Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на 4 свищовски села отново блокираха пътя Плевен - Русе заради безводието

Снимка: Здравка Маслянкова

Жителите на четири свищовски села, които протестират заради безводието, отново затвориха главния път Плевен - Русе. Блокадите са на две места - при село Павел и при село Горна Студена.

Най-тежко е положението в село Хаджидимитрово. Неговите 500 жители са в безсрочно бедствено положение. Трудно се справят в ежедневието без вода, а през последните дни в селото имаше и тежки пожари.

"Вече не може. Няма накъде повече. Втора година, трета година, всеки път ни лъжат и едно и също става. Оцеляваме самостоятелно, кой както може - оттук вода, оттам вода, от кладенци караме", сподели пред БНР един от жителите на Хаджидимитрово.

"Ние бяхме едни от потърпевшите при пожара в Хаджидимитрово. Добре, че беше през деня. Вода вкъщи, каквато имаше в наличност, някъде към 600 литра, поливаха по границата край къщата, но въпреки всичко прехвърли. Имаше и пожарни дойдоха", каза една от участничките в протеста.

Водното дружество започна частични ремонти по водопроводната мрежа, но, според хората не са почистени каптажите и шахтите, не е довършен довеждащият водопровод, а по старата мрежа загубите са над 70%.

"Търпението свърши на всички, на цялото село, на цялата община, където има проблем с водата. Пътните блокади продължават, докато не се вземат адекватни мерки", настоя протестираща.

"Докато дойдат институциите да си свършат работата, или по-точно тези, които откраднаха парите", допълни друг участник в протеста. 

На протести с пътни блокади на главния път Плевен – Русе излязоха и хората от Козловец, Горна Студена и Морава, които са на драстични водни режими.

На протестите няма представители на отговорните институции. Няма отговори дали и кога ще бъдат изпълнени исканията на хората.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пожарът се вижда от километри

Пожар гори в природен парк "Рилски манастир"

Пожар е възникнал малко преди обяд в района на язовир "Калин", на около 2400 м. надморскса височина, съобщава от ПП "Рилски манастир". Заради пожара е затворен пътят от с. Пастра до хижа "Чала" под язовира. От Противопожарната служба в Рила казаха, че има изпратени екипи, но теренът е труднодостъпен. Най-вероятно мълния е..

публикувано на 18.08.24 в 12:36
УМБАЛ

Стабилизирано е състоянието на пострадалата в Пирин туристка

Състоянието на пострадалата вчера в Пирин туристка е стабилизирано. Тя е в реанимация, съобщиха за БНР от столичната болница "Света Анна". Жената, която е с множество контузии и травми, беше откарана там с медицинския хеликоптер. Въздушната линейка на помощ на тежко пострадала туристка в Пирин Машината с дежурния медицински екип на..

публикувано на 18.08.24 в 12:27
Снимката е илюстративна

19 души са загинали при удари в Газа

При израелски удари в Газа снощи са загинали 19 души, включително жена и шестте ѝ деца, съобщиха здравните власти в анклава, контролиран от радикалната групировка "Хамас". На този фон започва поредно посещение в региона на американския държавен секретар Антъни Блинкън. Той ще се опита да ускори сключването на споразумение за..

публикувано на 18.08.24 в 12:16

Шабленският фар отваря врати за посетители

Шабленският фар отваря врати за посетители по повод Международния ден на морските фарове. Денят се отбелязва от 1993 г. Инициативата е на шотландците  Джон Форсайт и Майк Дауринпъл, които установили любителска радиостанция в морски фар с идея да си комуникират с други радиолюбители, които също са установили своите радиостанции в морски..

публикувано на 18.08.24 в 11:34

8-годишно дете в болница след катастрофа край Микре

8-годишно дете е откарано в болница в Плевен след катастрофа, станала тази сутрин на пътя София - Варна между ловешките села Български извор и Микре. При инцидента са се сблъскали два леки автомобила като в единия е пътувало семейство с две деца. Движението в участъка все още е двупосочно в една лента. Продължава разследването на..

публикувано на 18.08.24 в 11:29
Болницата в Ловеч

Болницата в Ловеч разширява дейността на отделението по хирургия

Многопрофилната болница в Ловеч, която от години е в тежко финансово състояние и изпитва остра нужда от специалисти, ще разшири дейността на отделението по  хирургия. От началото на септември се очаква да бъде възобновена и работата на родилното отделение. Болницата вече има нов заместник-директор по медицинската част в лицето на хирурга д-р..

публикувано на 18.08.24 в 10:51

Тежка катастрофа край Ямбол взе жертва, 8 са пострадали

49-годишен мъж е загинал при тежък пътен инцидент тази нощ на пътя Ямбол – Сливен. Сблъскали са се лек автомобил и микробус. Катастрофата е станала в района пътен възел "Хадижидимитрово" около 1:30 часа. Автомобилът е навлязъл в насрещното движение и се блъснал в буса. При удара водачът на леката кола е загинал. В микробуса..

публикувано на 18.08.24 в 10:44