Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Украйна водят преговори за размяна на пленници

Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г.
Снимка: Министерство на отбраната на Русия

Въпреки напредъка на украинската армия в руската Курска област натискът на фронта в Донбас не отслабва. Според различни медийни публикации Русия и Украйна водят преговори за размяна на пленници. Съединените щати обявиха нов пакет помощ за Украйна.

Украинският военен говорител Дмитро Лихови заяви, че Русия е прехвърлила военни части от окупираните територии в Южна Украйна към други райони, но засега не се забелязва някакво значително прегрупиране. Киев дори отчете денонощието с най-много сражения от седмици насам край украинския град Покровск, ключов транспортен възел за снабдяването на войниците на фронта. Москва съобщи, че нейните сили са превзели село Ивановка, само на 15 километра от контролирания от Киев основен организационен център Покровск.

В телевизионно интервю говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби съобщи, че Съединените щати ще осигурят още в следващите дни допълнителни пакети военна помощ за Украйна.

Financial Times съобщава, че Русия и Украйна водят преговори за размяна на военнопленници в района на Курск. Не се разкрива точният брой на руските военнослужещи, които са били пленени от украинските въоръжени сили при навлизането им, но изданието отбелязва, че според правителствени и военни служители може да са стотици. Сред пленените има много млади наборници. Според информацията пленяването на руските военни ще засили позициите на Киев в преговорите за връщането на хиляди войници и цивилни, които са в Русия от самото начало на войната. Вчера украинският омбудсман Дмитро Любинец заяви, че за първи път Москва е инициатор на преговори за размяна.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Германският канцлер Олаф Шолц.

Растящо недоволство от правителството в Берлин

Ново социологическо изследване в Германия сочи растящо недоволство от правителството на тройната коалиция. Повече от половината анкетирани не одобряват работата на канцлера Олаф Шолц. Липса на лидерски качества - това е основната критика на германците към канцлера Олаф Шолц, който ръководи тройна коалиция на неговите социалдемократи със..

публикувано на 15.08.24 в 16:55

Величка Таседжикова: Много са проблемите в образованието, но сред тях не е пропаганда на ЛГБТ

Имаме много проблеми в образователната система, но пропагандирането на различна от традиционната сексуална ориентация не е сред тях. Това каза пред БНР Величка Таседжикова - директор на столичното 70-о ОУ "Св. Климент Охридски" и секретар на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, в коментар на поправките в Закона за..

публикувано на 15.08.24 в 16:51

Още по-строг режим на водата в Тетевен

Тетевен преминава на още по-строг режим на водата заради продължаващото засушаване и намалелия дебит на основния водоизточник, който захранва града. Режим на водата от днес в Ловеч Водата ще се спира през деня от 12:30 ч. до 16:30 ч., както и през нощта от 22  ч. до 6 ч. сутринта.  На воден режим е и тетевенското село Глогово.

публикувано на 15.08.24 в 16:45
Росица Кирова

Край на заседанието на НС. Провали се и четвъртият опит за събиране на кворум

И четвъртият опит за събиране на кворум за продължаване на пленарното заседание се провали. Регистрираха се едва 94 народни представители и председателстващата заседанието Росица Кирова го закри, въпреки опита на депутата от БСП Георги Свиленски да се изкаже от парламентарната трибуна.  Кворумът беше бойкотиран от депутатите от ПП-ДБ,..

публикувано на 15.08.24 в 16:41
Президентът Румен Радев

Президентът е подписал указа за обнародването на Закона за предучилищното и училищното образование

Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, с което е изразил отношението си към тях. Това се посочва в прессъобщение от прессекретариата на президента в отговор на отправени въпроси за това какво отношение ще вземе държавният глава относно гласуваните от Народното..

публикувано на 15.08.24 в 16:34
Изгорелите складове край Елин Пелин.

Всички версии за причините за взривовете в складовете за пиротехника край Елин Пелин остават актуални

Остават всички версии за причините за пожара и взривовете в складовете за фойерверки край Елин Пелин от края на миналия месец, когато загинаха 4 души. Това каза на брифинг там ръководителят на Окръжната прокуратура в София Наталия Николова. "До момента, с оглед краткото време, се извършени общо осем огледа на местопроизшествието. Работи се много..

публикувано на 15.08.24 в 16:30

Няма да има неприключил ремонт, който да възпрепятства началото на учебната година в община Велико Търново

Община Велико Търново извършва проверки на детските градини и училищата за ремонтите и готовността за започване на учебната година. Започна освежаването на пешеходните пътеки пред образователните институции.  Няма да има неприключил ремонт в образованието, който да възпрепятства началото на учебната година в община Велико Търново. Работи се и по..

публикувано на 15.08.24 в 16:20