Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Горски предотвратиха пожар в Рила, след като мълния подпали дърво

Снимка: БГНЕС

Мълния подпали дърво в района на язовир "Калин" в Рила тази сутрин - това едва не доведе до пожар, казаха за БНР от Природния парк "Рилски манастир".

За щастие по това време минали служители на фирма "Гранитоид", които са пътували към язовир "Калин", за да отстранят повреда в камерите за наблюдение на съоръжението, и са забелязали горящото дърво.

На място веднага са пристигнали служители на Дирекцията на парка, както и екип на Държавното горско стопанство "Рилски манастир". Огънят е бил овладян.

Райна Пешева, говорител на Природен парк "Рилски манастир", за случая:

ълния е паднала и е подпалила едно дърво, което, за щастие, е видяно навреме и служителите на парка са отреагирали, служителите на горското стопанство са отреагирали, така че всичко е направено, хванали са го съвсем навреме.

Посочили сме го като информация хората, за да внимават, защото районът ще бъде посещаван - не само както на 15-ти имахме големи посещения заради Голяма Богородица, сега предстои в неделя Свети Иван Рилски и се очаква нестихващ поток от туристи.(...) Припомняме, че e абсолютно забранено да се пали". 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Задръстване и блокирано движение в района на Дунав мост при Русе

Задръстване се образува и се стигна до блокиране на движението в района на Дунав мост днес в горещите следобедни часове. Причината е в лошата организация на движението. Слушатели на Българското национално радио сигнализираха, че близо час са блокирани в района на граничния пункт Дунав мост и движението в източна посока към Силистра и обратно е..

публикувано на 16.08.24 в 17:07
Кшищоф Гавковски, полски вицепремиер и министър по цифровите въпроси

Полски вицепремиер отрече страната му да е участвала в саботажа на газопровода "Северен поток"

Полският вицепремиер отрече страната му да е участвала в саботажа на газопровода „Северен поток“ в Балтийско море през септември 2022 г. "Полша не е участвала в нищо. Трябва ясно да се каже, че това е лъжа", заяви вицепремиерът и министър по цифровите въпроси Кшищоф Гавковски пред телевизионния канал Polsat News. Гавковски говори, след като..

публикувано на 16.08.24 в 16:54
Завод

Служебният министър на икономиката отрече да се подготвя приватизация на "Авионамс"

Проблемът с изплащане на заплатите на служителите в авиоремонтния завод "Авионамс" е преодолян. Макар и със закъснение, през юли те са получили възнагражденията си за май, а на 13 август – заплатите си за юни. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Петко Николов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата от..

публикувано на 16.08.24 в 16:48

Туристическите обекти в Габрово вече са достъпни с общ билет

Туристическите обекти в Габрово вече са достъпни с общ билет. Посетителите могат да изберат 5, 7 или 8 забележителности в пакет и да закупят дигитален билет за тях. Новата услуга вече е достъпна през туристическия сайт Visit.GABROVO.bg или на една от националните платформи за управление на събития. Предлаганите общи билети са за пет..

публикувано на 16.08.24 в 16:45

Как живеят българите, пенсионирали се в Испания?

Благоевградска област отново е на дъното на класацията по размер на работната заплата. За първото полугодие на тази година средното възнаграждение е било 1519 лева, което е два пъти по-малко от това в столицата - 3129 лева. По-големият проблем е, че голямата част от работещите хора в Благоевград получават много под тези 1520 лева, а..

публикувано на 16.08.24 в 16:41

Кметът на Плевен даде срок до средата на септември за почистването на всички сухи клони по улиците

Кметът на Плевен д-р Валентин Христов даде срок за почистването на всички сухи клони по улиците до средата на септември. Заповедта на кмета е след множество сигнали на гражданите. Със заповед на кмета на Община Плевен д-р Валентин Христов от тази седмица специализирани общински екипи имат за задача да обходят районите на града и в срок до..

публикувано на 16.08.24 в 16:35
Кметът на община Доспат Елин Радев пред временната парламентарна комисия

Кметът на община Доспат определи като политическа вендета срещу него временната комисия на НС

Кметът на община Доспат Елин Радев определи като политическа вендета срещу него създадената Временна комисия за проверка на факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебното му положение.  Той посочи, че сигналите срещу него са от опонентите му от "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ", които са и..

публикувано на 16.08.24 в 16:23