Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ансамбълът ни е на финал в Париж с първи резултат от квалификацията

Снимка: Анна Недкова/БФХГ
Чуй новината! Чуй новината:

Ансамбълът на България в състав Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева се класира за финала на олимпийския турнир по художествена гимнастика в Париж с първи резултат.

Преди три години българките се окичиха със златото на Игрите в Токио и така донесоха първата олимпийска титла в историята за българската художествена гимнастика. Тогава на най-високо стъпало на почетната стълбичка се качиха Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова.

Възпитаничките на Весела Димитрова и Ясена Стойнева се представиха отлично в квалификацията и заеха първото място. Те започнаха много силно надпреварата със съчетанието с пет обръча. Европейските шампионки бяха изключително концентрирани и хладнокръвни, с много хубав синхрон във всеки един елемент и с много чиста игра. Момичетата показаха усложнена композиция в сравнение с европейското първенство и демонстрираха истинска класа. Оценката от 37.700 точки заслужено им отреди място в призовата тройка след първата ротация. 

Във втората българките изиграха умно смесеното си съчетание. В изпълнението им имаше няколко кризисни момента, но гимнастичките ни се справиха и получиха 32.700 точки. Така със сбор от 70.400 точки грациите ни влязоха в топ 8 и утре ще се борят да защитят олимпийската титла.

Основните ни съперници не издържаха на напрежението и допуснаха грешки в едно от двете изпълнения.

Лидерът след първата ротация Италия с оценка от 38.200 точки не успя да изиграе чисто смесеното си съчетание. Те не допуснаха груба грешка и доста неточности - много гонения, улавяния на топките с две ръце и оплитания на лентите, което доведе до оценка от 31.150 точки за тях и с общ сбор от 69.350 точки се смъкнаха на втората позиция.

С трети по сила резултат в моногобоя влизат гимнастичките на Украйна. Момичетата на тандема Дерюгини представиха огнена и въздействаща композиция с обръчи върху “Кармен”, но допуснаха груба грешка. Имаше изпускане и гонене на уред, както и много разминавания в синхрона, но въпреки това съдиите им вдигнаха висока оценка - 35.450 точки. Във втората ротация те изиграха много силно и с много настроение смесеното си съчетание и вдигнаха публиката на крака. Съдиите също оцениха високо изпълнението на бронзовите медалистки на този уред от европейското първенство в Будапеща и им дадоха 33.500 точки и със  68.950 точки затвориха тройката.

Домакините от Франция, които след съчетанието с пет обръча заеха временната трета позиция с 36.600 точки, изпълниха зрелищен кан-кан с топки и ленти, който им донесe 32.200 точки и с общ сбор от 68.800 се наредиха четвърти.

Квалификацията не беше най-доброто състезание и за петорката на Израел. Световният шампион от Валенсия 2023 допусна сериозна грешка в съчетанието с пет обръча - изпускане на риск на една от състезателките, която гони обръча си и след това закъсня за танцовите стъпки. Това беше оценено с 35.250 точки, което ги остави извън тройката. Възпитаничките на Айлет Зусман не издържаха на напрежението и допуснаха груби грешки и във второто си излизане на килима и с резултат 31.900 точки събраха 67.150 точки. Този резултат им беше достатъчно за класиране за утрешния финал с шеста оценка, в който битката за отличията започва от нулата.

В топ 8 попаднаха още съставите на Китай (пето място), Узбекистан (седма позиция) и Азербайджан, който затвориха осмицата.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Новият треньор на Спартак Кириакос Георгиу.

Ботев (Враца) и Спартак (Варна) не се победиха с новите треньори

Ботев Враца и Спартак Варна завършиха 1:1 в мач от 12-ия кръг в Първа лига. Двубоят бе повторен дебют за Христо Янев начело на врачани и първи за Кириакос Георгиу начело на гостите. Двата тима не успяха да си вкарат през първата част. Варненци имаха леко предимство във владеенето на топката. Ботев стигна до един точен удар към вратата на Величков, като..

публикувано на 13.09.24 в 21:37

Феновете на ЦСКА София изкупиха и допълнителните пропуски за мача с Локомотив (Сф)

Феновете на ЦСКА София изкупиха всички билети, предоставени от Локомотив София за предстоящата среща от 12-ия кръг на Първа лига. Двубоят е на 16.09 (понеделник) от 19.45 часа на стадион „Локомотив“ в столичния квартал „Надежда“. „Привържениците на ЦСКА за пореден път демонстрираха вярната си подкрепа към любимия клуб, след като 3 дни по-рано изкупиха..

публикувано на 13.09.24 в 19:42

Лудогорец продава билети в пакет за мачовете от Лига Европа

Лудогорец стартира свободна продажба на пакетни билети за домакинските мачове от основната фаза на турнира Лига Европа от утре, 14 септември. Цената на пакета, включващ и четирите домакинства е с 25% отстъпка от цените на пропуските. Цените на билетите са както следва: Сектор В, блокове 2, 3, 4 и 5 – 50 лв. Пакетна цена - 150 лв Сектор В, блокове 1 и..

публикувано на 13.09.24 в 19:38

Хебър геройски измъкна точка от Локомотив (Пд)

Хебър измъкна точка при гостуването си на Локомотив Пловдив в мач от 12-ия кръг на Първа лига. Двубоят на "Лаута" завърши 3:3, а гостите се добраха до равенството с два гола в добавено време. Така тимът на треньора Любослав Пенев останаха на шесто място във временното класиране с актив от 12 точки, а Хебър e 14-и с пет пункта. Срещата започна отлично..

публикувано на 13.09.24 в 19:22
Екатерина Стратиева и Георги Аврамов

Екатерина Стратиева пропуска гръцкото рали Дет заради здравословни проблеми

Европейската ни рали шампионка при жените Екатерина Стратиева няма да участва в рали Дет, кръг от гръцкия шампионат по автомобилизъм.  Причината е, че тя все още се възстановява от здравословния проблем, който беше причина за отпадането й от рали Барум. “Много съжалявам и определено ми е трудно да стоя и гледам отстрани, но здравето е преди всичко...

публикувано на 13.09.24 в 15:35
Андрей Жеков

Андрей Жеков се завръща във волейболен клуб Левски

Андрей Жеков се завръща в Левски София, съобщиха от волейболния шампион на България в петък.   "Най-успешният български разпределител от близкото минало отново ще бъде част от треньорския екип на Левски София. Той ще съвместява роля и отговорности с Андреа Буратини за развитието на различните формации при подрастващите. Фокусът му ще бъде върху..

публикувано на 13.09.24 в 14:16
Станимир Беломъжев

Станимир Беломъжев е сред първите 30 в средната дистанция на СП по колоориентиране

Станимир Беломъжев записа още едно класиране в топ 30 на света, след като финишира на 29-а позиция в средната дистанция на световното първенство по колоориентиране (WMTBOC 2024) край Шумен. Националът ни  финишира на изоставане от 5:37 мин. от новия световен шампион Кристоф Богар (Чехия). Камен Иванов завърши 50-ти, Ивайло Христов - 55-ти, Христо..

публикувано на 13.09.24 в 13:53