Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради пожара край Атина: Евакуираха пациенти на две болници

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава гасенето на големия пожар, който избухна вчера до град Варнава близо до гръцката столица Атина. Още хора са евакуирани, сред тях пациентите на две болници.

Огънят от пожара до Атина обхвана фронт 20 километра, като изгори горска растителност и много къщи.

През цялата нощ продължи евакуацията на хора.

Наложи се да изнесат на безопасно място пациентите на две болници, които бяха застрашени от огнената стихия.

Пожарникарите вече са над 500 - със 150 водоносни. Включиха се самолети и хеликоптери.

Огънят се разраства от силния вятър. Пламъците достигнаха височина 80 метра.

Пожарникарите казаха, че са безсилни срещу силния вятър. Гъст дим покри гръцката столица. Пострада пожарникар. В болницата с дихателни проблеми са десет души. Затворени са пътища, поради слаба видимост от дима.

Говорителят на пожарната Ватракогианис каза, че вятърът в района на пожара достигна сила на буря и се действа по целия фронт на огъня.

И днес под голям риск от нови пожари е голяма част от страната, информират от Гражданска защита.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Месец преди първия учебен ден - някои вече започват подготовката

Месец преди 15 септември някои родители вече подготвят децата си за първия учебен ден.  Част от тях започват да купуват необходимото още сега, защото смятат, че е по-евтино и има по-голям избор. Други смятат да го направят непосредствено преди започването на учебната година.  Продавач-консултанти в столични книжарници обаче отбелязват, че не..

публикувано на 12.08.24 в 11:19

Максимумът на метеорния поток Персеиди за тази година е днес

Максимумът на метеорния поток Персеиди за тази година е днес. Той настъпва за България между 16 и 19 ч. Наблюдения на Персеидите можеха да се правят през изминалата нощ и също през предстоящата нощ. Традиционната препоръка на учените е визуалните и фотографски наблюдения на персеидите да се извършват от места, достатъчно отдалечени от..

публикувано на 12.08.24 в 11:16

Военнослужещи продължават да се борят с пожара в планината Славянка

Продължават действията на военнослужещите от Сухопътните войски за овладяване на пожара в планината Славянка, съобщават от Министерството на отбраната. Днес са се включили 18 военнослужещи с 6 броя техника от състава на 3-то бригадно командване - Благоевград. Те прокарват просеки в района между селата Петрово и Голешево с цел да не се допусне..

публикувано на 12.08.24 в 11:03

Иван Николов: Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност, история и култура

Западните покрайнини трябва да запазят българската си идентичност,  история и култура. За това призова в ефира на БНР Иван Николов, председател в Културно-информационния център в Босилеград. "Да се запазят българските организации и сдружения.  Винаги съм изживявал България като родина. Роден съм на няколко стотин метра от..

публикувано на 12.08.24 в 11:00
адвокат Деница Любенова

НПО-та искат вето на промените, забраяващи ЛГБТ темите в училищата

Неправителствени организации и граждански активисти ще внесат днес в Президентството искане за вето върху поправките в Закона за предучилищното и училищното образование.   Повод за това са приетите промени, които забраниха теми, свързани с ЛГБТ общността, да се обсъждат в училище. "Внасяме искането си до президента на Република България за..

публикувано на 12.08.24 в 10:49
проф. Милена Стефанова

Проф. Милена Стефанова: Съмнявам се, че номинираната за премиер ще удържи на политически натиск

"На министър-председателя му трябва политически опит, а не да е счетоводител, инженер, зоотехник или какъвто и да е по професия. Много се съмнявам, че номинираната за кандидат за министър-председател поради факта, че заема позиция в Сметната палата и е в "домовата книга", от която президентът избира, на практика би могла да удържи на политически..

публикувано на 12.08.24 в 09:21

"Варна се е превърнала в строителна площадка": Жителите излизат на протест срещу изсичането на дървета

От 16 часа във Варна ще се проведе протест срещу изсичането на дървета. Гражданите ще се съберат пред общината, за да изразят недоволството си. От 7-те кедровите дървета, с които хората имат спомени от 60 години, останаха само две , разказа кореспондентът на БНР Даниела Стойнова. Недоволни жители се срещнаха с кмета на града Благомир..

публикувано на 12.08.24 в 09:17