Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Голям пожар гори в района на Кавала

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Голям пожар гори в района на Кавала. Взети са мерки за ограничаване на движението до огъня. За утре отново прогнозите са за висок риск от пожари.

Продължава борбата с голям горски пожар до град Кавала. Непрекъснато се увеличават силите на пожарната и доброволци, които се опитват да спрат движението на огъня. По въздух гасят четири самолета и три хеликоптера. Димът от пожара се вижда от Халкидики. Вятър отново затруднява акцията на огнеборците, но пожарът за сега не  заплашва населени места.

Голям екип пожарникари гасят огъня в област Атика в района на Пеания. Горят храсти и пожарът се насочва към село с жители и туристи. За сега не е обявена евакуация. Предполага се частично овладяване на огъня до край на деня.

Труден за гасене е огънят в област Аркадиа поради променлив вятър и близост до населени места. Включиха в гасенето и самолети. Има няколко затворени пътища до огнения фронт.

Министърът по реакция при  кризи  и бедствия Кикилиас направи извънредно съобщение за висок пожарен риск в следващите три дни.

"Не е допустимо палене на огън дори по невнимание", предупреди министърът.

В повишена готовност са силите на Гражданска защита.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

От септември летищата в ЕС отново въвеждат ограничаване на количеството течности в ръчния багаж

От 1-ви септември на всички летища в страните от Европейския съюз отново се въвежда строго прилагане на правилото, ограничаващо пътниците да носят в ръчния си багаж течности до 100 милилитра. Последното поколение скенери, които показват триизмерни изображения на принципа на компютърната томография в медицината, позволиха на много летища да..

публикувано на 23.08.24 в 20:32

МОН публикува тестовете и верните отговори от днешния задължителен държавен зрелостен изпит

Министерството на образованието и науката (МОН) публикува тестовете и верните отговори от задължителния държавен зрелостен изпит , който се проведе днес. Зрелостниците, които се явиха на   матура по профилиращ предмет, работиха по Вариант 2, който беше изтеглен тази сутрин в МОН. Зрелостниците пишат по вариант 2 на матурата по..

публикувано на 23.08.24 в 20:21
Снимката е илюстративна

Гори пожар в планината Рила над дупнишкото село Бистрица

Избухнал е пожар в планината Рила над дупнишкото село Бистрица. Огънят гори в трудно достъпен терен на около 2300 метра надморска височина, казаха за БНР от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Мястото на пожар е под Рилски Черни връх и попада на територията на НП "Рила". Поради непристъпността на района при пожара, който засега е..

публикувано на 23.08.24 в 20:14
Джером Пауъл, председател на Федералния резерв

Пауъл, Фед: Дойде времето за намаляване на лихвените проценти в САЩ

В петък председателят на Федералния резерв Джером Пауъл даде ясен сигнал за скорошно намаляване на лихвените проценти, като каза, че по-нататъшното охлаждане на пазара на труда би било нежелано и изрази увереност, че инфлацията е в обсега на целевото ниво на Фед от 2 на сто, съобщава Ройтерс. "Рисковете за повишаване на инфлацията намаляха,..

публикувано на 23.08.24 в 19:58

САЩ налагат санкции на още 400 субекта заради подкрепата им за руската война в Украйна

В петък Съединените щати наложиха санкции на повече от 400 юридически и физически лица за подкрепа на военните усилия на Русия в Украйна, включително китайски компании, за които американски служители смятат, че помагат на Москва да заобиколи западните санкции, съобщи Държавният департамент, предаде Ройтерс. Вашингтон многократно е..

публикувано на 23.08.24 в 19:45

ГД БОЕЦ с позиция до Димитър Главчев за отстраняване на Калин Стоянов като шеф на МВР

Гражданското сдружение "БОЕЦ" заедно с други неправителствени организации са внесли до служебния премиер Димитър Главчев позиция, в която настояват да бъде отстранен Калин Стоянов от поста министър на вътрешните работи. Те настояват Главчев да огласи своята номинация за вътрешен министър, която да бъде поставена за публично обсъждане, преди..

публикувано на 23.08.24 в 19:29

Прокуратурата ще проверява дали има престъпление в съставянето и публикуването на списъка с учители

Прокуратурата във Варна ще проверява дали има престъпление в съставянето и публикуването на списък с учители, които не са съгласни с последните промени в Закона за предучилищното и училищното образование. С тези промени по предложение на партия "Възраждане", Народното събрание записа дефиниция за така наречената "нетрадиционна сексуална..

публикувано на 23.08.24 в 18:25