Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания задейства спешен план за справяне с пренаселеността в затворите

Снимка: PIxabay

Очаква се във Великобритания днес да бъде задействан спешен план за справяне с пренаселеността в британските затвори на фона на все повечето издавани присъди на участници в неотдавнашните безредици.

Операция с кодовото название "Ранна зора" е дългогодишен план, който позволява обвиняемите, чакащи явяване в съда, да бъдат държани в полицейски килии, докато се освободи място в затвора.

Но задържането на обвиняемите в изчакване на явяване в съда в полицейски килии, освен ако не се потвърди, че има налично затворническо легло за тях, може да забави съдебните дати. След нареждане на правителството прокурорите се опитват да ускорят гледането на делата на хора, обвинени в участие в неотдавнашните безредици в някои части на Обединеното кралство. 927 души са арестувани и 466 вече са обвинени.

По-рано Марк Феърхърст, председател на Асоциацията на служителите в затворите, заяви за Скай нюз, че очаква операция „Ранна зора“ да стартира всеки момент през тази седмица, тъй като няма достатъчно места в затворите.

Въпреки кризата обаче, ако някой трябва да бъде вкаран в затвор, място ще бъде осигурено, коментира Феърхърст.

За да освободи места в затворите, министърът на правосъдието Шабана Махмуд също планира временно да намали дела на присъдата, която трябва да бъде излежана, преди да е възможно условно освобождаване, от 50% на 40%.

Това обаче няма да важи за осъдени за тероризъм, сексуални престъпления, домашно насилие и някои други престъпления, свързани с насилие.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кожарева остави голяма част от стария кабинет. Калин Стоянов - начело на МВР

Кандидатът на служебен министър-председател Горица Грънчарова - Кожарева оставя основната част от министрите от досегашния служебен кабинет. Това заяви тя по време на срещата си с президента Румен Радев.  Начело на МВР остава и Калин Стоянов.  Ето и имената от проектокабинета на Горица Грънчарова - Кожарева: Вицепремиер и служебен министър на..

публикувано на 19.08.24 в 11:10
Людмил Илиев

Людмил Илиев: Не допускам вариант Горица Грънчарова-Кожарева да се откаже

Не допускам вариант Горица Грънчарова-Кожарева да се откаже да прави правителство, защото това би означавало директно да се хвърлим в конституционна криза с непредвидими последици. Това заяви пред БНР журналистът от "Сега" Людмил Илиев. "Мисля, че президентът изобщо нямаше да възложи на нея, ако предварително нямаше някаква информация, че тя..

публикувано на 19.08.24 в 10:59
Ива Лазарова

Ива Лазарова: 50-ото НС се оказа време разделно за партиите

Централната избирателна комисия работи по анализ на гласуването с машини, за да се изяснят т.нар. бели бюлетини и какво е довело до тези празни бюлетини . Това съобщи пред БНР Ива Лазарова от Института за развитие на публичната среда, председател на Обществения съвет на ЦИК. "Хартията според техните анализи не е причина за т. нар. бели..

публикувано на 19.08.24 в 10:33

Трети ден безводие в Кочериново

Трети ден без вода е Кочериново. Днес ще бъде извършена проверка по цялото трасе за водоподаването на града, каза кметът Станислав Горов.  Трите общини - Рила, Кочериново и Бобошево се захранват от един водопровод, като местните управи още пролетта се събраха, за да поискат официално увеличaване на дебита на подаването на вода от язовир..

публикувано на 19.08.24 в 10:29

Димитър Ганев: По-голям оптимист съм за след 20-и октомври

По-голям оптимист съм за след 20-и октомври , заяви пред БНР анализаторът от Изследователски център "Тренд" Димитър Ганев.  "Струва ми се, че има един фактор, който ще способства за съставянето на нов кабинет и той е свързан с това, че вероятно целият елит, цялата партийна система, ръководителите на тези партии трябва да са осъзнали, че ако не..

публикувано на 19.08.24 в 10:21
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на срещата на външните министри на НАТО, Брюксел, 29 ноември 2023 г.

Блинкън от Израел: Това е може би последната възможност да получим примирие

От Израел американският държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън отново призова за примирие в Газа.  "Тук съм като част от интензивните дипломатически усилия по инструкция на президента Байдън, за да се опитам да постигна споразумение. Време е всички да кажат "да" и да не търсят повод за "не"", каза Блинкън. В опит за спиране на огъня в..

публикувано на 19.08.24 в 10:17
Снимката е архивна

Рязка промяна на времето в Гърция - дъждове, градушки и наводнения

Рязка промяна на времето започна в Гърция от северните части на страната. Обилните дъждове вече предизвикаха наводнения.  Същевременно остава предупреждението за опасност от пожари. Промяната на времето започна тази нощ. Силни дъждове с градушка наводниха улиците на градовете Янина, Козани, Верия и Солун. Има наводнени приземни етажи,..

публикувано на 19.08.24 в 10:09