Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музей на архитектурата и наследството на старите майстори дюлгери в Трявна

2
Светлин Стефанов
Снимка: Веселина Миланова

Най-новият музей в Трявна, открит през есента на миналата година, е посветен на архитектурата и строителството и се помещава в най-старата възрожденска къща в града, запазена до днес - Попангеловата. 

Един от създателите на експозицията е музейният главен уредник Даниела Дабкова, която разказа за наследството на старите майстори дюлгери:

"Опитали сме да покажем със съвременни средства как става изграждането на къща, как се е благославял дома при завършването на къщата от майстора - т.нар. "такия". Използвали сме съвременни дигитални средства с този музей. 

В музея специално място сме отделили на макетите на 4 тревненски къщи - такива, които вече са с променен вид, но са били значими в архитектурата на Трявна през Възраждането и това е благодарение на Светлин Стефанов

Посетителите на музея са от различни възрасти, така че за децата сме предвидили възможност да могат да дорисуват някои от плановете на някогашните майстори на къщи. Имаме и рисуване върху бръшлянов лист като зографите, допълни още Дабкова за БНР.

С QR кодове към всяка една от темите в музея сме разшили информацията, каза още Дабкова.

"Определям себе си като възрожденец, сподели Светлин Стефанов, резбар и карикатурист. Той е автор на макетите на къщите в новия музей на Трявна

"Освен това съм и патриот, нищо че думата много се изчерпа...Имам идеята да направя макетите на поне още 10 възрожденски къщи, които са били знакови за града, а вече някои от тях ги няма. Но те са били шедьоври на тревненската архитектурна школа. 

По месец, месец и половина отнема макета на една къща, но го правя в прецизен мащаб, без измислици, търся свидетелства и схеми, с което от музея много ми съдействат, допълни Стефанов. 

Той е автор през останалото време на малки сатирични пластики - симбиоза между карикатурата и дърворезбата, които владея професионално, радвам се, когато на витрината ми се появи усмивката на зрителите. 

За Стефанов "България, такава каквато е" - тя се явява пред неговата витрина, по тротоарите на Трявна, като за него това са младите хора, които все повече се интересуват от българските традиции и изкуство


Още по темата слушайте в разговора на Веселина Миланова с Даниела Дабкова и Светлин Стефанов за предаването "Пътувай с "Хоризонт"


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Добринка Манева

Старото школо в Трявна и малките галерии - не ги пропускайте!

Старото школо на площада с часовниковата кула в Трявна, което гостите от пътя отбива, е един от най-посещавани музейни обекти в града.  В него класно училище открива Петко Славейков, когото именно учителстването довежда тук. Затова и днес тревненци наричат школото - Славейковото . На експозицията и сградата вниманието ни спира главният уредник..

публикувано на 12.08.24 в 14:50
Трявна

Даскаловата къща и легенди за тревненския сокай

В ранните години от развитието на Тревненската художествена школа много често майсторите поемат строежа на църквите, както и вътрешната украса. С нарастване на търсенето и поръчките през първата половина на XIX век, строителството, иконописта и дърворезбата се отделят като занаяти и това са трите направления на Тревненската школа, възникнала в..

публикувано на 12.08.24 в 12:37

Мъдростта в поезията на Йордан Фурнаджиев

Йордан Фурнаджиев е син на големия ни поет Никола Фурнаджиев. Всъщност и двамата са големи, но доста различни. Докато е жив бащата, синът Йордан не смее да му покаже стиховете си и Никола не знае, че наследникът твори. Той е роден на 16 юли 1934 година. Завършва ВИАС, водно строителство. Приживе бащата не знае, че синът върви по неговите..

публикувано на 12.08.24 в 12:22
Александър Василев – Василевса

Александър Василев – Василевса: Смисълът на живота е да не навредиш на никого!

Наред със състезателните вълнения, най-голямото спортно събитие - Олимпиадата , която е вече зад гърба ни, предизвика и разгорещени културни дискусии. В традиционната ни рубрика "Горещи сърца" ви срещаме с един врачанин, който не само обединява двете теми, но и беше част от културната програма в Париж , която съпътстваше олимпиадата.  Месец..

публикувано на 12.08.24 в 10:23

Огърлие "Златен век" за Соня Йончева

Световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева получи отличието "Златен век" с огърлие. Това стана снощи в Летния театър във Варна след спектакъла "Мадам Бътерфлай", в който тя беше солистка. Режисьор на операта на Джакомо Пучини е Нина Найденова, а на диригентския пулт беше Найден Тодоров. Отличието, което се присъжда за..

публикувано на 11.08.24 в 08:06
Светослава Михайлова и децата от Лятна рисувална в Монтана

Млада художничка възпитава в усет към изкуството деца от Монтана чрез "Лятна рисувална"

Деца се включиха в "Лятна рисувална" в Монтана. Художничката Светослава Михайлова дава възможност на желаещите деца и юноши от града и страната да натрупат опит в изобразителното изкуство. Участниците в рисувалната са заети от понеделник до събота две седмици сега и още две през август. Светослава Михайлова събира деца от Монтана и страната, за да..

публикувано на 10.08.24 в 06:50
Денеш Варьон

Пианистът Денеш Варьон: Можем да учим много от големите имена в миналото

Щастлива среща в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" с прочутия унгарски пианист Денеш Варьон – един от най-високо ценените изпълнители на международната музикална сцена в наше време.  През юни в Цюрих той беше част от реномираното жури на конкурса за пианисти „Геза Анда“ 2024 . Самият той е победител в петото му издание през 1991 г. –..

публикувано на 09.08.24 в 19:22