Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат хеликоптерна площадка на върху една от сградите на болница "Медика" в Русе

Снимка: Ася Пенчева

Първата в страната височинна хеликоптерна площадка ще бъде изградена до края на годината върху една от сградите на болница "Медика" в Русе. Тя ще бъде и част от националната система за спешна помощ по въздуха.

Хеликоптерната площадка се изгражда на височина 25 м и за да е устойчива, е проектирана специална конструкция, която е с ширина 26 м и е с по-голям диаметър от самата сграда. Такова съоръжение се проектира и изпълнява за първи път в страната, а прецизността е от особено значение, коментира ръководителят на обекта Милко Радославов.

"Вижте колко сме високо, вижте какъв вятър духа, съответно отдолу крана вдига, без да има никаква видимост. Говорим по радиостанции. Отделно, че самата площадка е доста тежка. Всеки един профил тежи по 3,5 тона и оттам идва сложността".

Инвестицията на болницата надхвърля милион и половина лева, но тя ще бъде безценна за транспортирането на хора и органи, каза управителят на лечебното заведение доктор Ивелин Йоцов, и допълни:

"Предвидили сме да кацат и български, и румънски хеликоптери, за да може тази площадка да подпомага дейността на лекарите, да осигурим по-бързо и по-качествено придвижване на нуждаещите се от Спешна помощ до други лечебни заведения в страната и чужбина".


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевдет Чакъров преди заседанието в

Без решения завърши заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС

Без решения завърши заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС. На срещата в лятната резиденция на Ахмед Доган в парка "Росенец" е обсъдено, че служебният кабинет, който предстои да бъде съставен, трябва да е без зависимости. От ДПС заявиха, че подкрепят президентската институция като важна и легитимна. Не е ясно дали на заседанието..

публикувано на 20.08.24 в 17:10
Ученически парламент в Плевен

Първата акция на Ученическия парламент бе "Деца и младежи за по-чист Плевен"

В Плевен през новата учебна година ще започнат и редовните заседания на Ученическия парламент.   Младите хора ще седнат на местата на общинските съветници в същата зала, в която те решават проблемите на града – зала "Гена Димитрова" . И макар да е лятна ваканция, младите хора се събират, за да осъществяват различни инициативи.  За..

публикувано на 20.08.24 в 16:56
Снимката е илюстративна

Два тролейбуса са се ударили в района на болница "Александровска" в София, няма пострадали

Два тролейбуса са се ударили в района на болница "Александровска" в София. От "Столичен електротранспорт" обясниха, че са се ударили тролеи с номера 8 и 9, а причината е неспазване на дистанция. В тролейбусите е имало пътници, но няма данни за пострадали, обясниха от "Столичния електротранспорт". Според първоначалната проверка виновен..

публикувано на 20.08.24 в 16:46

Слабо земетресение от 2,7 по Рихтер беше усетено в някои столични квартали

Слабо земетресение е усетено по високите етажи на някои квартали на столицата.  То е регистрирано минута преди 16.00 ч. и е било с магнитуд 2,7 по Рихтер. Епицентърът на труса е бил в южния квартал "Кръстова вада", на дълбочина 15 км, съобщават от Националния институт по геофизика, геодезия и география.

публикувано на 20.08.24 в 16:40
Огнян Дъскарев

Огнян Дъскарев: Камала Харис дължи отговори за 12,5 млн. незаконни мигранти и 20% инфлация

12,5 млн. незаконни мигранти са влезли в САЩ. Те са повече от населението на 20 -30 щата в САЩ. И кандидатът за президент на Щатите Камала Харис, която не дава интервюта, трябва да отговори на този въпрос за мигрантите, каза в интервю пред БНР журналистът Огнян Дъскарев в предаването "12+4". "В петък имаше официално изявление на граничната..

публикувано на 20.08.24 в 16:21
Горица Грънчарова-Кожарева

Сигналът на Горица Кожарева вече е в прокуратурата

Сигналът, който вчера Горица Грънчарова-Кожарева подаде за натиск, който ѝ е оказван в хода на формирането на проекта ѝ за служебно правителство, вече е в Софийската градска прокуратура. На случаен принцип е избран наблюдаващ прокурор, който трябва да прецени съдържат ли се в него данни за извършено престъпление. В понеделник, минути след като..

публикувано на 20.08.24 в 16:10

Иновативни решения в грижата за уличните котки в Израел

В Израел има около 2 милиона улични котки и 30 000 доброволци, които на собствени разноски ги хранят , сочи статистика. Но се оказва, че и в тази област има иновации.  " Изобретението е на израелски тийнейджъри- два вида хранилки за котки . Първата разпространена конструкция съчетава опазване на околната среда с грижа за котките. Всеки, който иска..

публикувано на 20.08.24 в 16:04