Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тропическата буря "Мария" достигна сушата на Япония

Снимка: БТА

Тропическата буря "Мария" достигна сушата в северния регион на Япония Ивате, където донесе проливен дъжд.

Прекъснати са полетите и железопътните услуги, хората в някои райони трябваше да се евакуират от домовете си. Не се съобщава за пострадали.

Очаква се бурята с максимална скорост на вятъра от 72 км/ч да се придвижи към Японско море. 

Японската метеорологична агенция предупреди за рискове от кални свлачища и наводнения след рекордните валежи през последните два дни в някои градове.

Премиерът Фумио Кишида обеща правителството да направи всичко възможно, за да се справи със ситуацията.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама пожарникари са огнеборци при гасенето на пожара край Вършец

Двама служители на сектор "Специализирани оперативни дейности - Монтана" са пострадали при гасенето на пожара край Вършец. Единият е настанен за лечение в болница във Враца с три счупени ребра. Инцидентът е станал вчера към обяд при преобръщане на служебен противопожарен автомобил по време на гасителните действия. Огнеборците са..

публикувано на 12.08.24 в 13:15
Полицаи от управленията на МВР се събраха на протест в София - 12 август 2024 г.

Полицаи пред Народното събрание, недоволни от "безпрецедентен опит за употреба на МВР"

Полицаи от Столичната дирекция на МВР се събраха на демонстрация пред Народното събрание, за да изразят недоволство от  "безпрецедентен опит за употреба на Министерството на вътрешните работи".  Горица Грънчарова-Кожарева и Калин Стоянов са провели "професионален" разговор Горица Грънчарова-Кожарева продължава срещите си с министрите от кабинета..

публикувано на 12.08.24 в 12:49

Остава опасността от възобновяване на пожара в планина Славянка на наша територия

Опасността от възобновяване на пожара в граничната планина Славянка на българска територия остава реална, докато огнената стихия не бъде потушена на гръцка територия. Това заявиха българските огнеборци, които от 23 дни са на терен.  Под постоянно наблюдение е и развитието на пожара в Република Северна Македония, в близост до нашата граница...

публикувано на 12.08.24 в 12:18
Горица Грънчарова–Кожарева

Горица Грънчарова-Кожарева продължава срещите си с министрите от кабинета "Главчев"

Продължават срещите на избраната от президента за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева с министрите от служебния кабинет на Димитър Главчев. По информация на БНР разговори вече са проведени със служебния вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова. Към момента тя отказва коментар. Горица Грънчарова-Кожарева стартира..

публикувано на 12.08.24 в 12:08

Жега и предупреждения за гръмотевични бури във Великобритания

В Обединеното кралство бяха издадени предупреждения за гръмотевични бури. В резултат на нахлуващата топла вълна днешният понеделник може да се окаже най-горещият ден от годината досега, прогнозират метеоролозите.  Температурите се повишиха през уикенда и се създават условия за гръмотевични бури. Жълт код е обявен за Северна Англия, Шотландия и..

публикувано на 12.08.24 в 11:57

Постижение: Малко италианско селище с трима олимпийски шампиони

Италианският премиер Джорджа Мелони изрази специално своята благодарност на спортистите на страната, които на Олимпийските игри спечелиха общо 40 медала, 12 от които златни.  Италианско селище привлече вниманието пък с това, че има трима олимпийски шампиони, което е единствен случай в света. Това е град Ронкаделе до град Бреша, област Ломбардия...

публикувано на 12.08.24 в 11:44

РЗИ - Монтана организира концерт за лятната информационна антиСПИН кампания

Регионалната здравна инспекция в Монтана организира концерт по повод лятната информационна антиСПИН кампания. Лятната антиСПИН кампания е под мотото "Безопасна ваканция". Целта е да повиши информираността на жителите на област Монтана за болестта СПИН. През изминалата седмица се проведоха безплатни и анонимни тествания за ХИВ. "Тази..

публикувано на 12.08.24 в 11:31