Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия твърди, че е превзела Ню Йорк - ключово селище в източната Донецка област

Снимка: Ройтерс

Руските сили съобщават, че са превзели ключово селище в източната Донецка област, носещо името Ню Йорк, предадоха Ройтерс и АФП.

Според руското министерство на отбраната това е "едно от най-големите сеща в Торецката агломерация и е стратегически важен логистичен център". Министерството съобщи, че руските сили са осигурили града, известен също с предишното си име Новгородское.

Градът, чието предвоенно население беше около 10 000 души, се смята за една от последните стратегически точки, попаднали под руски контрол.

Ню Йорк се намира на около 40 км североизточно от град Донецк.

Информацията не е потвърдена или коментирана от украинските сили.

Това развитие идва на фона на украинска контраофанзива на руска територия в района на Курск, изправяйки Москва под натиск.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГДБОП разби мащабна международна група за трафик на мигранти през България

ГДБОП разби мащабна международна група за трафик на мигранти през България, съобщиха от МВР . Това е станало при съвместните действия на службите за сигурност. Групата е била съставена от сирийски, йордански, български и молдовски граждани. Според данните към момента българският участник в престъпната схема е отговарял основно за..

публикувано на 20.08.24 в 18:04
Екипи на италианската брегова охрана продължават издирването на оцелели след инцидента край бреговете на Сицилия

Малка е вероятността да има оцелели при потъването на яхтата край Сицилия

Британският посланик в Италия потвърди, че четирима британци са сред изчезналите след потъването на суперяхтата край Сицилия. Бреговата охрана коментира, че макар и издирването на изчезналите да продължава усилено, вероятността те да са оцелели е минимална. Британският предприемач Майк Линч е сред изчезналите при потъналата заради торнадо яхта..

публикувано на 20.08.24 в 17:40

Руското настъпление в Донецк продължава

Руското настъпление в Донецк продължава. Москва обяви, че е превзела ключовия град Ню Йорк в Източна Украйна. Стотици руски пожарникари в южната част на Ростовска област трети ден се борят с огромен пожар в петролна база, след като в неделя тя беше засегната от атака на украински дрон. А Върховната Рада гласува за забраната на свързаната с Русия..

публикувано на 20.08.24 в 17:38

Продължават проблемите с безводието в много населени места в страната

Продължават проблемите с липсата на вода в много населени места в страната заради високите температури и проблемите с водопроводната мрежа. Без вода днес са Шумен, Търговище и Велики Преслав заради присъединяване към новоизградения довеждащ водопровод от язовир "Тича". Водоподаването ще бъде възстановено утре. Очакваме водата утре..

публикувано на 20.08.24 в 17:28
Магазинче за сувенири в Русе

Нов магазин за сувенири в Русе предизвика естетичен спор

Лятото е времето за ваканция и пътуване, а за туристите най-важно е да си донесат нещо, което да им напомня за безгрижните дни. Какви сувенири обаче предлагат търговците? Защото преди седмица едно новооткрито магазинче в Русе предизвика полемика. Десетките клишета, които вървят редом до името на Русе, говорят само за едно - този град е..

публикувано на 20.08.24 в 17:14
Джевдет Чакъров преди заседанието в

Без решения завърши заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС

Без решения завърши заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС. На срещата в лятната резиденция на Ахмед Доган в парка "Росенец" е обсъдено, че служебният кабинет, който предстои да бъде съставен, трябва да е без зависимости. От ДПС заявиха, че подкрепят президентската институция като важна и легитимна. Не е ясно дали на заседанието..

публикувано на 20.08.24 в 17:10
Ученически парламент в Плевен

Първата акция на Ученическия парламент бе "Деца и младежи за по-чист Плевен"

В Плевен през новата учебна година ще започнат и редовните заседания на Ученическия парламент.   Младите хора ще седнат на местата на общинските съветници в същата зала, в която те решават проблемите на града – зала "Гена Димитрова" . И макар да е лятна ваканция, младите хора се събират, за да осъществяват различни инициативи.  За..

публикувано на 20.08.24 в 16:56