Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на външните работи отговори на Скопие: Договореното няма да се предоговаря

Снимка: БГНЕС

Днешното изказване на министър-председателя на Република Северна Македония за съжаление отново открито поставя под въпрос европейската перспектива на страната му. Това се казва в позиция на Министерството на външните работи на България.

„На управляващите в Скопие би трябвало да е ясно, че опитите за лансиране на идеи за предоговаряне на вече поети международни ангажименти могат да доведат единствено до ново отдалечаване от старта на преговорите за членство в ЕС“, подчертават от външнополитическото ни ведомство и добавят:

„Тази наша позиция няма да се промени независимо от това дали управлява служебно или редовно правителство. Припомняме, че в резултат на ненужни провокации и конфронтация със съседни държави, Северна Македония вече изгуби твърде много време в процеса на отваряне на присъединителни преговори“, категорични са от МВнР.

„Служебното правителство на Република България е легитимно правителство, което има всички прерогативи за управлението на страната. То остава отворено за диалог със Северна Македония, като същевременно подчертаваме, че, независимо дали воден със служебно или с редовно българско правителство, диалогът не включва предоговаряне на вече поети ангажименти от Скопие“, заявяват още от МВнР.

От МВнР отново припомнят, че Европейският консенсус от лятото на 2022 г. между 27-те държави-членки на ЕС и Северна Македония в пълнота очертава всички стъпки за постигане на действителен напредък в процеса на европейска интеграция на последната.

„Българската позиция е ясно разписана в Решение на Народното събрание от 24 юни 2022 г., подкрепено от всички политически сили. Тя е израз на волята на българските граждани да подкрепят Северна Македония в процеса на изпълнение на критериите за членство в ЕС, при условие че съседната държава се приобщи към най-високите стандарти в областта на правата на човека и добросъвестно изпълнява поетите международни ангажименти. Тази общонационална позиция няма да бъде променена“, заявяват от МВнР.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски отново призова съюзниците да разрешат използването на оръжия с дълъг обсег

Още жертви от мирното население е дала Украйна тази вечер. При руска въздушна атака е бил поразен град Купянск, който е опорен пункт на украинската армия в Харковска област. Новината бе съобщена от президента Володимир Зеленски. Той повтори призива си към западните партньори да позволят на Киев да използва оръжието им с дълъг обсег на действие за удари..

публикувано на 28.08.24 в 20:56
Павел Дуров

Собственикът на "Телеграм" Павел Дуров пред френски съд след четири дни арест

Руският милиардер, собственик на "Телеграм", Павел Дуров е бил изпратен пред френски съд след четири дни арест.  Той беше задържан на летище "Бурже" в събота заради обвинения в съучастие в киберпрестъпления. Арестът на Павел Дуров е приключил, милиардерът се е явил пред съда в Париж с перспектива да бъде изправен на разпит и евентуално..

публикувано на 28.08.24 в 19:45

Синдикатите в здравеопазването подготвят протести заради липсата на колективен трудов договор

От Медицинска федерация "Подкрепа“ към КТ "Подкрепа" започват подготовка за национални протести и поетапно ефективно преустановяване на работа във всички структури в отрасъл "Здравеопазване“, в които функционират синдикални поделения на федерацията. Това съобщиха на сайта си от синдиката. Повод за подготвяните протести е липсата на нов..

публикувано на 28.08.24 в 19:45
Министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан

Турският външен министър на неофициална среща на външните министри от ЕС

Турският външен министър Хакан Фидан заминава утре за Брюксел за участие в неофициална среща на външните министри на ЕС от формата "Гимних", съобщиха турски медии, позовавайки се на дипломатически източници. По време на разговорите министърът на външните работи ще подчертае значението на засилването на институционалния диалог и по-тясното..

публикувано на 28.08.24 в 19:36
Снимката е илюстративна

Пожари в Гърция в близост до почиващи български туристи

Все по-усложнена става пожарната обстановка в района до Кавала. Седми ден гори в планината Пангео, в подножието на която почиват много български туристи. А сега още един пожар е в близост до туристически район. Огнището е само на 15 километра от туристическия район Хрисуполи, където почиват много българи. Огънят се придвижва и достигна на 35..

публикувано на 28.08.24 в 19:29

България отново излезе на международните дългови пазари

България отново излезе на международните дългови пазари, съобщиха за БНР пазарни анализатори. Става дума за 8 и 20-годишни книжа в евро и още една емисия, деноминирана в долари.  Общият обем е около 3.5 - 4 милиарда евро. Какъв ще бъде финалният вариант, ще бъде решено във финансовото министерство на база на интереса на инвеститорите, като първият..

публикувано на 28.08.24 в 19:23
Кириакос Мицотакис

Мицотакис: Мит е, че Гърция вече е по-зле като доходи дори и от България

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че е мит разпространяваната през последните дни от медии и анализатори в Гърция информация, че страната вече е по-зле като доходи дори и от България. На днешното заседание на гръцкото правителство Мицотакис направи и сравнение на минималната работна заплата в България и Гърция.  На заседанието на Министерския..

публикувано на 28.08.24 в 19:06