Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Даниил благослови кюстендилци и гости на града за Успение Богородично

Снимка: Кирил Фалин, БНР

Патриарх Даниил благослови Кюстендил и гостите на града за Голяма Богородица.

След като оглави патриаршеската литургия в централния храм "Успение Богородично", продължила близо три часа, Негово светейшество освети и обредните пити и хлябове на празника Панагия - Въздигане на хляба, който вървеше паралелно пред входа на черквата. 

В Богослужението и освещаването участваха и двама митрополити от Македонската църква - техни преосвещенства Григорий и Йосиф. 

Пред храма "Успение Богородично" Негово светейшество отправи благослова си и към целия български народ:

"Как да благоукраси душата си, така че Господ да я възлюби, така че да бъде хубаво, красиво вместилище на Светата троица!? Затова ние винаги да идваме при нея, да изпросваме нейната благословия, нейните молитви, така че да не отстъпва и от нас радостта, да не отстъпва и от нас вярата, да не се разколебаваме ние във вярата. Както тя, във всичките житейски обстоятелства е призовала неотклонно, без да се поколебае, в нея една надежда, упование на Бога, а в големи трудности е живяла, така и нас да ни научи в болести, трудности, скърби, как да запазим упованието си, така че да преминем през тези трудности без душевна повреда, а душеспасително и така да се научим да живеем с Бога тука и да наследим това блаженство - вечността. Тя е най-добрият учител, който може да има. Всичко това и нейните молитви ни помагат".

Попитан за участието на македонски митрополити в Богородичната служба, патриархът каза:

"Това е пример на единство и пример на любов! В Северна Македония днес, по стария стил, е 2 август - пренасяне мощите на Свети архидякон Стефан. При тях е пост. Но те дойдоха, да влязат заедно с нас на тази радост, това събитие! Това не е ли любов?".

Дали 15 август може да стане празник за българите - както Великден и Рождество Христово?

"Чудесно би било. Този празник е, на много места в България, почивен ден за конкретната община. Днес празнува Гоце Делчев, Варна, Кюстендил  - много места, така че е хубаво. Те са значими общини. Ако населението празнува днес, не е далече и това нещо - да се обяви празникът за общонационален. Прекрасно би било". 

По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СВВП зове Радев да одобри промените в Закона за предучилищното образование

И Съюзът на военноинвалидите и военопострадалите призова президента Румен Радев да одобри приетите промени в Закона за предучилищното образование. Депутатите дадоха определение на нетрадиционна сексуална ориентация и се забранява подобна пропаганда сред деца в детски градини и училища.  БСП зове Радев да не налага вето върху промените, забраняващи..

публикувано на 15.08.24 в 16:04

Без кворум в НС при 3 проверки. Следващата е в 16:30 ч.

Необичайна ситуация в парламента, след като и третият опит за събиране на кворум за продължаване работата на НС се провали. Регистрираха се едва 108 народни представители. Гласуването по групи показа, че кворумът е бойкотиран от депутатите от ПП-ДБ, "Възраждане" и нечленуващите в парламентарни групи.  Председателят на НС Росица Кирова прикани..

публикувано на 15.08.24 в 15:55

С ПИК от НАП може да се проверява пациентското досие за прегледи и фалшиви хоспитализации

Пациентското досие може да се провери и без електронен подпис, но с ПИК-код от НАП. Влиза се в сайта на НЗОК и се вижда за около 10 -15 години назад, какви прегледи, изследвания, консултации и хоспитализиране са извършени. Това съобщи репортерът на БНР Елена Бейкова в предаването "12+4". С амата тя е станала жертва на неизвършена -..

публикувано на 15.08.24 в 15:49
Надежда Йорданова и Лена Бориславова сами донесоха техниката, за да осъществят видеовръзката с Цветан Василев

Бави се заседанието на временната комисия за влиянието на Нотариуса в съдебната система

Заседанието на временната парламентарната комисия, която проучва данни за нерегламентирано влияние в правосъдната система, се бави, тъй като Народното събрание реши, че ще удължи работното си време, докато бъде изчерпана програмата за деня. Тя включва и изслушване на четирима министри по проблема с безводието, довело до режим на водата в над 200..

публикувано на 15.08.24 в 15:36
Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г.

Русия и Украйна водят преговори за размяна на пленници

Въпреки напредъка на украинската армия в руската Курска област натискът на фронта в Донбас не отслабва. Според различни медийни публикации Русия и Украйна водят преговори за размяна на пленници. Съединените щати обявиха нов пакет помощ за Украйна. Украинският военен говорител Дмитро Лихови заяви, че Русия е прехвърлила военни части от..

публикувано на 15.08.24 в 15:17

Във В. Търново почетоха паметта на д-р Стефан Черкезов в Деня на спасението

Медиците от великотърновската болница почетоха паметта на своя патрон д-р Стефан Черкезов в Деня на спасението и 61-а години след неговата гибел, спасявайки 47 пътници от горящ автобус. С едноминутно мълчание и вой на сирена от линейка великотърновските медици се преклониха пред подвига на д-р Стефан Черкезов. Отбелязваме Деня на спасението - в..

публикувано на 15.08.24 в 15:16
Мирела Веселинова

Мирела Веселинова: Явно е държано на трупчета делото за кредита на Гайтански от ББР

С 5 години са закъснели и Комисията за противодействие на корупцията (КПК), и прокуратурата по случая с кредита на Румен Гайтански-Вълка   от ББР. Това каза пред БНР журналистката Мирела Веселинова, съдебен репортер на "Капитал". Тя припомни, че през 2019 г. е бил отпуснат кредитът от 156 млн. лева за фирма на Гайтански с подписа на тогавашния..

публикувано на 15.08.24 в 14:38