Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стефан Софиянски: Политическите партии да извадят папките и да променят Конституцията

"Конфликтът е по оста Радев - Борисов - Пеевски"

| Интервю
Стефан Софиянски
Снимка: Иван Русланов

Продължава конфликтът ГЕРБ, ДПС, в лицето на Пеевски, и президента. Не бих казал, че президента има право, така общо да отхвърля предложението на Горица Грънчарова. Всички политически партии в парламента да си извадет папките и да променят Конституцията.

Това коментира в интервю пред БНР бившият служебен премиер Стефан Софиянски, който призна, че и той има проект на Конституция.

За отхвърлянето на състава на проекто-кабинета от президента Румен Радев той каза:

"Ако имаш аргументи, ако имаш факти ги кажи, за да сме убедени ние."

Според него основният проблем пред страната ни, това е изпълнението на ПВУ.

"Основната дискусия, която обществото трябва да води, не е нито правосъдната система. Конституционният хаос и политическата обстановка са неприятни, но основното е, че икономиката ни не върви. Да търсиш решение на тези проблеми, седим и сменяме правителства и не си изкарват мандата, министрите не знаят, докога ще работят и това се отразява на ежедневието на всеки българин и държавен чиновник", коментира бившият кмет на София.

И е смята, че:

"Този хаос, безспорно резултат от конституционната реформа, вече се отразява на всички и при икономиката изключително тежко. Ние чакаме пари от Европа, но обвързани с реформи. Как да се направят като си един два месеца. Да не го говорим за НС, което се бърка във всичко."

За Стефан Софиянски изходът от политическата криза е енигматичен.

"С тази загадка - единият човек е президента, другият е Калин Стоянов, според мен единият трябва да отстъпи. Общият поглед показва, че е конфликтът е по оста Радев - Борисов - Пеевски. От едната страна са Борисов и Пеевски, от другата президентът Радев. Това е безспорно. Защо Калин Стоянов е изкупителна жертва? Не мога да преценя, но на мен ми липсва аргументацията за това. Кажи „не го искам Калин Стоянов поради това и това", каза Софиянски.

Той призна, че подкрепя решението на Кожарева, „доколкото смятам, че екипът, с който влиза трябва да е зависим от нея и министрите да знаят, че дължат позициите си на нея. Щеше всичко да е нормално, ако не беше избухнал този конфликт – неаргументиран“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Румен Радев разговаря по телефона с израелски си колега Исаак Херцог

От пресцентъра на президентството съобщиха, че държавният глава Румен Радев е разговарял по телефона с   президента на Държавата Израел Исаак Херцог. Двамата са обсъдили аспекти на сигурността в Близкия Изток, възможностите за деескалация на военния конфликт в региона, както и хуманитарни въпроси. Разговорът се проведе по инициатива на..

публикувано на 19.08.24 в 18:13
Снимката е илюстративна

Извънредно съобщение издаде гръцката метеорологична служба за лошо време в следващите часове

Извънредно съобщение издаде гръцката метеорологична служба за лошо време в следващите часове. Властите предупреждават за риск от наводнения. Със съобщения по мобилните телефони Гражданска защита информира за рязка промяна на времето в следващите часове. Циклон в рамките на тази вечер и до утре на обяд ще засегне всички райони на западна..

публикувано на 19.08.24 в 18:09
Камала Харис

Конгрес на демократите в САЩ, на който се очаква номинирането на Камала Харис за президентската надпревара

В Чикаго започва Националния Конгрес на Демократическата партия на САЩ, който се очаква да номинира официално Камала Харис като кандидат за Белия Дом. Конгресът на Демократическата партия, провеждащ се в традиционно гласуващият в тяхна подкрепа щат Илинойс ще продължи до четвъртък. Събитието събира повече от 4000 делегати от цялата страна,..

публикувано на 19.08.24 в 18:03

Обущар: Грижата за обувките предхожда грижата за тялото

Емил Рангелов е от малкото майстори, който се занимават с поправка на обувки. За него грижата за обувките предхожда грижата за тялото.  Обущарят Емил Рангелов е убеден, че небрежното отношение към обувките и икономията при покупката и производството на нови обувки, влияят на нашата походка и оттам на нашето тяло.  Затова работилницата, в..

публикувано на 19.08.24 в 17:58

Над 121 хил. души в Курска област са били евакуирани заради украинската операция в региона

Над 121 хиляди души от девет гранични района в Курска област са били евакуирани вследствие на продължаващите от 6 август насам сражения на руските сили с украинските войски. Москва изключи възможността за мирни преговори с Украйна предвид атаката на Киев. Подробности от редактора Ивелина Георгиева: Според помощника на руския президент Юрий..

публикувано на 19.08.24 в 17:44

Продължава издирването на оцелели хора след потъването на яхта край Палермо

Шестима са вече издирваните от обърнатата от торнадо ветроходна яхта в морето край Палермо. 7 души се издирват в Италия, след като торнадо обърна ветроходна лодка Сред изчезналите от обърнатата от торнадо ветроходна яхта край Палермо е англиският предприемач  Майк Линч. Намерено е тялото на готвача, издирваните са вече 6, а спасените са..

публикувано на 19.08.24 в 17:40
Петър Чобанов

Петър Чобанов изрази готовност да бъде служебен премиер

Готовност да бъде премиер заяви още един от държавните служители, на които това е позволено в основния закон - подуправителят на БНБ Петър Чобанов. Той е заявил това пред сайта Епицентър. Чобанов е дългогодишен депутат от ДПС и беше финансов министър в правителството на Пламен Орешарски. По-рано днес настоящият служебен премиер Димитър..

публикувано на 19.08.24 в 17:37