Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заявленията за еднократна помощ за ученици за новата учебна година се подават до 15 октомври

Снимка: Ани Петрова

Близо 90 000 заявления за еднократна помощ за ученици от първи до четвърти клас, както и за осмокласниците, са постъпили вече в Агенцията за социално подпомагане, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. 

Подаването на заявленията става лично, чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път през новосъздадения от Министерството на електронното управление специален портал.

Над 240 000 са подадените до момента заявления за отпускане на помощ за отопление за предстоящия отоплителен сезон. 

Заявленията за еднократната помощ за учениците за предстоящата учебна година се подават до 15 октомври.

Размерът на помощта е 300 лева, които се изплащат на два пъти – в началото на учебната година и в началото на втория срок.

За записаните в първи и в осми клас ученици, трябва да се приложи и удостоверение от училището.

От 1 юли до 31 октомври 2024 г. продължава и кампанията за отпускане на целева помощ за отопление.

За отоплителния сезон, който е от 1 ноември 2024 г. до 31 март 2025 г., хората с ниски доходи ще бъдат подкрепени с общо 553,75 лв.

Ръстът на пенсиите няма да повлияе върху достъпа до подкрепата и хората няма да изгубят правата си, увериха от социалното министерство.

До момента са подадени 242 291 заявления за помощта.

Те също могат да бъдат подавани по електронен път. 
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сухи треви горят в столичния квартал "Христо Ботев"

Сухи треви горят в столичния квартал "Христо Ботев", съобщиха от МВР. Екипи на пожарната са на място. Няма пострадали хора, няма риск за инфраструктурата в района, посочиха от пресцентъра на вътрешното министерство.

публикувано на 13.08.24 в 17:04

Температурен рекорд за Ловеч от 39,6 градуса

В Ловеч днес е измерена най-високата температура на въздуха на сянка за 13 август за последните 63 години и най-високата това лято. В 15.30 ч. термометърът на хидрометеорологичната станция   в града е отчел 39.6 градуса по Целзий. Предходният температурен рекорд за тази дата е от 1961 г. – 37,6 градуса. Заради жегата от общината ще..

публикувано на 13.08.24 в 17:03
Водосвет за проекта за реконструкцията на зоопарк

Рестарт на реконструкцията на зоопарк "Хисарлъка" с проект за 5 млн. лева

С първа копка и водосвет бе даден стартът на проекта за строителството и реконструкцията на зоопарк "Хисарлъка" над Кюстендил, като финансирането е за 5,1 млн. лева. Строителните дейности ще продължат 250 дни. Така се прави рестарт на комплекса, открит 1968 г., но затворен за посетители повече от 10 години. Предвижда се площта на..

публикувано на 13.08.24 в 16:57
Кметът на Монтана Златко Живков отчете рекордно събиране на данъци през юли

Рекордните приходи от местни данъци и такси са постъпили през юли в община Монтана

За рекордни приходи от данъци през юли съобщават от община Монтана. Почти 1 милион лева са влезли в хазната. 960 000 лева от имуществени данъци и такса смет са събрани само през минали месец в община Монтана, съобщи кметът Златко Живков: "450 000 лв. беше миналата година през юли събираемостта на имуществени данъци и такса..

публикувано на 13.08.24 в 16:45
Христо Казанджиев

Христо Казанджиев: Злоупотребите, разследвани от Европейската прокуратура, са по времето на Владимир Малинов

Злоупотребите със европейски средства по проекта за разширяването на газохранилището Чирен са станали в Булгартрансгаз при управлението на изпълнителния директор Владимир Малинов, който по настоящем е министър на енергетиката. Това каза в интервю пред БНР Христо Казанджиев, експерт от „Български енергиен и минен форум“. Както е..

публикувано на 13.08.24 в 16:42
Снимката и илюстративна

Голям пожар е обхванал широколистна гора на турска територия до граничното село Демиркьой

Голям пожар е обхванал широколистна гора на турска територия до граничното село Демиркьой. Кметът на Малко Търново Илиян Янчев заяви за БНР, че пожарът е близо до граничното село Сливарово, но според турските власти огънят е овладян. Засега няма опасност пожарът да премине на българска територия, защото вятърът духа в обратна посока,..

публикувано на 13.08.24 в 16:35
Снимката е илюстративна, архив.

Потушен е пожарът край кюстендилското село Неделкова Гращица 

Потушен е пожарът, който  възникна вчера следобеда край кюстендилското с Неделкова Гращица, навлезе в гора и обхвана над 300 декара площи със сухи треви и храсти, казаха за БНР от Община Невестино. На терена ще останат само дежурни, които ще наблюдават района до късната вечер.  Пожар в землището на село Неделкова Гращица, Невестинско..

публикувано на 13.08.24 в 16:32