Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Румен Гайтански

Обвиняемият Румен Гайтански
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Румен Гайтански по прякор Вълка - един от тримата обвиняемите по аферата "ББР". Той се предаде сам миналия петък, а в съдебната зала беше доведен  при засилени мерки за сигурност.

Решението за мярката за неотклонение "задържане под стража" беше взето бързо, като прокуратурата заяви, че има достатъчно данни Румен Гайтански да е извършил длъжностно присвояване в съучастие с Иван Георгиев и Стоян Мавродиев.

Днес от прокуратурата добавиха като обвинение документна измама и умишлено склоняване Мавродиев да подпише спорния кредит от 150 милиона лева, който се коментира през последните дни.

Стоян Мавродиев все още се издирва, а Иван Георгиев, който е със същото обвинение като Гайтански, беше освободен с парична гаранция от 50 000 лв.

В съдебната зала адвокатът обърна внимание на тази разлика в третирането на обвиняемите. Освен това цитира и думите на своя клиент, че "не разбира в какво е обвинен и няма доказателства да е подбуждал Стоян Мавродиев да извърши такова длъжностно присвояване".

Нещо повече, в последната си дума, с която поиска по-лека мярка за неотклонение, самият Гайтански каза, че не познава Мавродиев, въпреки че по делото има свидетели, които твърдят обратното.

В крайна сметка тежестта на обвинението стана причина и съдът на наложи най-тежката мярка за неотклонение. По време на заседанието стана интересен и парадоксалния факт, че денят преди Гайтански да бъде задържан за 72 часа, след като доброволно се предаде, той отново е направил опит да отиде и да бъде разпитан от Антикорупционната комисия, но е бил върнат за следващия ден.

Обжалването на мярката за неотклонение ще е следващата седмица.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На гръцкия остров Тилос мигранти са давали три дни на бебе да пие морска вода

На остров Тилос мигранти са давали три дни на бебе да пие морска вода. Властите спасиха бежанците, но опозицията иска обяснение по случая от правителството. Трафиканти са вкарали нелегално група мигранти до остров Тилос, като ги оставят на скалист залив, до който се достига само с лодка. Мигрантите престояват на това място три дни, докато..

публикувано на 19.08.24 в 20:10
Град Покровск, Донецка област

Украйна: Цивилните имат "седмица или две", за да се евакуират от ключовия град Покровск

Цивилните в източния стратегически логистичен център на Украйна - Покровск разполагат с не повече от две седмици за евакуация, тъй като руските войски настъпват към него, докато тези в близкия град Мирноград имат само няколко дни, за да напуснат, заявиха официални украински лица в понеделник, съобщава Ройтерс. Фронтът в Покровск остава зоната..

публикувано на 19.08.24 в 19:57
Българска агенция по безопасност на храните

БАБХ установи случай на антракс в нерегистриран животновъден обект в разградското с. Брестовене

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи случай на заболяването антракс в нерегистриран животновъден обект в разградското село Брестовене. Сигналът за обекта е постъпил на денонощната телефонна линия на агенцията и след извършена проверка , се констатира заболяването. Всички животни в село Брестовене ще бъдат ваксинирани,..

публикувано на 19.08.24 в 19:34

Напълно е потушен горският пожар в района между селата Баховица и Николаево

Напълно е потушен горския пожар  в района между ловешкото село Баховица и плевенското Николаево, който възникна тази сутрин. През целия ден   противопожарни екипи, служители на горското стопанство, доброволци и земеделци с техника гасиха  пожара  тръгнал от земеделска земя. Действията им бяха затруднени от силния вятър, но огънят беше..

публикувано на 19.08.24 в 19:30

Над половината от населените места в община Павликени са на воден режим

Проблемите с недостига на питейна вода в област Велико Търново се задълбочават. Кметът на община Павликени Емануил Манолов обяви безсрочно бедствено положение за селата Димча, Сломер и Лесичери. Над половината от населените места в община Павликени са на воден режим. Те се водоснабдяват от местни водоизточници. Поради възникналите проблеми..

публикувано на 19.08.24 в 19:03

Румен Радев разговаря по телефона с израелски си колега Исаак Херцог

От пресцентъра на президентството съобщиха, че държавният глава Румен Радев е разговарял по телефона с   президента на Държавата Израел Исаак Херцог. Двамата са обсъдили аспекти на сигурността в Близкия Изток, възможностите за деескалация на военния конфликт в региона, както и хуманитарни въпроси. Разговорът се проведе по инициатива на..

публикувано на 19.08.24 в 18:13
Снимката е илюстративна

Извънредно съобщение издаде гръцката метеорологична служба за лошо време в следващите часове

Извънредно съобщение издаде гръцката метеорологична служба за лошо време в следващите часове. Властите предупреждават за риск от наводнения. Със съобщения по мобилните телефони Гражданска защита информира за рязка промяна на времето в следващите часове. Циклон в рамките на тази вечер и до утре на обяд ще засегне всички райони на западна..

публикувано на 19.08.24 в 18:09