Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеевски предлага за български еврокомисар Искра Михайлова

Искра Михайлова
Снимка: БГНЕС

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски предлага за български еврокомисар Искра Михайлова. Това съобщават от пресцентъра на формацията. В мотивите на предложението се посочва, че Михайлова е авторитет с доказан евроатлантически профил, с дългогодишен опит както в Европейския парламент, така и  в изпълнителната и законодателната власт в България.

По-рано днес премиерът Димитър Главчев поиска от партиите в парламента да номинират кандидати за български еврокомисар до четвъртък. В петък изтича определеният от председателя на Европейската скомисия Урсула Фон дер Лайен краен срок за номиниране.

Вече са ясни две кандидатури. Депутатът и бивш министър Екатерина Захариева ще бъде номинирана от ГЕРБ, а "Има такъв народ" предлагат Велислава Петрова, бивш заместник-министър на външните работи.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фридрих Мерц

Фридрих Мерц обвини Олаф Шолц, че няма контрол над ставащото в Германия

Лидерът на германския опозиционен Християндемократичен съюз (ХДС) Фридрих Мерц обвини канцлера Олаф Шолц, че няма контрол над ставащото в Германия и миграционната политика му се изплъзва. Той заяви, че Германия трябва да обяви извънредно положение по миграционната тема. Лидерът на ХДС Фридрих Мерц предложи на канцлера Олаф Шолц съвместен подход за..

публикувано на 27.08.24 в 19:13
Васил Терзиев

Кметът на София ще възложи проверка на всички покривни конструкции с фотоволтаични инсталации

Кметът на Столичната община Васил Терзиев ще възложи проверка на всички покривни конструкции на общински училища, детски градини, болници и обекти с фотоволтаични инсталации. Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ) към Столичната община състави констативен протокол за започване на процедура по чл. 195 от ЗУТ, според която ще се..

публикувано на 27.08.24 в 19:06

Проблеми с добива на петрол в Либия

Спряна е експлоатацията на две петролни находища в югоизточната част на Либия, съобщи "Ройтерс". Петролните добиви от друго находище в региона са ограничени. Общо дневният добив в Либия може да достигне над един милиард барела дневно. Тази сутрин петролните фючърси спряха поскъпването си, след повишението заради опасенията около ситуацията в..

публикувано на 27.08.24 в 18:55
Министър-председателят на Индия Нарендра Моди

Нарендра Моди е информирал Путин за скорошното си посещение в Киев в телефонен разговор

Премиерът на Индия Нарендра Моди е разговарял по телефона с руския президент Владимир Путин, съобщиха от Кремъл.  Моди е информирал Путин за скорошното си посещение в Киев и е изразил заинтересованост да участва в политико-дипломатическото регулиране на укранския конфликт.  В социалната платформа "Х" индийският премиер написа, че освен за Украйна е..

публикувано на 27.08.24 в 18:26

Качват тежка техника при пожара под Черни връх в Рила

Ще се прави път, за да се качи тежка техника за гасенето на пожара под Черни връх на 2300 м. надморска височина в Рила, казаха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. На терена са около 100 пожарникари, горски работници, екиип на НП "Рила" и НП "Пирин", военослужещи, доброволци. Включен е и хеликоптер.   От силиня вятър през целия..

публикувано на 27.08.24 в 18:01
ЦИК

ЦИК обяви кога ще приема заявленията за изборите

Централната избирателна комисия ще приема заявленията на партиите и коалициите за участие в изборите за 51-во Народно събрание от 2-ри до 11-ти септември. Преди това - до 1-ви септември, областните управители трябва да са се консултирали с парламентарните сили за състава на районните избирателни комисии. Крайният срок за регистрация на листите по..

публикувано на 27.08.24 в 17:53

МФ: 120-те млн. лева за изборите на 27 октомври са осигурени чрез преструктуриране на средства

Необходимите 120 милиона лева за провеждането на изборите на 27 октомври са осигурени чрез преструктуриране на средства. Това става ясно от отчета на Министерството на финансите за периода на първия кабинет на Димитър Главчев. Над 121 милиона лева са стрували предишните избори, а анонсираните по-рано от вицепремиера и министър на..

публикувано на 27.08.24 в 17:16