Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има опасност за живота на един от пострадалите

Хосписът в Банкя, в който при пожар загина човек, е незаконен, работел без лиценз

Снимка: Добромир Видев

Пожар избухна този следобед в хоспис - дом за възрастни хора, в центъра на град Банкя. Един човек загина, трима са ранени. Има опасност за живота на един от пострадалите.
Огънят е пламнал около 15:00 часа. На място са пристигнали няколко екипа на Спешна помощ и Пожарната. Огънят е бил загасен бързо. Една стая е напълно изгоряла.

Пламъците са тръгнали от 3-ти етаж, пострадали са две жени, които са вдишали димни газове, но не се е наложило да бъдат приети в болница.

Има пострадал и едни мъж, който е с изгаряния и също е вдишал димни газове. Той е откаран в спешната болница "Пирогов", където е настанен в реанимацията.

Има опасност за живота му, съобщиха от лечебното заведение. Лекарите са констатирали 6 процента изгаряния по тялото, вдишване на газове и изгаряне на горните дихателни пътища. 

Към 18:00 часа на мястото обстановката е спокойна, огънят е загасен, пожарни вече няма. Останали са автомобилите на полицията, властите проверяват ситуацията.

Следите от пожара се виждат по фасадата на 3-етажната сграда в центъра на Банкя, където пламъците са лумнали - третият етаж е опушен.

На партерния етаж на сградата се намира пицария и именно момчетата от пицарията, разказаха свидетели, са помогнали да се реагира бързо и хората да бъдат изведени.

"Много бързо стана всичко, сигурно за по-малко и от 5 минути бяха тук "(от пожарната), каза един от служителите, който е помагал - Антоан: "За извеждането на възрастните хора асистирахме, разбира се, с хора, които работят в сградата".

За настанените в дома възрастни хора той разказа: "Да, разбираха (какво се случва), бяха напълно наред хората, за щастие успяхме да ги извадим по-навреме"

Кметът на Банкя Рангел Марков каза пред БНР, че този дом е в частна частна къща, не е нито общински, нито държавен. "Не мога да кажа повече, те се лицензират от Министерството на труда и социалната политика и ние нямаме информация, нямаме касателство към тях", посочи кметът:

"Пожарът е загасен много бързо, реагирали са на втората-третата минута пожарникарите. И са се справили доста бързо, явно е бил възрастен човекът, неподвижен -  този, който е починал", допълни Марков

Домът е незаконен, тъй като работи без лиценз. Това каза изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Веселин Кожухаров.

"Тук има инцидент, станал е в обект, в който са отглеждани възрастни хора, от тях има починал, има и пострадал и има хора, които се нуждаят от настаняване.

Ние това ще направим - осигурихме места - в София, в домове за стари хора, и ще бъдат извозени тази вечер - трима. Само трима, общо са били пет човека.(...) Домът е абсолютно незаконен, не е лицензиран,  попитайте Агенцията за качеството на социалните услуги", каза Кожухаров.


През юни Агенцията за качеството на социалните услуги е извършила проверка, която поради отказ за предоставяне на информация, е извършена със съдействието на СДВР.

При нея е установено, че в обекта пребивават 11 души със здравословни проблеми.

От Агенцията веднага са пратили сигнал до всички компетентни органи, включително МВР и прокуратурата, за нелегалната дейност на обекта, който не е социална услуга по смисъла на закона.

Съгласно нормативните разпоредби тя няма правомощия да спира дейността на фирми, които работят без лиценз.

След пожара три жени ще бъдат настанени в два дома за стари хора в столицата, уточни Кожухаров. Социалното министерство напомня, че за да бъде гарантирано качеството на социалните услуги и здравето и безопасността на потребителите, частните доставчици подлежат на лицензиране.

Списъкът с лицензираните доставчици е достъпен на сайта на Агенцията за качеството на социалните услуги

НАП и Агенцията за социално подпомагане са установили административни нарушения при предишни проверки на нелегалния дом за възрастни хора в Банкя, каза служебният вътрешен министър Калин Стоянов и добави, че част от документацията е предадена на прокуратурата.

"Има изпратени документи до прокуратурата за това, че има установени административни нарушения.

Този дом за стари хора, според нас нерегламентиран, под каква точно форма е функционирал - фондация ли е било, някаква друга организация ли е било (ще се изяснява), но първоначалните данни, които ние сме установили, а именно - от близки и роднини на хората, които са били тук като пациенти, предполагам, те казват, че са плащали месечни такси, за което обаче не са получавали никакви документи".

Стоянов обясни, че при инцидента са били изведени трима от възрастните хора и други двама, които според него били санитарки, но тяхната длъжност тепърва ще се проверява.

Той добави, че е била установена връзка с близките на настанените в дома, които ще бъдат разпитани.

Снимки -  Добромир Видев
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Гърция са в сила извънредни мерки по контрол на трафика

В Гърция са в сила извънредни мерки по контрол на трафика. Властите предупреждават за внимание при шофиране поради високите температури. Много е силен трафикът в цялата страна във връзка с празника на Богородица. Двойно са увеличени полицейските екипи. Засилено е полицейското присъствие, на пост са и специални патрули по рискови участъци на..

публикувано на 14.08.24 в 20:37

Общо 389 души са били обвинени след неотдавнашните обществени безредици във Великобритания

В Обединеното кралство общо 389 души са били обвинени след неотдавнашните обществени безредици, съобщи кралската прокуратура. Някои вече получиха доста солени присъди. В актуализация, публикувана в социалните медии, Кралската прокуратура обяви, че нейните екипи "продължават да работят денонощно, заедно с полицията, за да повдигнат обвинения..

публикувано на 14.08.24 в 20:33
Снимката е илюстративна

Запали се нерегламентирано сметище край пловдивското село Белозем

Запали се нерегламентирано сметище край пловдивското село Белозем. Вятърът в района е способствал за бързото разпространение на   пламъците. Пристигналите на място 5 екипа на пожарната от Раковски и Пловдив вече са овладели разпространението на огъня. Няма опасност за населеното място. Според местните хора, на незаконното сметище често..

публикувано на 14.08.24 в 20:29
Снимката е илюстративна

Обявено е бедствено положение в община Любимец заради пожар в село Дъбовец

В община Любимец е обявено бедствено положение тази вечер към 19.30 часа заради пожар, който избухна 3 часа по-рано в село Дъбовец. Пламъците са тръгнали от необитаема къща и са навлезели в широколистна гора, информира заместник-областният управител на Хасково - Митко Петров. "Пожарът е възникнал в село Дъбовец днес в 16.00 часа в една..

публикувано на 14.08.24 в 20:22

Служба и нощно бдение в Арбанашкия манастир "Успение Богородично" за Голяма Богородица

Архитектурният резерват Арбанаси край Велико Търново се подготвя за утрешния си празник на Голяма Богородица. Стотици вярващи от цялата страна се събират от тази вечер за службата и нощното бдение в Арбанашкия манастир "Успение Богородично" със считаната за чудотворна икона на плачещата Богородица. Арбанашкият манастир "Св. Богородица" е основан..

публикувано на 14.08.24 в 20:12

От община Вършец излязоха с призив: "Спри горските пожари !"

От община Вършец излязоха с призив: "Спри горските пожари !". От началото на месеца са гасени три големи пожара. Двама огнеборци пострадаха От община Вършец напомнят, че всеки гражданин носи лична отговорност при използването на открит огън и спазване на правилата за пожарна безопасност. От администрацията призовават за стриктно..

публикувано на 14.08.24 в 20:11

Правителство отмени участието на България като страна-партньор на изложението Webit

Служебното правителство отмени участието на България като официална страна-партньор на Международното изложение Webit поради редица несъответствия с пазарните механизми. Изложението ще се проведе на 30 и 31 октомври в София. От правителствената информационна служба посочват, че до момента от страна на Фондация Webit (Webit Foundation) не е..

публикувано на 14.08.24 в 19:59