Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 47 000 жертви на жегите в Европа за 2023 г., България – на челно място

Снимка: БТА

Над 47 000 души са станали жертва на високите температури в Европа миналата година - най-топлата в света, откакто се води статистика.

Данните са от изследване, ръководено от Барселонския институт по глобално здравеопазване. България заема челно място в тази статистика.

Страните с най-високи нива на смъртност, свързани са горещините, са Гърция (с 393 случая на милион жители), България с – 229. След това са Италия и Испания.

Екипът използва данни от Европейската статистическа служба Евростат за 96 милиона смъртни случая, за да изчисли свързаните с жегите през 2023 г. в 35 европейски държави.

Според тези оценки миналата година в Европа е имало 47 690 смъртни случая, свързани с горещината. Това е вторият най-висок процент, откакто подобни изчисления започват през 2015 г., като най-високият процент е отчетен през 2022 г.

В почти всички анализирани страни значително повече жени, отколкото мъже, са починали от топлината, като възрастните хора са особено податливи.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Училищният закон и ЛГБТ... А сега накъде?

Неправителствени организации внесоха вчера следобед в президентството искане държавният глава Румен Радев да наложи вето върху приетите миналата седмица промени в Закона за предучилищното и училищното образование . С тях се дава определение на нетрадиционна сексуална ориентация и се забранява подобна "пропаганда" сред деца в детски градини и..

публикувано на 13.08.24 в 11:23
Елин Радев

Създадоха Инициативен комитет в подкрепа на кмета на Доспат

Създадоха Инициативен комитет в подкрепа на кмета на община Доспат Елин Радев. В него участват кметове на населени места, граждани, представители на фирми. Той е в отговор на създадената Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства относно корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение, извършвани в ущърб на гражданите..

публикувано на 13.08.24 в 11:16

От Антикорупционния фонд алармират за "паралелна система на нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци"

От Антикорупционния фонд съобщиха за дългогодишна паралелна система на нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци и земни маси. От фонда твърдят, че то е покровителствано от служители на Столичния инспекторат. Лора Георгиева и София Желева посочиха пред БНР повече детайли на разследваната от тях схема.  "Касае се за нерегламентирано..

публикувано на 13.08.24 в 11:10

Затварят от всички страни с техника пожара в планината Славянка

Огънят в планината Славянка на границата с Гърция, който гори вече четвърта седмица, се очаква днес да бъде затворен от всички страни със специална техника. По последна информация булдозер от гръцка страна ще подпомогне борбата със стихията. Наблюдава се и пожарът, който гори в Република Северна Македония в близост до границата с..

публикувано на 13.08.24 в 10:49
Министърът на правосъдието на Дания Петер Хумелгор

Датският правосъден министър с критика към ОПГ-та - наемали непълнолетни шведи за нападения

Датският министър на правосъдието Петер Хумелгор разкритикува бандите от организираната престъпност, които наемат непълнолетни шведи за смъртоносни нападения в Дания, предаде Асошиейтед прес. От април насам има такива 25 случая. По-голямата част от престъпленията в Дания се извършват в Копенхаген и околностите му. Датска телевизия..

публикувано на 13.08.24 в 10:44

12-годишни се явяват в съда заради масовите безредици във Великобритания

Деца на по 12 години се очаква да се явят в съда в процеса на повдигане на обвинения срещу заподозрени във връзка с масовите обществени безредици във Великобритания, предаде ДПА. От Кралската прокуратура заявиха, че на двама 12-годишни са повдигнати обвинения, като се очаква един от тях да се яви пред Ливърпулския съд за малолетни, а другият -..

публикувано на 13.08.24 в 10:29

Радан Кънев: Евроатлантизмът в България се превърна в клише

"Политиците загубиха способността да водят спокоен, разумен дебат. Те опитват , особено популистки настроените, да вкарат обществото в режим, в който не може да се води такъв".  Така евродепутатът Радан Кънев коментира поправките в Закона за училищно и предучилищно образование, с които се забранява пропаганда, популяризиране и подстрекаване към..

публикувано на 13.08.24 в 10:10