Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олаф Шолц: Германия ще продължи да оказва най-силната подкрепа за Украйна в Европа

Германският канцлер Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия ще продължи да оказва най-силната подкрепа за Украйна в Европа, увери германският канцлер Олаф Шолц.

Германският канцлер Олаф Шолц изтъкна, че германското правителство разчита на заем от 50 млрд. евро от държавите от Г-7 за допълнителна подкрепа. Това би позволило на Украйна да се снабди с оръжия в голям мащаб. Говорител на Федералното министерство на финансите по-рано потвърди, че има планове за осигуряване на международно финансиране за помощ на Украйна от следващата година - например, чрез използване на приходите от замразените активи на руската централна банка, както предвижда Г-7.

Лидерът на опозиционния ХДС Фридрих Мерц обвини канцлера Шолц, че вече не е в състояние да изпълни обещанията си към Киев. Той заяви пред телевизионния канал Sat.1, че Шолц многократно е казвал, че Украйна ще получи това, от което се нуждае. Сега обаче знаем от финансовия министър Линднер, че германското правителство вече няма да може да осигури необходимото през 2025 г. и най-вече през 2026 и 2027 г., заяви Мерц.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Горица Грънчарова-Кожарева

Сигналът на Горица Кожарева вече е в прокуратурата

Сигналът, който вчера Горица Грънчарова-Кожарева подаде за натиск, който ѝ е оказван в хода на формирането на проекта ѝ за служебно правителство, вече е в Софийската градска прокуратура. На случаен принцип е избран наблюдаващ прокурор, който трябва да прецени съдържат ли се в него данни за извършено престъпление. В понеделник, минути след като..

публикувано на 20.08.24 в 16:10
Джо Байдън и неговата дъщеря Ашли Байдън

Джо Байдън: Никой не е повлиял на решението ми да се оттегля от президентската надпревара

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви във вторник, че "никой" не е повлиял на решението му да се оттегли от надпреварата за преизбиране, което доведе до това вицепрезидентът Камала Харис да стане кандидат на Демократическата партия за първото място в Белия дом, предаде Асошиейтед прес. Говорейки с репортери, след като напусна..

публикувано на 20.08.24 в 16:00

Русия твърди, че е превзела Ню Йорк - ключово селище в източната Донецка област

Руските сили съобщават, че са превзели ключово селище в източната Донецка област, носещо името Ню Йорк, предадоха Ройтерс и АФП. Според руското министерство на отбраната това е "едно от най-големите сеща в Торецката агломерация и е стратегически важен логистичен център". Министерството съобщи, че руските сили са осигурили града, известен също..

публикувано на 20.08.24 в 15:45

Проучване: Вълна от независими и по-млади към Камала Харис

Вицепрезидентът Камала Харис води пред Доналд Тръмп , показва последното национално проучване на "Емерсън полинг" за електоралните нагласи в САЩ, което бе публикувано преди дни. Резултатът за нея е 50 процента, а за Тръмп 46 при статистическа грешка плюс/минус 3 пункта.  Забелязва се спад в подкрепата за Тръмп и покачване за демократите, като..

публикувано на 20.08.24 в 15:44

Пеевски: Заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС е нелегитимно

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заяви, че заседанието на Централното оперативно бюро на партията е нелегитимно, тъй като няма да се събере необходимият кворум. Заседанието беше обявено по-рано от депутати, лоялни на почетния председател Ахмед Доган. Срещата се провежда в лятната резиденция на Доган в парка "Росенец" и целта е да..

публикувано на 20.08.24 в 15:36
Нина Спасова

Нина Спасова: Ако Нетаняху не се съгласи за размяна на Баргути, няма да очакваме примирие

Няма особен оптимизъм в района на Близкия Изток, нито сред хората, нито сред медиите, които анализират ситуация. След срещата с Блинкен Нетаняху каза, че Израел ще приеме американското предложение , което е модифицирано след края на май. но все още условията са същите и непроменени за аудиторията.  Това каза в интервю пред БНР журналистът..

публикувано на 20.08.24 в 15:08

Изграждат хеликоптерна площадка на върху една от сградите на болница "Медика" в Русе

Първата в страната височинна хеликоптерна площадка ще бъде изградена до края на годината върху една от сградите на болница "Медика" в Русе. Тя ще бъде и част от националната система за спешна помощ по въздуха. Хеликоптерната площадка се изгражда на височина 25 м и за да е устойчива, е проектирана специална конструкция, която е с ширина 26 м и..

публикувано на 20.08.24 в 15:08