Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките власти отново гасят пожара по билото на Славянка

Снимка: БГНЕС

Гръцките власти отново гасят по въздух пожара по билото на Славянка. Той се разпалва от вятъра, но не застрашава населени места. С много висок риск от пожарна активност са райони в Северна Гърция, където има много български туристи.

По настояване на кмета и жителите на пограничния район по билото на Славянка отново самолети гасят по въздух. Прави се и противопожарен ров от пожарникари и военни части, за да се ограничи движението на огъня.

Дори и в загасените участъци при вятър и високи температури те отново се разпалват, заяви кметът на пограничния район Йоргос Тацос, като обясни причините:

"Пожарът по билото на Славянка се запали от мълния без дъжд, защото, ако валеше, щеше да се загаси пожарът. Когато пожарникарите отидоха да гасят се натъкнаха на мини. Премина се към гасене по въздух. Но със самолети огънят може само са се ограничи, но не и да се загаси".

По билото на Славянка се работи при труден и опасен терен, потвърдиха гръцките власти.

Днес поради отново температури около 40 градуса и вятър поставиха под пълна забрана движение на хора и автомобили в три района на Халкидики.

Местата се охраняват от полиция и военни патрули.

С предупреждение за висок пожарен риск са областите Халкидики, Атон, островите в Егейско море и Пелопонес.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Първанов

Георги Първанов: При влизането ни в Шенген повече работници от трети страни ще бягат от България

В влизането в Шенген може да се увеличи броят на работници от трети страни у нас, които да напускат България към други страни в ЕС. Това прогнозира Георги Първанов, член на УС на Българската конфедерация по заетостта, в интервю пред БНР. Бизнесът у нас настоява за внос на работници, а се оказва, че 40% от тях напускат страната, за да..

публикувано на 18.09.24 в 16:10

МВнР и политици с реакции срещу изявленията на вицепремиера на РСМ Александър Николоски

Външното министерство и представители на различни парламентарни групи реагираха на изявленията на вицепремиера на Република Северна Македония Александър Николоски, който в телевизионно интервю е нарекъл българите "нецивилизовани" и категорично е отрекъл двете страни да имат обща история. Във връзка с поредните обидни квалификации към България и..

публикувано на 18.09.24 в 15:57

Д-р Стойчо Кацаров: Някои опасения на фармацевтите имат основания, но техническия прогрес не можем да спрем

Поставянето на вендинг машини за лекарства трябва да е резултат на свободна стопанска инициатива, не трябва да е ангажимент на държавата . Това мнение изказа пред БНР д-р Стойчо Кацаров, председател на УС на Център за защита на правата в здравеопазването. Той беше категоричен, че някои от опасенията на фармацевтите "имат своите основания и трябва..

публикувано на 18.09.24 в 15:48

Адвокат Божидар Колев се самопредложи за кандидат за главен прокурор

Адвокатът от Софийската адвокатска колегия Божидар Колев се самопредложи за кандидат за главен прокурор. Това стана ясно на заседанието на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, която прие за сведение заявлението от Колев. След освобождаването на Иван Гешев като Обвинител 1 той отново се самономинира, но изборът беше замразен заради..

публикувано на 18.09.24 в 15:40
ПАВЕЦ

Обществена поръчка за подмяна на 2 хидроагрегата на ПАВЕЦ "Чаира" за 220,5 млн. лв. без ДДС

Националната електрическа компания е започнала обществена поръчка за модернизация и цялостна подмяна на първи и четвърти хидроагрегат на помпено-акумулиращата водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) "Чаира", съобщи енергийният министър Владимир Малинов. Приоритет за правителството остава обратното въвеждане в експлоатация на най-голямото хидросъоръжение в..

публикувано на 18.09.24 в 15:32
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Похарчихме получените пари по ПВУ за текущи нужди

Парите по Плана за възстановяване и устойчивост са ни нужни, за да стартираме проектите до края на 2026 г., освен ако ЕК не направи промяна в сроковете за държави като нас. Това сподели Румен Гълъбинов, икономист и бивш зам.-председател на КФН, в интервю пред БНР. Той уточни, че до края на 2026 г. имаме да получаваме повече от 3/4..

публикувано на 18.09.24 в 15:15
Ограждения върху залети площи по бреговете на река Елба в Дрезден, 17 септември 2024 г.

Дрезден е в предпоследна степен на тревога, жертвите на наводненията в Европа достигнаха 22

Жертвите от катастрофални наводнения в Източна Европа са най-малко 22, съобщиха властите в Австрия, Полша, Чехия и Румъния .  В засегнатите от наводнения региони в Централна Източна Европа ситуацията остава напрегната Най-малко 19 души са загинали при наводненията в Централна Европа, предизвикани от бурята "Борис" Доброволци и..

публикувано на 18.09.24 в 15:15