Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да окажем първа помощ при топлинен удар, изгаряне или ухапване от насекомо и змия?

| обновено на 10.08.24 в 18:17 | Интервю
Теодора Георгиева от "Училище по първа помощ"
Снимка: Мария Петрова

Какви са правилните реакции в случай на изгаряне, топлинен удар и други проблеми, причинени от жегата, както и вадим ли "глътнат" език и как действаме при ухапване от кърлеж и змия? Отговори ни дава Теодора Георгиева, инструктор по първа помощ към "Училище по първа помощ" и към Европейския съвет по ресусцитация. Тя почти 20 години се занимава с обучения и тренинги по първа помощ.

Какво да правим, за да се предпазим в жегите? Какви мерки е добре да взимаме ние самите, които сме чували, но пренебрегваме?

"Едно от първите неща, които обичаме да казваме и ние на нашите курсове, е, че е много важна превенцията, т.е. когато предстоят такива горещи дни слънчеви много топли дни, желателно е да ползваме някакви защитни средства. Би било най-добре да се ползват шапки, слънцезащитни кремове, някакви по-леки дрехи и съответно да внимаваме да не стоим на задушливи и топли пространства, както и да се стремим повече към сянката".

Кога е добре да нанасяме слънцезащитни кремове?

"Като цяло вече на нашия пазар има всякакви производители с всякакви защитни фактори. Това, което се съветва, е винаги преди да излезем навън, да поставим такъв крем".

Как да реагираме, ако видим човек, който има нужда от помощ заради топлинен удари и какви са признаците, че някой страда от подобно състояние?

"Топлинният удар е общо прегряване на тялото, т.е. цялото ни тяло е подложено на някакъв топлинен фактор. Например най-честите грешки, които се случват е да стоим в кола, която по никакъв начин няма вентилация вътре. Тя много бързо се нагрява вътре, температурата много бързо се покачва над телесната температура и съответно цялото тяло прегрява. Най-основните признаци при топлинния удар - това са зачервяване на цялото тяло, повишаване на общата телесна температура, главоболие, може да се стигне до повръщане и вече в по-тежките фази се стига дори до безсъзнание при падане, дори до спиране на сърдечната дейност може да се достигне при един тежък случай на топлинен удар.

Основните неща, които трябва да направим в една такава ситуация, е в момента, в който забележим някакъв дискомфорт като главоболие, като гадене, като виене на свят, шум в ушите, задължително е да отидем на сенчесто, по-прохладно място, включително дори можем да поставим едни студени компреси. Имам предвид дори една бутилка вода, която е била в хладилник или дори на стайна температура. Температурата на самата бутилка ще е достатъчно прохладна, която да може да поставим на сгънки на тялото. Това са лактите, под колената, включително около врата и главата може да се поставят. За да можем да намалим общата телесна температура и така да имаме по-добър комфорт на тялото и организмът да почне да се самоохлажда".

Как да действаме в случай на изгаряне от слънце или вследствие на пожар?

"Термичните изгаряния, а те са доста често срещани не само вкъщи. У дома при готвене включително се случват сега, както са и пожарите. Има доста хора, които се включват в гасенето на пожарите и се случват такива изгаряния. Едно от най-първите неща, което трябва да се направи, е веднага да се охлади мястото с течаща вода, т.е. взимате под ръка каквато и да е вода, течност. Започва да се облива самото място, докато се охлади. Това, което се препоръчва и всъщност, което съвременните насоки по първа помощ казват, е да се охлажда поне 20-ина минути, за да може със сигурност самото място да му се отнеме топлината и да спре да дълбае. Така самото изгаряне в дълбочина не достига до по-навътре към тъканите и вече след като се охлади самото място, трябва задължително да се премахнат стегнати предмети и дрехи в областта на изгарянето. Например, ако е изгаряне на ръка, трябва да се премахнат гривни, пръстени, часовници, дрехи. Тъй като сега по време на пожарите се случва дори дрехи да пламнат, ако се слепи дадена дреха за кожата, не се дърпа. Тя се изрязва след охлаждането и просто човекът се транспортира възможно най-бързо до спешен кабинет или болница зависимост от площта и степента на изгаряне".

Трябва ли мажем с нещо или това трябва да го оставим за специалистите?

"Това се оставя за специалистите. Ако имаме обикновено слънчево изгаряне, което е просто зачервяване, което най-често се случва на открито и в горещите дни, това, което можем да направим, е да охладим с вода и след това можем да използваме всякакъв хидратиращ крем. Това, което се препоръчва, са всичките афтър сън продукти, те са много подходящи за слънчевите изгаряния.

Вече ако има по-големи изгаряния, т.е. появяват се такива леки мехури може да се използват и вече някакви медикаменти от аптечната мрежа тип пантенол, дефламол, най-общо познатите ни в аптеката. Има един куп други препарати вече, които също могат да се използват, но това е само ако решим домашно да се лекуваме от изгарянето.

Ако трябва да ходим на лекар, т.е. имаме голям мехур, спукан мехур с голяма дълбока рана, трябва задължително отидем на лекар. Не се препоръчва да се маже, тъй като лекарите ще трябва просто да премахнат всичко намазано, което може да е доста болезнено, за да могат да оценят как най-правилно да се третира дадено изгаряне".

Какво да правим, ако ни ухапе кърлеж?

"Ухапванията са често срещани на кърлежите повече през пролетния сезон като цяло. Всъщност това, което се препоръчва, е да не се маже с нищо. Тук да развенчаем някой мит. Препоръчва се да се отстрани много внимателно с една пинсета. Хваща се кърлежа много внимателно плътно до кожата и много внимателно перпендикулярно се издърпва. Не се препоръчва въртене или мазане с всякакви кремове, олио, зехтин и продукти в нашата кухня, тъй като има много по-голям риск самият кърлеж да се задуши и да повърне и ако пренася някакви болести, наистина да ни зарази. Така че най-добре е да бъде премахнат възможно най-бързо.

Ако не желаем, не можем или да кажем, имаме страх, ние сами да го премахнем, потърсете медицинска помощ съответно да бъде отстранен въпросният кърлеж. Като имайте предвид, че ако се премахне кърлежа в рамките до 24 часа, доста са малки шансовете да се предават някакви инфекциозни заболявания".

Теодора Георгиева от

Как да действаме, ако ни ухапе змия?

"Змиите в България - бих казала, че не се срещат доста често ухапванията от змия поради простата причина, че тях също ги е страх самите от хората. В България за щастие нямаме много отровни змии. Тези, които са отровни, всъщност дори при ухапването на здрав млад възрастен човек без някакви хронични заболявания има много голяма вероятност самата отрова на пепелянката и усойницата, които са двата основни отровни змии, всъщност да протече като един дискомфорт без някаква тежка алергична реакция. Но пак се желае да се потърси медицинска помощ възможно най-скоро, ако има такова ухапване Препоръчваме превенция тук, т.е. ходене по пътеките е да не се свираме по дупки, камъни, тъй като змиите обичат горещи камъни и разни процепи. Това е общо взето за змията.

Ако човек енергичен и го ужили примерно пчела или оса, първо и най-важно, отстранете, ако има жило. Много внимателно се премахва жилото, без да го стискате, измивате самото място с вода, охлаждате и вече наблюдавате. Ако човекът е алергичен, тъй като не всеки е алергичен към ужилванията и невинаги алергията протича моментално от първи път на ужилването, обикновено човекът е имал някакви индикации за алергична реакция преди това. Но ако забележите основните признаци на тежка алергична реакция, това е първо надуването. Почва се надуване на самото място, надуване в областта на устата и лигавицата и след това се почва едно такова свиркащо дишане. Т.е. човек не може да поема въздух и се чува едно такова свистене при дишане, т.е. трудно е да вдишва, издишва, да си поеме въздух. Реално това са първите признаци на тежка алергична реакция, така че там се препоръчва моментално да се сложи нещо студено в областта на врата и дори лед, ако има. И незабавно да се транспортира до спешен кабинет, ако човекът няма медикамент, който да вземе, тъй като вече медицината е много напреднала и има такива. Мога да ги нарека джобни медикаменти тип инжектори, които се поставят при такива тежки алергични реакции и се изписват на хора, които имат диагностицирана такава тежка алергия дали към храна, дали към ужилване, съответно да си ги самоприлагат в такава спешна ситуация".

Отвъд жегите как да действаме, ако трябва да окажем първа помощ на някого? Какви са най-честите състояния?

"Първо и най-важно нещо - бъркането в устата не се прави, не се вади език. През училището ни по първа помощ годишно над 3000 човека преминават през нашите курсове. За съжаление, не можем да развенчаем мита с бъркането в устата. Всъщност то си е елементарна анатомия на човешкото тяло. Това, което се случва всъщност с нашия език, понеже е изключително дълъг и започва почти от основата на черепа ни, ако мога да го нарека, доста в основата започва самият мускул и когато човек изпадне в безсъзнание и легне по гръб, тъй като това са два фактора, които трябва да имаме, за да има така нареченото "гълтане на език", то всъщност се случва, че когато човек лежи по гръб и се отпусне цялата мускулатура, просто част от езика се свлича назад и запушва дихателната тръба. Човекът просто няма как да реагира, когато е в безсъзнание, тъй като е целият отпуснат. Всъщност се получава едно задушаване и това, което се препоръчва от съвременната първа помощ, е да се изтегли главата назад и да се повдигне брадичката.

Въобще да не се бърка в устата, тъй като е изключително рисковано да се бърка в устата. Запомнете го! Бръкнете ли в устата на човек, който е в безсъзнание, има много голяма вероятност той да получи неволни конвулсии, спазъм на челюстта. Това е може би една от най-здравите стави в човешкото тяло и всъщност с една лекота все едно отхапва един средно голям морков може да си останете без пръст или просто в ръцете ви да остане част от езика на човека.

Отделно, за съжаление, при нашите курсове идват доста хора, които са преживяли точно подобно нещо, най-вече с насилствено отваряне на устата са се опитали да извадят език. И се случва така, че най-вече на деца чупят долна челюст, чупят зъби заради насилствените опити за отваряне на уста и вадене на езика, докато техниката е изключително проста. Това е отвеждане на главата назад и брадичката нагоре все едно да погледнете нагоре. Това трябва да представлява техниката и по този начин опъват езика като една гъба и се отваря дишането, така че това е, което се прави при така наречения "глътнат език" и се случва само когато има човек в безсъзнание. Т.е. когато човек гледа към вас, говори, така изведнъж да си глътне езика, няма как да стане. Това става обикновено при безсъзнанието".

Цялото интервю с Теодора Георгиева на Мария Петрова и Зорница Близнашка за предаването "Чуй лятото" можете да чуете в звуковия файл.
По публикацията работиха: Зорница Близнашка, Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БСП обсъжда на пленум участието си на предсрочните избори

На фона на критики за нелегитимност БСП се събра на пленум. Партията трябва да реши как ще се яви на предсрочните парламентарни избори. Пленумът се свиква седмици след като 17 леви партии подписаха меморандум за обединено ляво пространство.  Много преди началния час - 11 - Георги Свиленски и Иван Ченчев изразиха недоволството си от това,..

публикувано на 10.08.24 в 12:15
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Депутатите одобриха купуването от Германия на IRIS-T и боепирпаси за "Страйкър"

Народно събрание одобри купуването на система за ПВО от Германия. Решението бе взето със 133 гласа „за“, 45 - „против“ и двама - „въздържал се“. Цената на комплекса „lRlS-T SLM" е близо 356 млн. лева. Системата ще у нас до 34 месеца, а оперативно ще е готова след 39. Проектът се реализира в рамките на инициативата "Щит над европейското небе" и е част..

публикувано на 08.08.24 в 16:59

Какво е необходимо, за да се включим адекватно като доброволци при бедствия?

Когато си говорим за адекватно поведение през летния сезон, няма как да не отправим и благодарност към всеки, отделил от личното си време, за да помогне безвъзмездно в потушаването на огнените стихии по места из страната.   "Много бихме искали всички доброволци, които идват на пожари - и тези, които са регистрирани към доброволните образувания, и..

публикувано на 08.08.24 в 16:25
Главен инспектор Йото Василев - началник на сектор

Как да реагираме адекватно при пожар в природата, вкъщи или в града?

Тази година летният сезон е изключително горещ, но може и да се каже опасен - и за нас, и за околните на нас животни и природа. Затова и в този брой на предаването "Чуй лятото" се опитахме да се вслушаме в лятото, така че то да е благосклонно към нас, а ние максималното да извлечем от него по най-добрия и безопасен начин.  Р азговаряхме със..

публикувано на 08.08.24 в 11:30
Проф. Мая Аргирова

Проф. Мая Аргирова: Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока

Ако е само за преглед на детето, сумата е неадекватно висока . Това каза пред БНР проф. Мая Аргирова, председател на Централната комисия по професионална етика към БЛС, като подчерта, че това е личното ѝ мнение , тъй като, за да има официално становище на тази комисия, е необходимо да се направи проверка от контролните органи - РЗИ и..

публикувано на 07.08.24 в 16:50
Проф. Алексей Савов

Проф. Алексей Савов: От 30 000 деца е възможно да има отклонение или жена с ХY

Има и мъже с две ХХ хромозоми. От 30 000 деца е възможно да има подобно отклонение или жена с ХY. Ако кръвно изследване покаже ХХ е мъж, но има изключение от това правило, следващият въпрос е, може ли нещо допълнително да се изследва и тогава се проверяват нивата на тестостерон. Ако се опрем на особеността, че може жена да бъде с XY и е с..

публикувано на 07.08.24 в 14:01

Ще преместят ли крокодила от "Ботунец" в зоопарка?

Екоинспекцията в София проверява документите за открития в столичния квартал "Ботунец" крокодил. Очаква се животното да бъде преместено днес в зоопарка, каза пред БНР Лилия Донкова, кмет на район "Кремиковци". Представители на РИОСВ проверяват чипа на крокодила, открит в кв. "Ботунец" "Жители от съседния блок ме сезираха за незаконна сеч..

публикувано на 07.08.24 в 12:16