Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимира Катинчарова: Целта ни за промените в Конституцията е да покажем, че в НС има поне 180 мислещи депутати

| Интервю
Красимира Катинчарова
Снимка: Таня Милушева

Надяваме се в 50-ото НС да има 180 мислещи депутати и да не чакаме двумесечен срок, а предложените промени в Конституцията да бъдат приети, каза Красимира Катинчарова, депутат от разпадналото се "Величие", в интервю пред БНР.

Дебютиращата в НС политическа сила внесе предложение за промени в Конституцията на България, за да се върне предишното положение.

"Ние връщаме към старото положение, което работеше. Този проект е обявен официално и днес ще пристигне при всички депутати. Изтъкнахме, че това е проект, който не принадлежи на "Величие", искаме държавата да се върне в старото - работещо, положение. Проблемите се намират в един проблем на по-високо ниво - в Конституцията", обясни Катинчарова.

И заяви, че "Величие" искат връщане на старото положение отпреди 23 декември 2023 г., "но оставяме действащо НС при служебен кабинет".

Тя предполага, че и в техното предложение някои хора ще открият още недомислици, но "те са за ВНС". Засега са им необходими 60 подписа, минимума, за да бъде вкарано предложението. 

"Ако има подкрепата на 180 депутати, няма да има двумесечно чакане. Целта ни е да се покаже, че в НС има поне 180 мислещи депутати. Ние се обърнахме не към вождове, а към народните представители, които са положили клетва - да се грижат за интереса на българския народ", надява се Канитчарова, която е депутат от кръга на Ивелин Михайлов.

"Идеята е да свършим работа, а не да се пъчим. Добре работихме с колегите от ПП-ДБ. Осветлихме един кмет в Доспат, който оказва натиск. Законът на "Възраждане" за забрана на пропагандата на ЛБГТИ ние допълнихме с една поправка за санкция, вероятно ще се вдигне шум, защото в закона на "Възраждане" нямаше санкция", сподели за работата на "Величие" в НС депутатът.

Катинчарова заяви, че "Величие" ще участва на парламентарните избори самостоятелно и "ще търсим тематични коалиции вътре в НС, ако влезем, но личи, че имаме подкрепа за да решаваме належащи въпроси на държавата".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тереза Рибера

Испания номинира министъра на енергетиката и околната среда Тереза Рибера за свой еврокомисар

Испания е номинирала министъра на енергетиката и околната среда Тереза Рибера за свой еврокомисар, предаде Ройтерс, като се позова на обществената информационна агенция EFE. От кабинета на премиера Педро Санчес е било изпратено официално писмо с предложение 55-годишната Рибера да бъде назначена в новата Европейска комисия, ръководена от Урсула фон дер..

публикувано на 28.08.24 в 16:27

Ловци от Треклянско попаднали на група мигранти към границата със Сърбия

Ловци от Треклянско попаднали на група мигранти при излет в района на селата Горни кортен и Злогош, разказа за БНР хора от ловната дружинка. Сред петнадесетината имало и момчета на тийнейджърска възраст. Дружинката ловувала за пъдпъдици, когато от храстите изкочили група мигранти, изплашени от стрелбата. До инцидент не се стигнало. Мъжете..

публикувано на 28.08.24 в 16:24

Пожар край Околовръстното шосе на София

Гуми и сухи треви се запалиха близо до източната тангента на Околовръстното шосе на София в квартал "Христо Ботев". От пожарната уточниха, че на място вече има изпратени екипи и към момента няма опасност огънят да застраши къщи и хора в района . Преди седмица в същия район отново бяха запалени гуми и възникна пожар.

публикувано на 28.08.24 в 16:22

Нинова: Георги Свиленски и Иван Ченчев ще ръководят регистрацията на БСП за участие в изборите

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова съобщи, че е дала пълномощно на Георги Свиленски и Иван Ченчев да ръководят процеса по регистрация на БСП за участие в изборите. "В същото време, аз, персонално, като председател в оставка няма да участвам в тези процеси. Всички да се успокоят малко, да се тушират всякакви спекулации и интриги. Вчера и днес го..

публикувано на 28.08.24 в 16:08
Министър-председателят на Великобритания Киър Стармър (вляво) и канцлерът на Германия Олаф Шолц - Берлин, 28 август 2024

Стармър: Договорът с Германия е шанс за цяло едно поколение

Подготвяният нов договор за сътрудничество с Германия е "шанс за цяло едно поколение“ за рестартиране на отношенията с ЕС след Брекзит, заяви британският премиер Киър Стармър, който е на посещение в Берлин. На съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц британският премиер заяви, че договорът е свидетелство за..

публикувано на 28.08.24 в 15:56

Конфискуваха български тир с 6500 фалшиви парфюми на гръцко пристанище

Български тир, превозващ на 6500 опаковки с фалшиви парфюми, е бил заловен на гръцко пристанище. Шофторът е предаден на прокуратурата.  Тир с българска регистрация и собственост на българска фирма е конфискуван на пристанището в Игуменица, съобщават граничните власти. Полицаите са извършили проверка с обучени кучета, вероятно поради съмнение за..

публикувано на 28.08.24 в 15:46
Община Севлиево

Общинските съветници в Севлиево настояват за строеж на язовир

Общинските съветници в Севлиево настояват за строеж на язовир, който да гарантира водоснабдяването на района. Документът е изпратен до Народното събрание и Министерския съвет.  В приетата от общинските съветници на Севлиево декларация се настоява работата по изграждане на язовир "Бяла“ да бъде възобновена. Строителството на хидровъзела е започнало през..

публикувано на 28.08.24 в 15:35