Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таня Желязкова-Тея и Петър Попов представят в песен визията си за "Век на изкуствен интелект"

Снимка: Pixabay

Темата за изкуствения интелект е в центъра на обществения интерес в целия свят. Той се превръща във визитната картичка на новия XXI век. Хората едва сега разбират, че са се стремили към нещо, което всъщност ги заплашва със своята изкусност.

Песента „Век на изкуствен интелект“ повдига темата за изкуствения интелект в изкуството и доказва автентичността на естествения творчески интелект на създателите й: музика и аранжимент – Петър Попов (екс група "Атлас"), текст – Таня Желязкова-Тея, изпълнител – Яна Галинова. 

Изкуственият интелект се асоциира с електронната музика, а в песента „Век на изкуствен интелект“ звучи запомнящ се мелодичен блус. Песента утвърждава надеждата, че въпреки страховете и заплахите от изкуствения интелект, ние оставаме хора и решаваме еднакви проблеми. Ако се приеме, че песента "Кукла" на група "Атлас" е предвестник на съвременен робот, след 31 г. на прага на два века се получава много интересна връзка с новия век на изкуствен интелект. 

Песента „Век на изкуствен интелект“ получи подкрепата на Фонд „Популяризиране и развитие на българското културно наследство и творчество“ на Музикаутор от сесия 2023. Тя е класирана сред 74 проекта на 130 български творци в категорията „Популярна музика“. Песента е свързана с няколко иновативни подхода в музикалното творчество. 

Днес хората да изправени пред предизвикателствата на новия век, с въвеждането на новите технологии, които навлизат трайно в бита ни. Тази тема вдъхнови Таня Желязкова-Тея да напише текста, който облече в музика Петър Развигоров Попов. 

Попов е свързан с музиката от дете - Филхармония „Пионер“, Духов оркестър „Ален Мак“. По-късно става клавирист и вокал в българската рок група „Атлас“. По текст на Димитър Воев и музика на Петър Попов пилотната песен „Кукла“ от албума на „Атлас” през 1992 г. достига първите места в музикалните класации в България. Стои на върха цели 64 седмици в класацията Топ 10 на БНР и е излъчена по VOA EVROPA. Група „Атлас“, за която Пепи Попов пише музика, печели наградата „Група на година“ два пъти – през 1991 г. и през 1992 г. 

Той е работил със Стефка Берова и Йордан Марчинков към Концертна дирекция София, с Кичка Бодурова, Георги Христов и много други български популярни изпълнители. През 2005 г. по покана на Таня Желязкова-Тея, тогава директор на Националния дворец на децата, създава химна „Новатори” по повод 55-ата годишнина на двореца. През 2019 г. авторската му песен „Кукла“ влиза в учебниците по Музика за 7 клас. Същата година участва в журито на Детския фестивал „Млади таланти“ към Националния дворец на децата. През 2022 г. заедно с текстописеца Таня Желязкова-Тея печелят в конкурса „Светилник“ на Музикаутор с химна на 153 Спортно училище „Неофит Рилски“, София. 

Таня Желязкова-Тея е доктор по теория на познанието и преподавател-изследовател по обща педагогика, история на педагогиката и образованието. Автор на 35 научни статии, 1 научна монография, 1 методическо помагало и съставител на 4 тематични сборника. Създател на Педагогика на информалното образование като самостоятелен клон на педагогиката. Учредител и председател на Движение за деца „Рицари на познанието” (1993-2008) и автор на текста на Химна „Рицари на познанието” по музика на Хайгашот Агасян. Директор е на Националния дворец на децата (2002-2006). Учредител и Председател на Настоятелството на Фондация „Институт за информални иновации”, в която работи в момента. Дванадесет от своите поетични творби е публикувала на конкурсен принцип в десет сборника „Стъпки” – поезия от български учени. 

Песента "Век на изкуствен интелект" беше представена в предаването "Бъди какъвто си" от авторите си Петър Развигоров Попов и Таня Желязкова- Тея. Чуйте разговора с тях в приложения аудио файл:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Соня Йончева в “Мадам Бътерфлай“

Отзвук от кулминацията на фестивала “Опера в Летния театър“ във Варна

През лятото сърцето на музикалния живот се премества от столицата, пътува, както всички, към по-близки или далечни дестинации, а сред най-привлекателните у нас през август са морските. Денят му прилича на чаша шампанско, в която искри златото на лятното слънце и се разлива морската пяна. Вечерите му са обгърнати във воали от прохлада и..

публикувано на 15.08.24 в 13:33

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

Х-то издание от XXXI-я летен сезон на предаването за музикално-сценични изкуства “Каста дива“ е посветено на кулминационната седмица в XV-я международен фестивал “Опера в Летния театър“ във Варна. 20.05-21.00 ч.: - Отзвук от дебюта на световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева в цялостен спектакъл на сцената на Летния..

обновено на 15.08.24 в 13:07
 Евгени Боянов

"Обич и песен" среща българската публика с любими наши певци и песни

Успение на Пресвета Богородица е голям празник за всички християни. Наричан още Голяма Богородица. След леката смърт на Божията майка и затова наречена успение, събралите се за да отдадат последна почит апостоли чули ангелско пеене и видели в облаците Богородица, обкръжена от ангели, която им казала "Радвайте се, защото съм с вас през..

публикувано на 15.08.24 в 10:27
Романът

Романът "Внучката" на Бернхард Шлинк – поглед към миналато, настоящето и бъдещето на Германия

Днес отбелязваме една мрачна годишнина – началото на издигането на Берлинската стена на 13 август 1961 г. Дължината на това съоръжение е близо 155 километра. Най-малко 140 души са убити по протежението й при опит за бягство от Източна Германия към Западна. Н а 9 ноември 1989 г. стената пада. Романът "Внучката" на Бернхард Шлинк припомня..

публикувано на 13.08.24 в 13:27
Светлин Стефанов

Музей на архитектурата и наследството на старите майстори дюлгери в Трявна

Най-новият музей в Трявна , открит през есента на миналата година, е посветен на архитектурата и строителството и се помещава в най-старата възрожденска къща в града, запазена до днес - Попангеловата.  Един от създателите на експозицията е музейният главен уредник Даниела Дабкова , която разказа за наследството на старите майстори дюлгери :..

публикувано на 12.08.24 в 15:51
Добринка Манева

Старото школо в Трявна и малките галерии - не ги пропускайте!

Старото школо на площада с часовниковата кула в Трявна, което гостите от пътя отбива, е един от най-посещавани музейни обекти в града.  В него класно училище открива Петко Славейков, когото именно учителстването довежда тук. Затова и днес тревненци наричат школото - Славейковото . На експозицията и сградата вниманието ни спира главният уредник..

публикувано на 12.08.24 в 14:50
Трявна

Даскаловата къща и легенди за тревненския сокай

В ранните години от развитието на Тревненската художествена школа много често майсторите поемат строежа на църквите, както и вътрешната украса. С нарастване на търсенето и поръчките през първата половина на XIX век, строителството, иконописта и дърворезбата се отделят като занаяти и това са трите направления на Тревненската школа, възникнала в..

публикувано на 12.08.24 в 12:37