Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Военни и политически са целите на украинската операция на територията на Русия"

Ивайло Иванов: Украинската офанзива делегитимира Путин в очите на руските граждани

"Интересно дали и на своя територия Русия ще използва тактиката на заличаване на населени места"

| Интервю
Ивайло Иванов
Снимка: Савина Спасова

Военни и политически са целите на украинската офанзива на територията на Русия. 

С това уточнение започна коментара си пред БНР експертът по национална и международна сигурност Ивайло Иванов от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик". 

"Всеки ден, в който Украйна запазва присъствието си на руска територия, ако то продължи по-дълго, ще вдига градуса на напрежението в Москва и взаимните обвинения кой се е провалил и кой не се справя със задачите си. Това със сигурност ще предизвиква сериозни напрежения и сътресения в отношенията между руския президент Владимир Путин и Министерството на отбраната", посочи той.  

"Първата задача беше, навлизайки на руска територия, Русия да бъде принудена да изтегли част от своите сили от Донецка и Луганска област, за да подсигури отбраната на руската граница към тези територии (Курска област). На второ място - да бъдат пресечени логистични линии на руската армия, особено на частите, които се сражават в Харковска област. Трето - това ще позволи на украинската армия да нанесе поражения на всички военни обекти, до които тя успее да достигне в Курска област, които биват използвани за нападения срещу Украйна през последните 2 години. ... Това може да бъде използвано и като буферна зона, т.е. в бъдеще да бъдат намалени тези трансгранични нападения от руска страна, които до този момент оставаха ненаказани и Украйна нямаше сериозни възможности да им противодейства. На четвърто място - това ще даде възможност на Украйна да изтъргува тази руска територия при едни евентуални мирни преговори", обясни Иванов.

Политическите последици от операцията на украинската армия на руска територия са, че ще покаже на руските граждани, че не са верни твърденията на Владимир Путин, че може да бъде водена война и това няма да засегне руските граждани:

"Кадрите с евакуираните руски граждани със сигурност ще имат сериозен отзвук в руското общество. Няма никакво съмнение, че вредят на имиджа на руския президент. Ще го делегитимира в очите на руските граждани".

Експертът по национална и международна сигурност подчерта, че "Китай не би искал да види ескалация на конфликта в това отношение, защото това би имало дългосрочни негативни последици за сигурността на Китай".

"И САЩ, и Германия позволиха на Украйна да използва оръжията, които са ѝ предоставили, за каквото намери за добре", добави Ивайло Иванов и обясни, че "Русия разчита да разруши с планиращи бомби, пускани от руските самолети от далечина по украинските позиции и след това да хвърля хора, които да превземат тези позиции".

Според военния експерт е интересно дали и сега на своя територия Русия ще използва тактиката на заличаване на населени места, която използва в Украйна.

Интервюто на Диана Янкулова с Ивайло Иванов в предаването ''12+3'' можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Великотърновски съд наложи "задържане под стража" на младеж заради кражба на пари и бижута

Районният съд във Велико Търново наложи най-тежката мярка „задържане под стража“ на 18-годишен, който е откраднал пари и златни накити от магазин. Младежът е с няколко присъди за кражби и грабежи. 18-годишният е обвиняем за това, че на 8 август тази година от магазин във Велико Търново е откраднал пари и бижута за 3660 лева. Докато..

публикувано на 13.08.24 в 16:13
Снимката е илюстративна

Три екипа огнеборци гасят пожар в плевенския парк "Кайлъка"

В Плевен продължава гасенето на пожара в парк "Кайлъка". По първоначални данни горят сухи треви, три екипа се борят с пламъците. Комисар Станислав Атанасов, директор на "Пожарна безопасност и защита на населението": "В момента имаме пожар в местността "Плочата" близо до изхода на Плевен в посока Ловеч. Има и горене в района на крепостта..

публикувано на 13.08.24 в 16:00

НОИ: Край на схемата "френска безработица" при обезщетения за българи, работили в ЕС

От днес при изчисляването на обезщетенията за безработица на българи, които са работили в друга държава членка на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и Швейцария, вече ще се вземат предвид всичките им доходи за последните 24 месеца, а не само тези от последната им работа. Това информираха от Националния осигурителен..

публикувано на 13.08.24 в 15:45
Вътрешният министър Калин Стоянов дава брифинг в сградата на ОД на МВР в Пловдив - 13 август 2024 г.

Началникът на специализираните полицейски сили в Пловдив е отстранен от длъжност

Директорът ОД на МВР - Пловдив Георги Чергов подаде оставка след трагичния инцидент, при който 7-годишно дете простреля смъртоносно баща си - полицейски служител, с неговия пистолет на работното му място.    Полицай загина след стрелба на 6-годишното му дете Старши комисар Чергов обяви оставката си в присъствието на министъра на вътрешните..

публикувано на 13.08.24 в 15:32

Майка и син са задържани в ареста за оказване на съпротива срещу полицаи от Медковец

Майка и син са задържани в ареста за оказване на съпротива срещу полицаи от Медковец. Двамата нанесли телесна повреда на жена при семеен сигнал, възникнал в монтанското село. Инцидентът е стана към 03.00 часа снощи. На телефон 112 постъпил сигнал от жител на Медковец, че 36-годишен от село Владимирово счупил един от прозорците на дома..

публикувано на 13.08.24 в 15:28

Иран отхвърли призивите на няколко западни държави за сдържаност към Израел

Иран отхвърли призивите на няколко западни държави за сдържаност към Израел. Иранското външно министерство определи призивите на Великобритания, Франция и Германия като "лишени от политическа логика и противоречащи на принципите на международното право". Трите европейски страни настояха ислямската република да се въздържа от..

публикувано на 13.08.24 в 15:24

Как да се привличат цивилни за военната професия?

Как да се привличат цивилни за военната професия? От началото на годината въпросът е важен, след като стана ясно, че резервът застарява, а новите планове на НАТО предвиждат да има по-засилени способности. Министърът на отбраната Атанас Запрянов каза, че вече има изготвен проект на Бяла книга на отбраната , който е бил обсъден на..

публикувано на 13.08.24 в 15:23