Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон събира водачите на парламентарни групи на консултации за бъдещия премиер

Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Близо два месеца след предсрочните избори във Франция, президентът Еманюел Макрон събира водачите на всички парламентарни групи на консултации за бъдещия премиер. 

Макрон отложи смяната на правителството по време на Олимпийските игри и остави временно кабинета в оставка.

Олимпийската политическа пауза приключва, първите приети от президента Макрон са лидерите на левите сили, чиято коалиция "Нов народен фронт" победи на изборите на 7 юли, макар и далеч без пълно мнозинство. Водачите на левите парламентарни групи ще представят своя кандидат премиер - държавната служителка Люси Кастет, избрана след продължителни тежки преговори и разногласия между отделните сили в коалицията. 

Кандидатката активно се впусна в кампания въпреки резервите на президента Макрон, чието изчакване възмущава левицата. "Президентът се държи като автократ." - заяви пред Франс инфо крайнолевият лидер Манюел Бомбар. 

Останалите политически лидери ще бъдат изслушани днес и в понеделник. В откритото си писмо след изборите президентът призова към политически консенсус, но задачата му е почти невъзможна след изборната загуба и силно раздробения парламент, оглавен все пак от представителка на президентската партия. Като други евентуални кандидати се споменават бившият вътрешен министър социалист Бернар Казньов или десният Ксавие Бертран, но решението на Макрон остава мистерия.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Открито е тялото на Хана Линч - последният изчезнал от ветроходна суперяхта Bayesian край Палермо

Открито е тялото на Хана Линч, последният изчезнал човек от   ветроходна суперяхта Bayesian, която потъна в понеделник край Палермо в резултат на торнадо. Хана  е 18-годишната дъщеря на английския магнат Майк Линч, който е също сред загиналите – общо 7 души от 22-а на борда, от които оцеляха 15. Хана Линч, бе последния изчезнал човек от..

публикувано на 23.08.24 в 16:12
Васил Терзиев

Терзиев: Държавата да компенсира общината заради безплатните карти на децата за градския транспорт

Кметът на София Васил Терзиев настоява държавата да компенсира финансово Столичната община, която беше задължена да въведе безплатни карти за пътуване в градския транспорт на децата до 14-годишна възраст.  До този момент има недостиг от 28 милиона лева и няма как те да бъдат покрити от бюджета на общината за тази година, каза Терзиев: "Ако те..

публикувано на 23.08.24 в 16:06

Асен Личев: Сушата завладява България, но ние трябва да сме подготвени

" Всеки път природата ни заварва неподготвени и безпомощни. Защо ли не се учим да я посрещаме?". Това попита пред БНР бившият министър на околната среда и водите Асен Личев. Безводие: Когато чешмите са по-важни от изборите " Сушата постепенно завладява България, но това не може да е изненада за управляващите . Ние трябва да сме подготвени..

публикувано на 23.08.24 в 15:39

НАП: До 26-и август неработещите зрелостници трябва да платят здравната си вноска за юли

До 26 август всички, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва да преведат здравноосигурителната си вноска за юли, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП) . Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение наесен и не са започнали..

публикувано на 23.08.24 в 15:36
Крисимира Трифонова в съда

Красимира Трифонова остава в ареста, съдът не я пусна за лечение в психиатрия

Софийският градски съд не уважи искането за по-лека мярка за неотклонение на Красимира Трифонова, обвинена за убийството на Пейо Пеев. Трифонова беше доведена в Софийския градски съд от психиатричното отделение на Ловешкия затвор и поиска да бъде настанена за лечение в болница в столицата. С оглед на това защитата ѝ поиска по-лека мярка,..

публикувано на 23.08.24 в 15:31
Нарендра Моди и Володимир Зеленски

Зеленски: Посещението на индийския премиер Моди в Украйна е "историческо"

Президентът Володимир Зеленски заяви в петък, че посещението на индийския премиер Нарендра Моди в Украйна е "много приятелско" и "историческо", предаде Ройтерс. Зеленски каза, че е обсъдил с Моди нова среща на върха за мир в Украйна и също така призова за засилване на търговското и военно сътрудничество с Индия. От своя страна индийският..

публикувано на 23.08.24 в 15:15
Град Покровск, Донецка област

Не стихва натискът на руските сили по посока на град Покровск в Донецка област

Военноморските сили на Украйна потвърдиха, че са унищожили ферибот, натоварен с вагони-цистерни, в руското пристанище "Кавказ" на Керченския пролив. Продължава руският обстрел на редица украински райони. А в Киев пристигна индийският премиер Наредра Моди в опит да търси мирно решение на конфликта. Русия преустанови фериботните услуги между..

публикувано на 23.08.24 в 15:05