Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министърът на отбраната на Беларус предупреди за риск от въоръжена провокация от страна на Украйна

Виктор Хренин
Снимка: Ройтерс

Министърът на отбраната на Беларус Виктор Хренин каза по време на съвещание по въпросите за военната сигурност, че има голяма вероятност от въоръжена провокация от страна на съседна Украйна, предаде Ройтерс като се позова на публикация в държавната информационна агенция на Беларус – БелТА. Това съобщи БТА.

„В условията на присъствие на украински въоръжени формирования в пограничните райони, се запазва голяма възможност за подготовка и извършването на въоръжена провокация на наша територия, както и на предизвикани от нея акции, включително и чрез задействане на беларуските националистически формирования“, посочва Хренин, цитиран от БелТА.

„Обстановката в южно оперативно направление остава напрегната. Формированията на Въоръжените сили и граничната служба на Украйна продължават да усъвършенстват системите си за охрана на границата… По протежение на цялата държавната граница на Република Беларус се извършва активна дейност от силите за специални операции и Службата за сигурност на Украйна“, добавя той.

Коментарите на Хренин идват в момент, когато започналата на 6 август украинска инвазия на руска територия с нахлуването на хиляди украински войници през западната граница на Русия, продължава.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко, който е ключов съюзник на руския президент Владимир Путин, вчера предупреди, че Украйна може да нападне страната му и да разшири фронта на войната.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Диана Дамянова

Диана Дамянова: Петков и Борисов дават податки за търсене на нестандартен ход за премиер

Не знам дали президентът Румен Радев е "Мистър Кеш", нямам данни, но президентът има голям принос ние да изглеждаме зле в очите на света и това заради неговата геополитическа концепция. Това коментира да политическата криза у нас пиар-експертът Диана Дамянова в интервю пред БНР. "Допълнителното омаскаряване на Радев не допринася много...

публикувано на 16.08.24 в 14:56

Очаква се новото служебно правителство да положи клетва на извънредно заседание на НС във вторник

Служебният кабинет с министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева ще положи клетва на извънредно заседание на НС във вторник. Това съобщи от парламентарната трибуна председателстващият заседанието Йордан Цонев: "Вероятно ще има извънредно заседание във вторник, 20-ти август, за клетва на новия служебен кабинет, ако президентът издаде..

публикувано на 16.08.24 в 14:18
Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов (вляво) и съпредседателят на ДПС  Делян Пеевски (вдясно).

Пеевски оглавява групата в НС за приятелство с Турция, Борисов - със САЩ

Съпредседателят на ДПС  Делян Пеевски оглавява групата в Народното събрание за приятелство с Турция, а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов - със САЩ. Това стана ясно в края на днешния пленарен ден. Информацията беше прочетена от председателстващия последните минути на парламентарния контрол Йордан Цонев. Сред зам.-председателите на групата за..

публикувано на 16.08.24 в 14:09

В област Монтана стартира брането на бяло грозде

В област Монтана стартира брането на бяло грозде. Днес в ломското село Долно Линево дадоха официален старт на кампанията. Гроздоберът започна по-рано. Заради сушата и високите температури белите сортове грозде узряха по-рано от обикновено. "В последната седмица с по градус на ден се вдигаше захарността на гроздето, което ни накара да..

публикувано на 16.08.24 в 14:07
Слави Василев

Слави Василев: Краят на Пеевски е налице

Краят на Делян Пеевски е налице! Това каза пред БНР политологът Слави Василев и коментира: "Той вижда, че глътката, която си беше приготвил, се оказа по-голяма от неговата уста - и по отношение на председателстването му на ДПС, и по отношение на амбициите му. Всичко това се сгромолясва под краката му. Краят на г-н Пеевски е налице, бъдете..

публикувано на 16.08.24 в 14:03

НСИ: Годишната инфлация за юли 2024 г. спрямо юли 2023 г. е 2,4 на сто

След като националната статистика три поредни месеца отчете дефлация в България, за юли месечните стойности са положителни - повишение с 0,8 на сто. Вече четиринадесети месец годишната инфлация в България е едноцифрена и продължава да намалява, сочи справка в Националния статистически институт (НСИ). Днес НСИ съобщи, че годишната инфлация за юли 2024..

публикувано на 16.08.24 в 13:46
Александър Вълчев

ИТН внася нови промени в Закона за предучилищното и училищното образование

С декларация от парламентарната трибуна депутатът от ИТН Александър Вълчев обяви, че внасят промени в Закона за предучилищното и училищното образование, тъй като в приетите наскоро промени не включват непълнолетните между 16 и 18 години, които не продължават обучението си, а това - по думите му, е най-уязвимата възраст.  Демонстрации в София за и..

публикувано на 16.08.24 в 13:41