Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хората на сцената са абсолютно опровергани. Имаме отрицателен подбор"

Антон Кутев: Системата трябва да се пренареди. Следващото ниво е революция

"Процесите са извън релсите. Вече сме на ръба"

| Интервю
Антон Кутев
Снимка: БТА

Процесите са извън релсите. Виждаме пълния разпад на политическата класа и система, която няма как да продължи по този начин. Хората на сцената са абсолютно опровергани. Въпросът е дали ще се осъзнаят и ще освободят сцената за 2 месеца или за 5 години.

Този прочит на политическите събития направи в интервю за БНР Антон Кутев, бивш депутат от БСП и бивш говорител на служебните кабинети на Стефан Янев и Гълъб Донев.

Според него кандидатът за служебен премиер Горица Грънчарова – Кожарева "прекалено бързо продаде някои ключови ценности или просто се е объркала". С почтеност, професионализъм и кураж всеки може да направи огромни неща като служебен премиер, смята Кутев. По думите му Кожарева не е очаквала подобна съпротива.  

"Вече сме на ръба. Видяхме всичко на практика. Може би предстои да видим повече дъно", допусна Антон Кутев. Според него сега се нуждаем от спасение.

Като отправи остри критики към промените в Конституцията, бившият говорител на служебни правителства подчерта, че целта е била да бъде уязвено бъдещо управление, което би било по-добро от това на променилите Конституцията, защото управленията на президента през служебни кабинети са били нормални.

"Имаме ситуация на отрицателен подбор. Това се нарича изнасилване. Те се опитват да изнасилят българския народ. Трябва да избираме между Главчев и някой друг. Ама ние не искаме да избираме Главчев - на избори не може да изкара и 1%."

Политическата и партийната система се е разкапала. Всички виждаме пълната ѝ несъстоятелност, отбеляза Кутев в предаването "Преди всички".

Системата трябва да се пренареди, категоричен е той.

"Ако Конституцията не беше пипана, нямаше да се намираме в конституционна криза. Системата щеше да отпуши негативизма."

Велико народно събрание е възможен, но опасен вариант, защото може да се окаже, че следващото ниво е само революция, обобщи Антон Кутев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е архивна.

Цилон предизвика наводнения в Гърция

Циклонът в Гърция предизвика наводнения в някои части на страната тази нощ. От силен дъжд с градушка са засегнати районите на град Янина, Козани, остров Корфу и Пела. Наводниха се приземни етажи на къщи, магазини, заведения. Градушка унищожи реколтата на фермерите и във Верия. Част от Корфу остана без ток. Рязка промяна на..

публикувано на 20.08.24 в 11:11

Панагюрище - 3 дни звук и светлина

В Панагюрище започва Международният фестивал на фойерверките. Първото му издание е през 2013 г. Оттогава до днес събитието се превръща в уникално преживяване не само в национален мащаб, а и на Балканите. Тази година пироспектаклите са изградени върху филмова музика.  Фестивалът обещава 3 незабравими вечери в Панагюрище - от днес до неделя. "Това е..

публикувано на 20.08.24 в 11:08
Подпалена сграда при обстрел в Киев, 15 март 2022 г.

Украинската ПВО свали 3 ракети и 25 дрона, изстреляни от Русия

Украинската противовъздушна отбрана свали 3 ракети и 25 дрона, изстреляни от Русия  тази нощ, съобщиха военновъздушните сили на Киев. Нападението е било насочено срещу девет  области - в централната, северната и южната част на  Украйна. По-рано беше съобщено, че ПВО е отблъснала руска въздушна атака и срещу столицата Киев, пише БТА...

публикувано на 20.08.24 в 11:01
Снимка: Фондация „Асоциация Анимус“

58-годишен мъж от с. Тодор Икономово задържан за домашно насилие над съпругата си

58-годишен мъж от село Тодор Икономово е бил задържан в полицейското управление в Каолиново за нанесен побой на съпругата си в условията на домашно насилие, съобщиха от Областната дирекция на МВР-Шумен. Сигналът е приет малко след 20:30 часа. Съобщено било, че мъжът нанесъл удари с ръце по главата на 52-годишната си съпруга пред дома им, след..

публикувано на 20.08.24 в 10:58

Патриархът и кметът на Кочериново са обсъдили необходимостта от ремонт на храма там

Българският патриарх Даниил и кметът на Кочериново Станислав Горов са обсъдили необходимостта от ремонт на църквата "Рождество Богородично" в Кочериново и нуждата от въвеждането на вероучение в училище. Патриарх Даниил е посетил Кочериново в събота преди първото си официално посещение в Рилския манастир, каза за БТА кметът Станислав Горов...

публикувано на 20.08.24 в 10:53

Бойко Борисов настоя за оставката на вътрешния министър Калин Стоянов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. "Вчера видях недопустими действия. Вътрешен министър с вдигнат юмрук пред президентството – недопустимо", аргументира се той. "Защитавах Калин Стоянов. Когато с Кирил Петков  правихме сглобката, търсехме професионално лице. Съгласих се с Калин Стоянов, защото беше..

публикувано на 20.08.24 в 10:35
Кирил Петков

Кирил Петков: Бойко, стига си се крил. Оттегли подкрепата си от Калин Стоянов

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков излезе с призив към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. "Бойко, стига си се крил. Оттегли подкрепата си от Калин Стоянов, защото не само от Пеевски зависи, а и от теб", написа Петков във Facebook. От 10:30 часа в централата на партията от ГЕРБ ще дадат презконференция. Това е първото публично..

публикувано на 20.08.24 в 10:32