Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затварят с техника от всички страни пожара в планината Славянка

Снимка: БТА

Огънят в планината Славянка на границата с Гърция, който гори вече четвърта седмица, се очаква днес да бъде затворен от всички страни със специална техника.

По последна информация булдозер от гръцка страна ще подпомогне борбата със стихията.

Наблюдава се и пожарът, който гори в Република Северна Македония в близост до границата с България.

Засега опасност огънят да дойде на наша територия няма, каза инж. Калин Зашев, директор на Държавно горско стопанство Благоевград.

"Пожарът, който се намира в Република Северна Македония, на западните склонове на връх Кадиица, все още е активен в македонската страна. От българска страна днес ще се довършат минерализованите ивици, които ще предпазят от евентуално нахлуване на пожара на наша територия. Той ще бъде низов, защото гора на въпросния участък няма. Има дежурни служители на Горско стопанство- Симитли и на Горско стопанство - Кресна, които наблюдава пожара. Опасност на този етап да се прехвърли към България няма", обясни инж. Зашев. 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
гл.ас.д-р Петър Евтимов

Нова магистърска програма по Астробиология в СУ

В СУ "Св. Климент Охридски" от тази година се открива нова програма по Астробиология. Тя е интердисциплинарен проект . Отворена е за всички, завършили природни факултети, както и за специалисти по хуманна и ветеринарна медицина.  Има голяма празнота в една от най-съвременните области в науката, обясни пред БНР гл. ас. д-р Петър Евтимов, един от..

публикувано на 13.08.24 в 13:20
Ресми Мурад

Ресми Мурад: Съдбата на ДПС ще се решава след издаването на президентския указ за изборите

Съдбата на Движението за права и свободи ще бъде решавана, след като президентът издаде указа с датата на изборите, заяви областният лидер на ДПС в Кърджали Ресми Мурад. Той каза, че след като вотът бъде насрочен, ще се проведе заседание на Централния съвет на ДПС:  "Ние ще вземем всички организационни въпроси и решения, които касаят..

публикувано на 13.08.24 в 13:04

"Небе и хляб" - новият албум на Пламен Сивов

"Небе и хляб" е новият албум на Пламен Сивов, който включва 10 авторски песни – пиано и глас. "Заглавието на албума и на една от песните в него насочва към стихиите и към важното в живота – небето, хляба, вертикалното и хоризонталното измерение – това, от което имаме нужда вътре в себе си, това, от което има нужда тялото и душата ни", каза в..

публикувано на 13.08.24 в 12:41

Пожарът в планината Славянка е локализиран и от двете страни на българо-гръцката граница

Продължава борбата с пожара в планината Славянка, който вече е локализиран и от двете страни на българо-гръцката граница.  Екипи от горските стопанства в Симитли и Кресна  наблюдават  денонощно другия пожар в близост до границата ни - този в Република Северна Македония. Взети са всички мерки огънят да не навлезе на наша територия.  90 служители..

публикувано на 13.08.24 в 12:37

Следят района между Златосел и Свежен, за да не се допусне разпалване на тлеещи огнища

След като пожарът във вилната зона между брезовските села Златосел и Свежен беше овладян, днес обстановката в района е спокойна. Пожарникари, горски служители, професионални доброволци и местни хора дежурят в района, за да не се допусне ново разпалване тлеещите огнища. Пламна вилната зона на Златосел, гори и край Черничево, изгоряха вили и коли..

публикувано на 13.08.24 в 12:30

Тръба на газопровод е спукана при ремонтни дейности в Бургас

Тръба на газопровод е спукана при ремонтни дейности по ВиК-а мрежата в Бургас. Информация за изтичане на газ в района на централния пазар "Краснодар" е получена на телефон 112. От Община Бургас информират, че  "Овергаз" незабавно са спрели газоподаването в централната градска част. Няма обгазени и пострадали хора. По данни на бургаската..

публикувано на 13.08.24 в 12:22
Човек със скутер наблюдава как пожар поглъща бизнес с дърва за огрев в Пентели, североизточно от Атина, Гърция, 12 август 2024 г.

Продължава борбата с огъня в Атика, европейски страни се притекоха на помощ

Гръцките пожарникари продължават борбата с огъня в област Атика, като на места е частично овладян.  В помощ са и сили от няколко европейски страни. Пожарът до гръцката столица достигна и покрайнините на Атина Част  от огнищата, които горяха тази нощ са овладени, съобщиха пожарникарите. Остава обаче много голям риск от ново разпалване от силния..

публикувано на 13.08.24 в 12:18