Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затворници убиха най-малко един пазач и взеха заложници в затвор в руската област Волгоград

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Затворници с ножове, идентифициращи се като бойци на "Ислямска държава", организираха в петък кървава атака срещу надзиратели в руска наказателна колония - затвор във Волгоградска област в Русия и хванаха заложници от персонала, според руски държавни медии и новинарски издания, свързани със службите за сигурност, предаде Ройтерс.

Видео, публикувано от един от новинарските канали Mash, показва най-малко двама нападатели. Един от тях посочва, че са "муджахидини" на групировката "Ислямска държава" и са завзели контрола над затвора в  в град Суровикино, Волгоградска област.

Най-малко четирима униформени служители на затвора могат да бъдат видени да лежат или седят в локви кръв.

Руските държавни медии съобщиха, че най-малко един член на персонала на затвора е бил убит, но видеото предполага, че броят на загиналите е почти сигурно по-висок.

"По време на заседание на дисциплинарна комисия осъдени са взели за заложници служители на наказателното заведение. В момента се предприемат мерки за освобождаването на заложниците. Има пострадали".

Затворът е определен като наказателна колония със строг режим с капацитет до 1241 лишени от свобода мъже.

Новинарски сайтове с връзки със службите за сигурността публикуваха имената на до четирима предполагаеми нападатели, като ги идентифицираха като граждани на Узбекистан и Таджикистан. Официално потвърждение нямаше.

Русия, чиито агенции за отбрана и сигурност са силно съсредоточени върху нейната война в Украйна, напоследък отбеляза ръст на атаките на ислямистки бойци, посочва Ройтерс.

През юни в южния район на Ростов се състоя кървав бунт в затвори, свързан отново с "Ислямска държава", където специални части застреляха шестима затворници, взели заложници. По-късно същия месец най-малко 20 души бяха убити при стрелба в два града в Дагестан, предимно мюсюлмански регион в Южна Русия.

През март "Ислямска държава" пък пое отговорност за нападение, при което въоръжени лица нахлуха в концертната зала "Крокус Сити" край Москва, където стреляха с автоматични оръжия и след това подпалиха сградата, убивайки повече от 140 души.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

АСП обяви обществените поръчки за закупуване на стоки за новородени деца

Агенцията за социално подпомагане обяви обществените   поръчки за закупуване на стоки за новородени деца, по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ  по Програма за храни и основно материално подпомагане. 16 вида стоки за новородени предвижда да закупи Агенцията за социално подпомагане. Сред тях са залъгалки,..

публикувано на 23.08.24 в 17:06

Пожар в близост до село Нови хан - във вилна зона "Побит камък"

За пожар в близост до село Нови хан, съобщиха от Община Елин Пелин във Фейсбук. От Областната дирекция на МВР - София обясниха, че пожарът е във вилна зона "Побит камък". Общо три екипа на пожарната извършват действия по погасяване на пламъците, съобщиха от ОДМВР. Междувременно кметът на Елин Пелин Ивайло Симеонов съобщи за БНР, че вече е..

публикувано на 23.08.24 в 16:52

Евтим Милошев: Осигурени са 245 млн. лв. за компенсация на бизнеса за високите сметки за ток

245 млн. лв. са осигурени за компенсация на бизнеса за по-високите с 40% сметки за ток от месец юли до края на годината. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев след среща с хотелиери и ресторантьори в к.к. "Слънчев бряг". Очаква се изплащането на средствата да започне след 2 месеца, когато страната ни ще получи поисканата..

публикувано на 23.08.24 в 16:34
Стилияна Алексиева

Стилияна Алексиева: На училищен концерт получих аплодисменти и си казах, че сменям посоката

С народно пеене заменя художествената гимнастика Стилияна Алексиева, която е музикален редактор в програма "Хоризонт" на БНР и водеш на предаването" Музикална шарения".   За своя избор, път и професионално развитие като народен изпълнител тя разказа в интервю в предаването "Хоризонт за вас" в рубриката "От другата страна на радиото"...

публикувано на 23.08.24 в 16:25

"Луфтханза" няма да изпълнява полети до Тел Авив и Техеран до 2 септември

Германският авиопревозвач "Луфтханза" няма да изпълнява полети до Тел Авив и Техеран до 2 септември, включително, а до Бейрут спирането на полети ще важи до 30 септември, съобщи Ройтерс, като се позова на изявление на компанията. Редица европейски и американски авиокомпании решиха да прекратят полетите си до Близкия изток, заради войната в..

публикувано на 23.08.24 в 16:22

Открито е тялото на Хана Линч - последният изчезнал от ветроходна суперяхта Bayesian край Палермо

Открито е тялото на Хана Линч, последният изчезнал човек от   ветроходна суперяхта Bayesian, която потъна в понеделник край Палермо в резултат на торнадо. Хана  е 18-годишната дъщеря на английския магнат Майк Линч, който е също сред загиналите – общо 7 души от 22-а на борда, от които оцеляха 15. Хана Линч, бе последния изчезнал човек от..

публикувано на 23.08.24 в 16:12
Васил Терзиев

Терзиев: Държавата да компенсира общината заради безплатните карти на децата за градския транспорт

Кметът на София Васил Терзиев настоява държавата да компенсира финансово Столичната община, която беше задължена да въведе безплатни карти за пътуване в градския транспорт на децата до 14-годишна възраст.  До този момент има недостиг от 28 милиона лева и няма как те да бъдат покрити от бюджета на общината за тази година, каза Терзиев: "Ако те..

публикувано на 23.08.24 в 16:06