Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

2024 г. и преизпълнената петилетка на "Изотопия"

Със скоростта на светлината 5 години отлетяха от лятното начало на "Изотопия" по "Хоризонт" през 2019-а.


Предаване, замислено като пространство за младите по ЕГН и дух, за хората с оригинални идеи и любопитни истории, по-скоро особняци, понякога изумителни, но винаги с потенциал да ни разчувстват, замислят, вдъхновят.

За празника си сме правили какво ли не – от бутикови торти до научни експерименти в студиото. Пускали сме гафовете си в и извън ефир, пускали сме си специална музика, но тази година, за да отбележим петилетката, разказахме за изотопите по света и отдадохме почит на предшествениците и астралните ни близнаци. История на много езици, описана с ноти и думи.

Ако сте ни слушате редовно от 2019-а досега, знаете: търсили сме учените, творците и спортистите, за които вярваме, че си струва да чуете, но не сме забравяли, че сме част от актуална програма. Закачали сме се с политическите недоумици, заслушвали сме се в протестиращите по улиците и притеснените от пандемията. В ефир сме преживявали от арест на бивш премиер до природни стихии. Навръх рождения си ден преживяхме и поредна гореща вечер, изпепелена от пожари.

В такива ситуации “Изотопия” се старае да улови мига, а дали – ако го хванем, правим най-доброто, преценете сами.


Оказа се, да си изотоп е светска, но и световна чест. Имаме много адаши, затова (след щателно проучване) решихме да празнуваме с част от тях и да ви запознаем с неочакваните дори за нас роднини.

Начало на семейната среща даваме с Dualidad Juglar. Мексиканските рапъри пускат албума "Изотопия" на 1 януари 2008 г. Песента Carpediem също е в плейлиста.

Не един и два албума носят името Izotopia или Isotopia. Този на Negro Dinero излиза на 4 ноември 2022 г.

По ноти, но и на различни езици, разчепкаме вселенското богатство, на което се натъкнахме. Онлайн можете да се научите да произнасяте "изотопия", като думата е с различни значения в държавите, в които се използва – от термин в литературните и езикови изследвания до термин в химията.


Ако пък една дума не стига, имаме цял роман на английски. Книгата "Изотопия" е от Джеф Грийнбърг.

"На пазара на Изотопия се появяват трупове. Могат ли Пач, младата, нахална суперзвезда на ловния клан, и детектив Джими Ласк да се доверят един на друг, за да поведат бунтовническата армия към победа над злите сили, които заплашват да унищожат любимия им град?"

Отговора знае Бет Грийнбърг, гордата майка на Джеф, която се е зачела сериозно в произведението на сина си.

Ако не ви се чете, разцъкайте играта "Изотопия".

В трейлъра забележителна е жабата, но по-впечатляващи от нея в артистичното животинско царство са ядрените китове.

Албумът "Изотопия" на The Nuclear Whales Saxophone Orchestra е петият, предпоследен на американската група. Излиза през 1997 г.

The Nuclear Whales Saxophone Orchestra са шестима саксофонисти от Калифорния. Активни са от 80-те години на миналия век до края на 90-те.

Притежават саксофон, висок 203 см. Преди инструментът, на който свири лидерът и основател Дон Стивънс, е бил собственост на Робърт Сийтън от Кентъки, строителен инженер и музикант любител. Робърт е бил част от биг бенд през 20-те и 30-те години.

Три десетилетия по-късно г-н Сийтън намира контрабасовия саксофон в магазин в Нюарк, Ню Джърси. Надписите върху инструмента показват, че е произведен за Оркестъра на американската армия през 1902 г. Сийтън го продава на ядрените китове малко преди смъртта си през 1990 г., тоест можем да го чуем в албума "Изотопия".


На 29 септември 2003 г. групата изнася концерт в Националната библиотека в китайската столица Пекин. Година по-рано обмисля идеята 500 саксофонисти от САЩ (но не само) да се присъединят към 500 саксофонисти от Поднебесната империя, за да свирят заедно до Великата китайска стена. Няма информация това да се е случило.

И да не е, момчетата определено имат размах, който личи още с първата композиция в “Изотопия”:

Приповдигнато настроение носи пиесата Primal Tonic, но е тревожно усещането, в което ни потапя съветският филм "Кафе "Изотоп" от 1977 г. по разказа на Михаил Колесников "Право на избор".

Заварчикът Владимир Прохоров е сред хората, започнали изграждането на атомна електроцентрала. От работата му зависи целият екип, но след като приятелката му загива трагично, Владимир се затваря в себе си. А какво се случва с централата...? Оставяме на вас да разберете.


Ядрената енергетика в сегашно време не звучи толкова тревожно, колкото фонограмата на "Кафе "Изотоп". Международна корпоративна "Изотопия" има в енергийната сфера. Става дума за кампания на компания на нидерландски. През 2015 г. е организиран конкурс, в който да създадете собствена "Изотопия". Всичко е позволено: "танци, рисуване, лего или рап". Разясняват ви и какво са стабилните изотопи, ако решите, че точно те могат да ви вдъхновят.

Има и радиофармацевтична фирма "Изотопия", базирана в Израел. Занимава се с диагностика и лечение на онкологични заболявания, основана е през 2007 г. Доста по-здравословно от цигари "Изотопия":

Пародийната реклама в YouTube канала "Човек срещу Машина" е от 2022 г. Белите ви дробове ви благодарят, защото сте припалили от "Изотопия", казват авторите на шега.

"Цигарите "Изотопия" са пълни с идеи, толкова, че като ги пушите, не излиза дим. "Изотопия" – глътка свеж въздух." Няма как да не се съгласим с някои констатации за изотопската същност и пътуването към нея.

Свежи са и немалко от световните музикални изотопии, както показахме дотук. От алтернативен рок, отгледан в австралийска ферма за ему, през британски и португалски метъл тресни до изобилие от инструментални пиеси "Изотопия" в стиловете техно, хаус, ембиънт и т. н.

И все пак в "Изотопия" сме практични, освен артистични.

Тя се казва Виолета и е от Полша. В канала "Изотопия" Виолета ни съветва да забавим темпото, да живеем простичко, но пълноценно, как да подреждаме дома, да се обличаме, да почистваме и готвим. Споделя с нас, докато учи самата себе си. Видеата ѝ в YouTube са гледани над 900 000 пъти.

И за да не помъдреете рязко, защото българските изотопи сме само на пет...

Епизодът е отпреди 16 години. Анимацията разказва за приключенията на мечето змия Джим и човешкия му чичо Бътърнъкъл, които се опитват да се завърнат в родината си на дирижабъла на Съдбата. Молим се за хепиенд през вселенските тунели.

Ако видеото ви идва в повече, имаме и тийн филмова "Изотопия", трябва да мислим за светлото бъдеще:

Лентата в канала на Джейкъб Чиприано е от 2015 г. Предлага ни я безплатно. Става дума за много момчета и едно момиче, има малко бой, а явно и любов.


От международния обзор на вселенските изотопии, където разнообразието е голямо, към корените на българската, която е единствена, но все пак стъпва върху предишния дълъг опит.

"Изотопия" бе създадена, за да възроди "Хоризонт" предаванията си за младите хора. Още през 1966 г. по родното радио звучи седмичното блоково "Хоризонт – радиостанция на младежта". Слуша се във вторник по Първа програма. След време се сдобива и с недвусмислен сигнал: "Предава младежката радиостанция "Хоризонт".

През 1973 г. се ражда "Хоризонт на вълните на младостта", първоначално два пъти в месеца, после всяка седмица. Наследник на "Хоризонт на младостта" е уикенд предаването "Супер събота". През 1994 г. сигналите в "Хоризонт" (включително на младежкото предаване) се модернизират.

В минали периоди слушателите на младежките предавания са чували как се изпяват имената на водещите и телефоните за връзка с тях. Историята помни и по-рокаджийски, и по-електронни сигнали. Помни и рубриката за любими песни, под шапката на която звучат "Сребърни ята" на Георги Минчев и "Закъснели срещи" на Мария Нейкова и Михаил Белчев. Примерът е от 1969 г.

Разбира се, имало е напоителна актуална информация за другарите, другарките и другарчетата, за комсомолската "армия", младежките бригади, работническите колективи и всякакви БКП дейности и бездействия. В ефир звучат първите стихове, вдъхновени от партизани, на познати и непознати поети. Сред познатите до днес остава Любомир Левчев.

Не всички в радиото и извън него са доволни от чутото. За неизкушените от партизанските и комунистически лидери също се намира съдържание. Фонотеката ни пази както предавания, фаворизиращи режима, така и джазови предавания с официално недолюбваните изпълнители отвъд Желязната завеса.


В различни исторически моменти откриваме и астралните близнаци на нашето предаване, родени на една и съща дата с "Изотопия". Кои са те, как звучат гласовете им и има ли песни, свързани с рождения ни ден по волята на съдбата? Разберете в звуковия файл.

Изображения в публикацията: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева

По публикацията работи: Лора Търколева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кулата Снежанка

Кулата Снежанка, Музеят на родопския карст и църквата в Пампорово - символи и дух

Да се издигнеш над земята и да погледнеш над върховете, така както само птиците го могат. Това е усещането, когато се качим на телевизионната кула Снежанк а. Тя е построена на най-високия едноименен връх в Пампорово 1926 метра . Църквата "Успение на Пресвета Богородица"  е своеобразен духовен център на Пампорово. Построена е изцяло с..

публикувано на 19.08.24 в 14:33
Пампорово

100-годишният скиор Иван Раев от Чепеларе - живата история за Пампорово

Богатството на туризма са и личностите, които работят за него. Иван Раев - първият ски учител в Смолянско е бил управител на Пампорово , когато в комплекса са били построени само четири хотела. От една песен за Пампорово научаваме, че имената им са били "Еделвайс“, "Синчец", "Ехо" и "Малина". Имало е и Военен почивен дом. 100-годишният скиор..

публикувано на 19.08.24 в 13:50
Пампорово

Как Пампора - Райчо Белев и неговият керван дават името на известния курорт

Пампорово е пълно с туристи , особено в почивните дни. Обичайно продължителността на престоя е дълъг уикенд около 3- 4 дни , една седмица или 10-на дни. Според почиващите на Пампорово курортът е уникален като природни дадености, възможност за почивка, за забавление и на децата . Хората, които от близкия голям град Пловдив са си купили имот на..

публикувано на 19.08.24 в 10:43

Книгата с рецепти-поеми е в основата на Празника на скромната кухня в Тоскана

В Италия като сценарий от филм на италианския режисьор от Тоскана Леонардо Пиерачони е празникът "Кухнята със скромен произход"  – олицетворение на териториално и национално самоуважение.  За италианците тяхната кухня е нещо свято: тя е майка, родeн кът и национална гордост.  Няма италианец, който да се отрича от някое ястие -  било то..

обновено на 18.08.24 в 22:48

Genre и gender стереотипи и музикалното им преображение

Предаването чуйте в звуковия файл. Изображения: генерирани с Midjourney по описания на Лора Търколева Снимки от "Варненско лято" : Лора Търколева

публикувано на 14.08.24 в 14:22
Град Трявна

Денчо Минев, кмет на Трявна: Градът е съдба и мисия, посещава се предимно от българи!

"Пътувай с Хоризонт" ви посреща на едно различно място - Трявна. Градът е малък, но достатъчно гостоприемен и богат с минало , с история, с талант, майсторлък и дързост, за да провокира гостите си с любов, с изпитание за интелектуалното им любопитство, с изненади и желание да се върнат – независимо дали идват за пръв или за пореден път. Слушайте за..

публикувано на 12.08.24 в 11:30
Село Млечево

Предизвикателството "100 лицеви опори" е в помощ на децата от севлиевското село Млечево

Млад мъж, който прекарва летата със семейството си в севлиевското село Млечево, се е заел да превърне неуютна стая в местното кметство в малка зала за тренировки на децата по бойни спортове . Нужна е малка сума за оборудването и Християн и негови приятели се надяват да съберат, като привличат вниманието отправяйки предизвикателството..

публикувано на 11.08.24 в 19:32