Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Махмуд Абас пристига в Турция, за да обсъди с Ердоган ситуацията в Ивицата Газа

Палестинският президент Махмуд Абас се очаква да пристигне днес на двудневно посещение в Турция. Той ще бъде посрещнат официално в Анкара, след което ще се срещне с президента Реджеп Тайип Ердоган.
Предвижда се лидерите да обсъдят кризата в ивицата Газа, хуманитарната криза в региона и усилията за подпомагане на разселените хора. Преговорите с искане за прекратяване на огъня вероятно също ще доминират в разговорите. 

Американският президент Джо Байдън очаква Иран да се откаже от удар срещу Израел като отмъщение за убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания, ако бъде постигнато споразумение за спиране на огъня в Ивицата Газа.

Съединените щати, Египет и Катар са домакини на среща утре, посветена на договaрянето на примирие. От "Хамас" обявиха, че няма да участват в разговорите с мотива, че искат работещ план, който да доведе до реализацията на предложението, представено от Байдън през май. От Държавния департамент обаче съобщиха, че катарски представители са уверили, че работят, за да осигурят присъствието на групировката на масата за преговори.

Проблеми има и около участието на Израел. Пред израелска телевизия член на преговорния екип заяви, че няма смисъл делегацията да пътува за разговорите, ако премиерът Бенямин Нетаняху не разшири мандата й. Точните параметри на въпросния мандат предстоят да бъдат определени на среща при Нетаняху в най-скоро време.

В същото време координаторът на Белия дом за Близкия изток Брет МакГърк заминава за Кайро и Доха, а американският специален пратеник Амос Хохщайн ще пътува до Бейрут в опит на администрацията във Вашингтон да финализира споразумението за примирие. Това стана ясно от думите на говорителката Карин Жан-Пиер, която заяви че и Израел, и "Хамас" трябва да присъстват на разговорите.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европрокуратурата в "Булгартрансгаз" – заради разширението на газохранилището в Чирен

Проверката на европейската прокуратура в "Булгартрансгаз", която започна вчера е свързана с проекта за разширение на газохранилището "Чирен". Това каза в министерството на енергетиката изпълнителният директор на дружеството Кирил Равначки. Европрокуратурата разследва "Булгартрансгаз" От своя страна ресорният министър Владимир Малинов посочи,..

публикувано на 14.08.24 в 10:07
Общината в Бобошево

Община Бобошево набира доброволци заради зачестилите пожари

Малката община Бобошево, където в рамките на три дни станаха два големи пожара, обяви кампания за набиране на членове за допълване състава на доброволното формирование към кметството.  Идеята е за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последиците от тях на територията на общината. При..

публикувано на 14.08.24 в 09:44
Радослав Рибарски

Радослав Рибарски: Министър Малинов да обясни какво се случва с газохранилището в Чирен

"Министър Владимир Малинов има достатъчно опит в българската енергетика. Затова поискахме изслушване – да обясни, като най-добре запознат, какво точно е договаряно. В предишната сага с "Боташ" отново чакахме той да обясни. "Булгартрансгаз" е част от това споразумение. То е тристранно – "Булгартрансгаз", "Булгаргаз" и "Боташ" договарят въпросните..

публикувано на 14.08.24 в 09:40
Изтичане на газ от

Германия издаде европейска заповед за арест на украински гражданин заради взрива на "Северен поток"

Две години след взривяването на газопровода "Северен поток" главният прокурор на Германия Йенс Ромел е издал европейска заповед за арест на украински гражданин, живеещ в Полша. Швеция и Дания преустановиха разследването по случая. Разследващите в Германия са убедени, че заподозреният мъж е един от водолазите, поставили взривното устройство на..

публикувано на 14.08.24 в 09:18
Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г. EPA/РУСКО МИНИСТЕРСТВО НА ОТБРАНАТА БРОШУРА БРОШУРА БРОШУРА САМО ЗА РЕДАКЦИОННА УПОТРЕБА/БЕЗ ПРОДАЖБИ БРОШУРА БРОШУРА САМО ЗА РЕДАКЦИОННА УПОТРЕБА/БЕЗ ПРОДАЖБИ

Извънредно положение в руската Белгородска област

Губернаторът на руската гранична Белгородска област обяви извънредно положение. Руската противовъздушна отбрана е унищожила над 100 дрона и четири тактически ракети, изстреляни през нощта от Украйна, насочени към няколко региона, включително Курск, съобщи министерството на отбраната в Моква. "Ситуацията е изключително трудна и напрегната..

публикувано на 14.08.24 в 09:15
с. Широка лъка

Тържествена заря-проверка в чест на загиналите войни в Широка лъка

В родопското село Широка лъка довечера ще има тържествена заря-проверка в чест на загиналите войни от селото. За половин час след 21 ч. ще бъде ограничено движението на автомобили по пътя Смолян - Девин, в границите на село Широка лъка. Необходимо е шофьорите да спазват пътната сигнализация и указанията на "Пътна полиция". При..

публикувано на 14.08.24 в 08:52
Борислав Гуцанов

Левите партии вече работят по обща програма за явяване на изборите

Номинираната за служебен премиер Горица Грънчарова-Кожарева може би е един от възможните компромисни варианти . Това е мнението на Борислав Гуцанов - председател на ПГ на "БСП за България". "След промяната на Конституцията, за което от БСП бяхме категорично против, се доведе до пълни абсурди, на които сме свидетели, когато говорим за служебните..

публикувано на 14.08.24 в 08:45