Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жега и предупреждения за гръмотевични бури във Великобритания

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Обединеното кралство бяха издадени предупреждения за гръмотевични бури. В резултат на нахлуващата топла вълна днешният понеделник може да се окаже най-горещият ден от годината досега, прогнозират метеоролозите. 

Температурите се повишиха през уикенда и се създават условия за гръмотевични бури. Жълт код е обявен за Северна Англия, Шотландия и Северна Ирландия, като синоптиците предупреждават, че бурите могат да доведат до сериозно нарушаване на всекидневния живот и да нанесат материални щети на сгради. Метеорологичната служба предупреди, че наводнения могат да доведат до затваряне на пътища и има вероятност за прекъсване на електрозахранването. 

Днес температурите се очаква да достигнат 33 градуса. Горещият период се дължи отчасти на тропическата буря "Деби", която засегна южната част на САЩ по-рано миналата седмица. Очаква се температурите на Острова да се понижат във вторник и сряда.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Имигрантите във Великобритания запълват повече работни места от британците след Covid пандемията

Във Великобритания имигрантите запълват повече работни места от британците след пандемията от Covid-19, показват нови данни на правителството. Нигерийци и индийци са заели повече нови работни места през последните пет години, отколкото британски граждани. Икономиката на Обединеното кралство е създала почти 1,5 милиона нови работни места..

публикувано на 12.08.24 в 14:26

Елеонора Николова: Най-съществената, тежката корупция се случва през законодателството

Най-съществената, тежката корупция, която касае основно отрасли на икономиката ни и големи групи хора, и минира свободната конкуренция, създава монополи, се случва през законодателството. Това каза Елеонора Николова, бивш шеф на БОРКОР, в интервю пред БНР. На въпроса, защо се проваляме антикорупционните органи да не служат като..

публикувано на 12.08.24 в 14:24
Общ изглед на Запорожката атомна електроцентрала в Енергодар, архив.

Охладителната кула в Запорожката АЕЦ може да се наложи да бъде заменена

Ръководителят на руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом" заяви, че охладителната кула в Запорожката АЕЦ, която е под контрола на Русия, може да се наложи да бъде заменена, предаде Ройтерс.  Агенцията се позовава на руската държавна информационна агенция РИА.  По-рано Украйна и Русия си размениха обвинения относно пожар, избухнал в..

публикувано на 12.08.24 в 14:21

НСИ: Нарастване на заетостта и на работната заплата през второто тримесечие

Трудовата заетост в нашата страна нараства слабо с 1,2% през второто тримесечие на 2024 г. спрямо три месеца по-рано, като в същото време работните заплати се повишават с 4,5 на стоп. Според предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение в България се увеличават в края на юни 2024..

публикувано на 12.08.24 в 14:20

Заради авария за денонощие без вода остават шуменският квартал "Макак" и 2 села

В Шумен заради ВиК авария за денонощие без вода остават квартал "Макак" и селата Панайот Волово и Белокопитово, предава Радио Шумен. На сайта си от ВиК - Шумен уточняват, че аварията е в помпената станция "Мадарски конник", както и напомнят, че до 17:00 часа днес е спряна водата на живеещите по улица "Калиакра" и булевард "Мадара" в Шумен.

публикувано на 12.08.24 в 14:13

Разрастващ се пожар пълзи към самоковското село Алино

Пожар е възникнал преди обяд на територията на Държавно горско стопанство Самоков. Огънят, който е засегнал над 300 декара иглолистна гора и млади насаждения, се разраства бързо и има реална опасност да стигне до село Алино, съобщават от Югозападното държавно предприятие. Над 20 служители от горското стопанство с високопроходими противопожарни..

публикувано на 12.08.24 в 14:08

Цветан Цветанов: Участва ли зам.-директор от СДВР в организирането на протеста на служители в МВР?

Недопустима е демонстрацията на служите в МВР, която е изцяло в защита на оставането на Калин Стоянов като министър . Това заяви пред БНР бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, лидер на "Републиканци за България". "В Закона за МВР много ясно е разписано какви са формите и начините на протест на служителите в МВР, а те са чрез..

публикувано на 12.08.24 в 14:03