Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тошко Йорданов:

Списъкът с потенциални служебни премиери - попълнен до средата на септември

Тошко Йорданов от ИТН
Снимка: БТА

Председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов заяви, че списъкът на потенциалните служебни премиери може да бъде попълнен до средата на септември. Преди началото на председателския съвет в парламента, Йорданов заяви, че ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" не трябва да дават идеи за решаване на кризата, а да се съобразят с предложенията на останалите парламентарни групи.

"И в тази ситуация максимално бързо трябва да отворим процедурите, за да изберем двама заместници в Сметната палата, омбудсман, заместник-омбудсман и един подуправител на БНБ, защото Гюров не отговаря за нищо. От ПП-ДБ, и там забъркаха каша, издигайки човек, който е в противоречие с правилата и в момента и там няма.  Така че евентуално президента Радев да има възможност за допълнителни пет човека да избира. Било политическо, не било политическо, да си бяха направили Конституцията умно", коментира Йорданов.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев призова депутатите да се върнат на работа, за да се намери служебен премиер. По думите му трябва да се търси най-стандартният изход от кризата, като позициите с изтекли мандати да бъдат попълнени и потенциалните служебни премиери да бъдат избрани след честни конкурси.


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нина Спасова

Нина Спасова: Ако Нетаняху не се съгласи за размяна на Баргути, няма да очакваме примирие

Няма особен оптимизъм в района на Близкия Изток, нито сред хората, нито сред медиите, които анализират ситуация. След срещата с Блинкен Нетаняху каза, че Израел ще приеме американското предложение , което е модифицирано след края на май. но все още условията са същите и непроменени за аудиторията.  Това каза в интервю пред БНР журналистът..

публикувано на 20.08.24 в 15:08

Изграждат хеликоптерна площадка на върху една от сградите на болница "Медика" в Русе

Първата в страната височинна хеликоптерна площадка ще бъде изградена до края на годината върху една от сградите на болница "Медика" в Русе. Тя ще бъде и част от националната система за спешна помощ по въздуха. Хеликоптерната площадка се изгражда на височина 25 м и за да е устойчива, е проектирана специална конструкция, която е с ширина 26 м и..

публикувано на 20.08.24 в 15:08

Благоевградската полиция откри и унищожи близо 300 кг канабис

Канабисови  растения с общо тегло близо 300 килограма разкриха и унищожиха на място служители на Гранична полиция. Наркотикът е открит в три ниви в землищата на три села в общините Петрич и Струмяни. В рамките на специализираната полицейска операция срещу производството, съхранението и разпространението на наркотични вещества,..

публикувано на 20.08.24 в 15:00
проф. Румяна Дечева

Проф. Румяна Дечева: Изборният кодекс предопределя хаос

" Нашите избори са много трудно проследими от гражданина, който отива да гласува. Когато един нормален гражданин не вижда как неговият глас се отразява и допринася за нещо положително, той се отдръпва ". Това коментира пред БНР изборният експерт проф. Румяна Дечева. "Освен МВР, има и други институции, които имат пряко участие. Дали изборите ще..

публикувано на 20.08.24 в 14:53

Годишна инфлация в България и целия ЕС през юли от 2,8%

Годишната инфлация в еврозоната се ускорява през юли до 2,6% от 2,5% месец по-рано, а за целия Европейски съюз индексът достига 2,8 на сто (от 2,6% през юни), показват данни на европейската официална статистика Евростат. Годишната хармонизирана инфлация в България стабилизира през юли за втори пореден месец на осредненото ниво в ЕС от 2,8%,..

публикувано на 20.08.24 в 14:38

10 души са загинали при израелски въздушен удар в Газа

Израел нанесе нов въздушен удар срещу училище западно от град Газа. При атаката са загинали 10 палестинци, а 15 са били ранени. Междувременно бяха открити телата на шестима израелски заложници в района на Хан Юнис в южната част на анклава. Установена е самоличността им. В атакуваната сграда на училище са били настанени разселени семейства. От..

публикувано на 20.08.24 в 14:23
Кирил Петков

ПП-ДБ: НС да попълни вакантните позиции на зам.-председател на Сметната палата и омбудсман

Приключи срещата в НС, организирана от ПП-ДБ, за стиковане работата на парламента, така че да бъде попълнен списъкът с потенциалните кандидати за служебен премиер. Не стана ясно кой освен ИТН се е отзовал на консултациите. По-рано в сградата на парламента се проведе и Председателски съвет. На тази среща представители на "Възраждане" не са се..

публикувано на 20.08.24 в 14:20