Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гост в "Горещи сърца":

Александър Василев – Василевса: Смисълът на живота е да не навредиш на никого!

"Светогледът на човека се променя с възрастта"

4
Александър Василев – Василевса
Снимка: Личен архив

Наред със състезателните вълнения, най-голямото спортно събитие - Олимпиадата, която е вече зад гърба ни, предизвика и разгорещени културни дискусии. В традиционната ни рубрика "Горещи сърца" ви срещаме с един врачанин, който не само обединява двете теми, но и беше част от културната програма в Париж, която съпътстваше олимпиадата. 

Месец преди спортния форум неговата изложба "Споделени движения" беше представена в Българския културен институт във френската столица. Там бяха представени негови платна, които той е рисувал заедно с 16 шампиони - едни от най-популярните атлети в историята на родния ни спорт. 

Това е Александър Василев – Василевса - художникът, който признава, че е самоук, но е успява да "гори със собствен пламък" в симбиозата между изкуството и спорта.

"Занимавам се с изобразително изкуство. При мен нещата започнаха едва към 37-38-годишна възраст, аз съм самоук художник, тогава започнах да се интересувам и да се занимавам с изкуство. 

Александър Василев – Василевса
Смисълът на живота е също и да имаш семейство, да отгледаш и да възпиташ децата си, да допринесеш с нещо, да не си лош човек, да не навредиш на никого в живота си...

А изкуството е нещо, което ни откъсва от реалността и е нещо приказно, сподели още Василевса. 

"Най-важното за младите хора е да намерят себе си и в това да бъдеш различен от останалите. Аз работя мозаечен тип живопис, рисувам с маслени бои, забъркани с кварцов пясък, нещо като 3 D живопис. 

Същевременно да си запознат с всичко предходно в твоя вид изкуство, за да направиш нещо ползотворно, позитивно и в същото време различно, смята още Александър Василев – Василевса. 

Любимият му стил е американският абстрактен експресионизъм. Негов вдъхновител е Кристо и Жан Клод. 

Проектите му с олимпийските и световни шампиони, са много важни за него. 22 проекта има с тях и около 1000 картини. 

Таргет групата му са мъжете между 40 - 70 години, които все пак трябва да се интересуват от спорт или изкуство, поне. Еротиката не е в основата на стила му, две са направленията - фигуративно и абстрактно изкуство

По думите му светогледът на човека се променя с възрастта - за него най-важната гледка е тази на Врачанския Балкан и на църквата в града

"Това ми дава сила и самочувствие, сподели още художникът от Враца. 

"Важно е да е горещо сърцето и хладен разумът, аз бих предпочел последното", посочи още Василевса.

Още по темата в интервюто на Ива Антонова с Александър Василев – Василевса в рубриката "Горещи сърца". 

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мъдростта в поезията на Йордан Фурнаджиев

Йордан Фурнаджиев е син на големия ни поет Никола Фурнаджиев. Всъщност и двамата са големи, но доста различни. Докато е жив бащата, синът Йордан не смее да му покаже стиховете си и Никола не знае, че наследникът твори. Той е роден на 16 юли 1934 година. Завършва ВИАС, водно строителство. Приживе бащата не знае, че синът върви по неговите..

публикувано на 12.08.24 в 12:22

Огърлие "Златен век" за Соня Йончева

Световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева получи отличието "Златен век" с огърлие. Това стана снощи в Летния театър във Варна след спектакъла "Мадам Бътерфлай", в който тя беше солистка. Режисьор на операта на Джакомо Пучини е Нина Найденова, а на диригентския пулт беше Найден Тодоров. Отличието, което се присъжда за..

публикувано на 11.08.24 в 08:06
Светослава Михайлова и децата от Лятна рисувална в Монтана

Млада художничка възпитава в усет към изкуството деца от Монтана чрез "Лятна рисувална"

Деца се включиха в "Лятна рисувална" в Монтана. Художничката Светослава Михайлова дава възможност на желаещите деца и юноши от града и страната да натрупат опит в изобразителното изкуство. Участниците в рисувалната са заети от понеделник до събота две седмици сега и още две през август. Светослава Михайлова събира деца от Монтана и страната, за да..

публикувано на 10.08.24 в 06:50
Денеш Варьон

Пианистът Денеш Варьон: Можем да учим много от големите имена в миналото

Щастлива среща в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" с прочутия унгарски пианист Денеш Варьон – един от най-високо ценените изпълнители на международната музикална сцена в наше време.  През юни в Цюрих той беше част от реномираното жури на конкурса за пианисти „Геза Анда“ 2024 . Самият той е победител в петото му издание през 1991 г. –..

публикувано на 09.08.24 в 19:22

Забележителни участия на Баховия фестивал в Лайпциг

Баховият фестивал в Лайпциг се проведе от 7 до 16 юни тази година. Двадесет и петото издание в новата му история беше особено важно за нас, защото в него се включиха двама млади български изпълнители. Китаристът Георги Димитров-Жожо беше първият български артист със самостоятелен рецитал на този форум, както и първият китарист в историята на..

публикувано на 09.08.24 в 18:51
Проф. Люба Енчева

Спомен за проф. Люба Енчева

На 9 август отбелязваме 110-годишнината от рождението на забележителната българска пианистка и клавирна педагожка проф. Люба Енчева - музикантка с международна известност и кариера.  Тя имаше огромен репертоар, с размах свиреше концертите на Бетовен, Бах, Шуман, Менделсон, Рахманинов, Шопен. Беше блестяща камерна изпълнителка - изнасяше сонатни..

публикувано на 09.08.24 в 17:14

Изкуство с благотворителна цел - 14-о издание на "Арт Емона"

Поредното издание на "Арт Емона" се провежда до 15 август в село Емона. Това е 14-ият брой на фестивала на изкуствата с благотворителна цел. За втора година София Филм Фест на път - ЕМОНА | 2024 ще бъде част от програма на Фестивал Арт Емона 2024 . Картините на художниците, участващи в пленера, ще бъдат продадени на търг с..

публикувано на 08.08.24 в 16:21