Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелската армия е изпратила танкове в Хан Юнис

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелската армия е изпратила танкове в южния град Хан Юнис в ивицата Газа, предаде "Ройтерс". Съобщава се за загинали. По-рано бе съобщено за най-малко 11 убити палестинци при мащабна операция на изрелската армия в северните части на окупирания Западен бряг.

Израелските танкове са направили изненадващо настъпление в центъра на Хан Юнис, твърдят местни жители, цитирани от "Ройтерс". Военните са наредили евакуация в източните части на населеното място, като са принудили много семейства да бягат на безопасно място, докато други са били в капан, оставайки по домовете си.

Палестинските здравни власти съобщават, че са убити най-малко 11 души.

Продължава военната активност и на Западния бряг. Пет са жертвите при удар срещу бежанския лагер "Ал-Фара", а шестима са загинали при въоръжени сблъсъци в град Дженин. Израелската армия обяви по-рано, че извършва операция в Дженин и Тулкарем за борба с тероризма, но не даде повече подробности.

Губернаторът на Дженин Камал Абу ал Руб заяви по палестинското радио, че израелските сили са обградили града, блокирали са изходните и входните пунктове, достъпа до болниците и са разрушили инфраструктурата. Това е най-мащабната операция на израелската армия на Западния бряг от близо 20 години, коментират експерти. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Тереза Рибера

Испания номинира министъра на енергетиката и околната среда Тереза Рибера за свой еврокомисар

Испания е номинирала министъра на енергетиката и околната среда Тереза Рибера за свой еврокомисар, предаде Ройтерс, като се позова на обществената информационна агенция EFE. От кабинета на премиера Педро Санчес е било изпратено официално писмо с предложение 55-годишната Рибера да бъде назначена в новата Европейска комисия, ръководена от Урсула фон дер..

публикувано на 28.08.24 в 16:27

Ловци от Треклянско попаднали на група мигранти към границата със Сърбия

Ловци от Треклянско попаднали на група мигранти при излет в района на селата Горни кортен и Злогош, разказа за БНР хора от ловната дружинка. Сред петнадесетината имало и момчета на тийнейджърска възраст. Дружинката ловувала за пъдпъдици, когато от храстите изкочили група мигранти, изплашени от стрелбата. До инцидент не се стигнало. Мъжете..

публикувано на 28.08.24 в 16:24

Пожар край Околовръстното шосе на София

Гуми и сухи треви се запалиха близо до източната тангента на Околовръстното шосе на София в квартал "Христо Ботев". От пожарната уточниха, че на място вече има изпратени екипи и към момента няма опасност огънят да застраши къщи и хора в района . Преди седмица в същия район отново бяха запалени гуми и възникна пожар.

публикувано на 28.08.24 в 16:22

Нинова: Георги Свиленски и Иван Ченчев ще ръководят регистрацията на БСП за участие в изборите

Лидерът на БСП в оставка Корнелия Нинова съобщи, че е дала пълномощно на Георги Свиленски и Иван Ченчев да ръководят процеса по регистрация на БСП за участие в изборите. "В същото време, аз, персонално, като председател в оставка няма да участвам в тези процеси. Всички да се успокоят малко, да се тушират всякакви спекулации и интриги. Вчера и днес го..

публикувано на 28.08.24 в 16:08
Министър-председателят на Великобритания Киър Стармър (вляво) и канцлерът на Германия Олаф Шолц - Берлин, 28 август 2024

Стармър: Договорът с Германия е шанс за цяло едно поколение

Подготвяният нов договор за сътрудничество с Германия е "шанс за цяло едно поколение“ за рестартиране на отношенията с ЕС след Брекзит, заяви британският премиер Киър Стармър, който е на посещение в Берлин. На съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц британският премиер заяви, че договорът е свидетелство за..

публикувано на 28.08.24 в 15:56

Конфискуваха български тир с 6500 фалшиви парфюми на гръцко пристанище

Български тир, превозващ на 6500 опаковки с фалшиви парфюми, е бил заловен на гръцко пристанище. Шофторът е предаден на прокуратурата.  Тир с българска регистрация и собственост на българска фирма е конфискуван на пристанището в Игуменица, съобщават граничните власти. Полицаите са извършили проверка с обучени кучета, вероятно поради съмнение за..

публикувано на 28.08.24 в 15:46
Община Севлиево

Общинските съветници в Севлиево настояват за строеж на язовир

Общинските съветници в Севлиево настояват за строеж на язовир, който да гарантира водоснабдяването на района. Документът е изпратен до Народното събрание и Министерския съвет.  В приетата от общинските съветници на Севлиево декларация се настоява работата по изграждане на язовир "Бяла“ да бъде възобновена. Строителството на хидровъзела е започнало през..

публикувано на 28.08.24 в 15:35