Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даскаловата къща и легенди за тревненския сокай

4
Трявна
Снимка: ФБ/Община Трявна

В ранните години от развитието на Тревненската художествена школа много често майсторите поемат строежа на църквите, както и вътрешната украса. С нарастване на търсенето и поръчките през първата половина на XIX век, строителството, иконописта и дърворезбата се отделят като занаяти и това са трите направления на Тревненската школа, възникнала в периода на Възраждането

Развитието на дърворезбата – от овчарската до църковната, гостите на града могат да проследят в Даскаловата къща, позната и като къщата със слънцата. Тя е едно от десетте музейни и галерийни пространства, обединени от Специализирания музей в Трявна. Неговият директор Юлия Нинова ни води през експозицията на Даскаловата къща.

Даскаловата къща е строена за двама от синовете на хаджи Христо Даскалов. При освещаването на къщата на Гергьовден 1808 г. майсторът Димитър Ошанеца  и калфата Иван Бочуковеца сключват облог и шест месеца работят великолепни тавани-слънца в двете одаи на дома. Слънцата галят и днес с лъчите си гостите в Даскаловата къща. 

Тук през 1963 г. е открит единственият по рода си Музей на резбарското изкуство, представящ развитието на най-старата възрожденска резбарска школа – Тревненската, като се тръгне от най-ранната овчарска резба, премине се през резбата, украсяваща дървото в архитектурата на къщите, домашните иконостаси – толкова обичани и майсторски изработени от тревненци, и се стигне до дълбоката и пластична резба, с която тревненските първомайстори красят църковни иконостаси, владишки тронове.

"Възстановката на резбарска работилница проследява подготвителния процес на дърворезбата, показан е резбарски инструментариум. 

Важен акцент на експозицията е дърворезбената колекция – скулптурни фигури на български царе, барелефи на български революционери, възрожденци, дело на един от известните тревненски майстори-дърворезбари Генчо Марангозов, разказа Юлия Нинова, която е уредник на Даскалова къща. 

"В Даскаловата къща може да се види женският накит за глава - тревненският сокай, който е подразделение на Габровския сокай, сподели за "Пътувай с Хоризонт" Павел Цанев, уредник в Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство.

"Това е едно наследство, което тревненки са носели още от Второто българско царство, това е едно изключително скъпо за времето си украшение, което се надгражда понякога от няколко поколения от момите. 

Има и легенда, свързана с този накит, че тревненци е нямало да могат да построят Тревненската часовникова кула, ако не е бил тревненския сокай, допълни още Цанев. 

Заради този сокай тревненки са вървели с гордо вдигната глава, заради тежестта и, като това е дразнело много турските власти по време на османското присъствие, каза още Цанев.  


По темата слушайте в разговора на Веселина Миланова с Юлия Нинова и Павел Цанев в предаването "Пътувай с "Хоризонт". 
По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Светлин Стефанов

Музей на архитектурата и наследството на старите майстори дюлгери в Трявна

Най-новият музей в Трявна , открит през есента на миналата година, е посветен на архитектурата и строителството и се помещава в най-старата възрожденска къща в града, запазена до днес - Попангеловата.  Един от създателите на експозицията е музейният главен уредник Даниела Дабкова , която разказа за наследството на старите майстори дюлгери :..

публикувано на 12.08.24 в 15:51
Добринка Манева

Старото школо в Трявна и малките галерии - не ги пропускайте!

Старото школо на площада с часовниковата кула в Трявна, което гостите от пътя отбива, е един от най-посещавани музейни обекти в града.  В него класно училище открива Петко Славейков, когото именно учителстването довежда тук. Затова и днес тревненци наричат школото - Славейковото . На експозицията и сградата вниманието ни спира главният уредник..

публикувано на 12.08.24 в 14:50

Мъдростта в поезията на Йордан Фурнаджиев

Йордан Фурнаджиев е син на големия ни поет Никола Фурнаджиев. Всъщност и двамата са големи, но доста различни. Докато е жив бащата, синът Йордан не смее да му покаже стиховете си и Никола не знае, че наследникът твори. Той е роден на 16 юли 1934 година. Завършва ВИАС, водно строителство. Приживе бащата не знае, че синът върви по неговите..

публикувано на 12.08.24 в 12:22
Александър Василев – Василевса

Александър Василев – Василевса: Смисълът на живота е да не навредиш на никого!

Наред със състезателните вълнения, най-голямото спортно събитие - Олимпиадата , която е вече зад гърба ни, предизвика и разгорещени културни дискусии. В традиционната ни рубрика "Горещи сърца" ви срещаме с един врачанин, който не само обединява двете теми, но и беше част от културната програма в Париж , която съпътстваше олимпиадата.  Месец..

публикувано на 12.08.24 в 10:23

Огърлие "Златен век" за Соня Йончева

Световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева получи отличието "Златен век" с огърлие. Това стана снощи в Летния театър във Варна след спектакъла "Мадам Бътерфлай", в който тя беше солистка. Режисьор на операта на Джакомо Пучини е Нина Найденова, а на диригентския пулт беше Найден Тодоров. Отличието, което се присъжда за..

публикувано на 11.08.24 в 08:06
Светослава Михайлова и децата от Лятна рисувална в Монтана

Млада художничка възпитава в усет към изкуството деца от Монтана чрез "Лятна рисувална"

Деца се включиха в "Лятна рисувална" в Монтана. Художничката Светослава Михайлова дава възможност на желаещите деца и юноши от града и страната да натрупат опит в изобразителното изкуство. Участниците в рисувалната са заети от понеделник до събота две седмици сега и още две през август. Светослава Михайлова събира деца от Монтана и страната, за да..

публикувано на 10.08.24 в 06:50
Денеш Варьон

Пианистът Денеш Варьон: Можем да учим много от големите имена в миналото

Щастлива среща в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" с прочутия унгарски пианист Денеш Варьон – един от най-високо ценените изпълнители на международната музикална сцена в наше време.  През юни в Цюрих той беше част от реномираното жури на конкурса за пианисти „Геза Анда“ 2024 . Самият той е победител в петото му издание през 1991 г. –..

публикувано на 09.08.24 в 19:22