Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30% от допуснатите до матура в Ямболско не са се явили на изпита

Снимка: БТА

В Ямболска област 30 процента от допуснатите до матура по български език и литература днес не са се явили. Държавният зрелостен изпит на втората за годината сесия е преминал без сигнали за нарушения и технически неизправности.
В две ямболски училища и едно елховско е проведена днес матурата по български език и литература, като на нея участие са заявили 196 зрелостници, уточни Стефка Делчева от Регионалното управление на образованието.
"Допуснати ученици са 187, не са се явили 63, явили са се 124“.
Броят на неявилите се днес на матура не е изненадващ, каза Дичева и допълни, че през май следващата година отново могат да се явят.  
Заради невзети поправителни изпити днес до матурата не са допуснати 9 от подалите заявления.
Утре на втори държавен зрелостен изпит на предмет по избор се очаква да се явят 31 ученици в областта, като най- много са предпочели матурата по английски език. Изпит за придобиване на професионална квалификация се очаква да положат 82-ма зрелостници в региона.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов и Кирил Петков

Публикуването на списък с имена на учители от Варна предизвика конфликт между "Възраждане" и ПП-ДБ

Публикуването във Фейсбук на списък с имена учители от Варна предизвика конфликт между "Възраждане" и ПП-ДБ. В публикацията, пусната във Фейсбук страницата на "Възраждане - Варна", са изброени 26 преподаватели от училища в града, за които се твърди, че са се подписали против поправките в Закона за предучилищно и училищно образование. От..

публикувано на 22.08.24 в 18:01
с. Павелско

Жителите на с. Павелско в готовност да блокират пътя Смолян - Пловдив заради воден режим

Жители на чепеларското село Павелско се събраха в центъра, за да заявят протестна готовност за блокада на пътя Смолян - Пловдив в неделя заради безводието. Около 800 души в родопското село са на драстичен воден режим от дни. Хората нямат вода от 10 до 18 ч и вечерта от 22 до 6 сутринта. В най-горещите дни е било обявено бедствено..

публикувано на 22.08.24 в 17:38

Израел продължава операциите срещу "Хамас" в централната и южната част на Ивицата Газа

Израелската армия продължава операциите срещу "Хамас" в централната и южната част на Ивицата Газа. Палестински медицински източници съобщават за 22 жертви на израелската офанзива през последното денонощие. 11 души са загинали в Бейт Лахия на север, шест - в бежанския лагер Ал Магази в централна част на анклава и още петима при отделни удари..

публикувано на 22.08.24 в 17:32
Рангел Бизюрев

Делото срещу Рангел Бизюрев продължи с разпит на свидетели в Пловдивския окръжен съд

С разпит на свидетели в Пловдивския окръжен съд втори ден продължава делото срещу Рангел Бизюрев,   обвинен в убийството на Димитър Малинов от Цалапица. Предвидената за днес, заради разминаване на показанията, очна ставка между Бизюрев и Борислав Динков не се състоя. Според държавното обвинение близнаците Борислав и Валентин Динкови са помагали..

публикувано на 22.08.24 в 17:29

Сливенска област е на 13 място в страната по трудова заетост

Сливенска област е на 13 място в страната по трудова заетост, съобщават от НСИ. През второто тримесечие на 2024 годна общият брой на заетите в областта е 71,1 хиляди души. От тях 39,2 хиляди са мъже, а 31,9 хиляди жени. Информира Стоян Радев. Коефициентът на заетост в областта за периода е 51,8% при 53,2% за страната. Заетостта при мъжете е..

публикувано на 22.08.24 в 17:16

Кремена Ватева: Първият морски резерват у нас ще е от Созопол до Царево, 570 кв. км

"Грийнпийс България" започна кампания "Живо Черно море" и има предложение да се създаде първият у нас изцяло морски резерват, с основна цел да се опази екосистемата и да се защитят биологични видове, които са на изчезване. Проектът е за резерват "Маслен нос", изцяло морска акватория, ще обхваща навътре в морето от Созопол до Царева, 570..

публикувано на 22.08.24 в 17:12

Над 150 мигранти за едно денонощие е спасила гръцката брегова охрана в Егейско море

Над 150 мигранти за едно денонощие е спасила гръцката брегова охрана в Егейско море. В една потъваща лодка до остров Лесбос са намерени 115 души, сред които майки с деца. Плавателният съд е потънал час след спасяването на хората, съобщиха властите. Лодката е била претоварена с опасност за жертви от мигрантите, казаха от гранична охрана...

публикувано на 22.08.24 в 17:10