Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо курортът Пампорово носи това име?

Как Пампора - Райчо Белев и неговият керван дават името на известния курорт

Пампорово е превъзходен курортен център, казват туристите

Пампорово
Снимка: Мила Младенова

Всички познаваме курорта Пампорово като ски дестинация. Но кога е поставено началото и защо името му е Пампорово?

Чепеларецът Райчо Белев се занимавал с търговия. Превозвал стоката си с десетина мулета и постоянно пушел с лула. Затова приличал на локомотив. Целият керван наподобявал влак, а родопчани го наричат така: "Пампор". Когато той се задавал от Пловдив с кервана си, чепеларци викали:

"Пампора иде! Пампора иде!", това сочи историята.

Неговите имоти започнали да наричат Пампорови имоти. Когато чепеларци закупили имота му, така се утвърдило името на целия район – Пампорово.

Идеята за създаване на курорта Пампорово е дал Димитър Чичовски, с баща си Никола Чичовски, хора които са били много влиятелни, стопански и обществени дейци прекарали по-голямата част от живота си в Пампорово. Те ипотекирали къщата си в Чепеларе, за да я построят първата вила-пансион, архитект е бил зетят им Петър Кантарджиев. Така в началото на лятото на 19 юли 1933 г тържествено с водосвет и курбан била направена първата копка и положен основният камък, а майсторите били от Чепеларе, каза Адрияна Иванова, служител в община Чепеларе.

Пампорово

Други собственици на места в Пампорово също започнали да строят такива обекти. Това са Костадин Иванчичовски и Васил Сираков. Така постепенно започнало да се оформя вилно селище за отдих и почивка.

Постепенно държавни институции започват да строят свои бази и бъдещият курорт развива своето водоснабдяване. Правят се канализации и всичко необходимо за посрещане на гости от близо и далеч, като броят на посетителите се увеличавал и легловата база била заета целогодишно.

С решение на Изпълнителния комитет на Общинския народен съвет в Чепеларе от 1 януари 1963 г в курорта било разкрито пълномощничество или кметство в Пампорово. То просъществувало до изменението на Закона за изборите на местната власт.

Пампорово е пълно с туристи, особено в почивните дни. Обичайно продължителността на престоя е дълъг уикенд около 3- 4 дни, една седмица или 10-на дни.
Лифтената станция на връх Снежанка

Според почиващите на Пампорово курортът е уникален като природни дадености, възможност за почивка, за забавление и на децата. Хората, които от близкия голям град Пловдив са си купили имот на Пампорово заявиха, че трябва още да се поработи по чистотата на курорта, както и че все още има недостроени, оставени или строящи се сгради. 

Като цяло хората са доволни от Пампорово като възможност за отдих и повечето от тях го посещават още от детството си, за тях това е традиция. Имат възможност да използват лифта, да се качат на кула Снежанка. 


Анкетираните споделиха, че обслужването се е подобрило, има много еко-пътеки за разходка. 


Още по темата в звуковите файлове.
По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

2024 г. и преизпълнената петилетка на "Изотопия"

Със скоростта на светлината 5 години отлетяха от лятното начало на "Изотопия" по "Хоризонт" през 2019-а . Предаване, замислено като пространство за младите по ЕГН и дух , за хората с оригинални идеи и любопитни истории, по-скоро особняци, понякога изумителни, но винаги с потенциал да ни разчувстват, замислят, вдъхновят...

публикувано на 19.08.24 в 14:57
Кулата Снежанка

Кулата Снежанка, Музеят на родопския карст и църквата в Пампорово - символи и дух

Да се издигнеш над земята и да погледнеш над върховете, така както само птиците го могат. Това е усещането, когато се качим на телевизионната кула Снежанк а. Тя е построена на най-високия едноименен връх в Пампорово 1926 метра . Църквата "Успение на Пресвета Богородица"  е своеобразен духовен център на Пампорово. Построена е изцяло с..

публикувано на 19.08.24 в 14:33
Пампорово

100-годишният скиор Иван Раев от Чепеларе - живата история за Пампорово

Богатството на туризма са и личностите, които работят за него. Иван Раев - първият ски учител в Смолянско е бил управител на Пампорово , когато в комплекса са били построени само четири хотела. От една песен за Пампорово научаваме, че имената им са били "Еделвайс“, "Синчец", "Ехо" и "Малина". Имало е и Военен почивен дом. 100-годишният скиор..

публикувано на 19.08.24 в 13:50

Книгата с рецепти-поеми е в основата на Празника на скромната кухня в Тоскана

В Италия като сценарий от филм на италианския режисьор от Тоскана Леонардо Пиерачони е празникът "Кухнята със скромен произход"  – олицетворение на териториално и национално самоуважение.  За италианците тяхната кухня е нещо свято: тя е майка, родeн кът и национална гордост.  Няма италианец, който да се отрича от някое ястие -  било то..

обновено на 18.08.24 в 22:48

Genre и gender стереотипи и музикалното им преображение

Предаването чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева Снимки от "Варненско лято" : Лора Търколева

публикувано на 14.08.24 в 14:22
Град Трявна

Денчо Минев, кмет на Трявна: Градът е съдба и мисия, посещава се предимно от българи!

"Пътувай с Хоризонт" ви посреща на едно различно място - Трявна. Градът е малък, но достатъчно гостоприемен и богат с минало , с история, с талант, майсторлък и дързост, за да провокира гостите си с любов, с изпитание за интелектуалното им любопитство, с изненади и желание да се върнат – независимо дали идват за пръв или за пореден път. Слушайте за..

публикувано на 12.08.24 в 11:30
Село Млечево

Предизвикателството "100 лицеви опори" е в помощ на децата от севлиевското село Млечево

Млад мъж, който прекарва летата със семейството си в севлиевското село Млечево, се е заел да превърне неуютна стая в местното кметство в малка зала за тренировки на децата по бойни спортове . Нужна е малка сума за оборудването и Християн и негови приятели се надяват да съберат, като привличат вниманието отправяйки предизвикателството..

публикувано на 11.08.24 в 19:32