Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ясни са всички отбори в Шампионската лига по футбол

Ясни са всички отбори в Шампионската лига по футбол
Снимка: БТА

Хърватският Динамо (Загреб), сръбският Цървена звезда, френският Лил и словашкият Слован Братислава са последните участиници в новото издание на Шампионската лига по футбол. 

Динамо Загреб победи отстранилия Лудогорец - Карабах (Азербайджан) и в реванша с 2:0 и с общо резултат 5:0 се класира в Шампионската лига. Марко Пяца вкара за хърватския шампион след половин час игра, а Матеус Силва от азербайджанския тим си вкара автогол в началото на втората част след рикошет при шут на Петер Сучич. В последните минути на мача Кевин Медина от Карабах получи червен картон, но тогава вече всичко беше решено.

Цървена звезда се наложи над норвежкия Бодьо Глимт с 2:0 в реванша след загуба с 1:2 в първия двубой. Бруно Дуарте откри от дузпа за сръбския гранд в средата на първото полувреме. Урош Спаич вкара за заветното 2:0 след час игра, като "звездашите" успяха да задържат преднината си до края. 

Славия Прага направи всичко възможно, но не успя да елиминира френския Лил - 2:1. Гръцкият халф Христос Заферис откри резултата за чехите още в петата минута, като те имаха пълна доминация през първата част, в която вратарят на французите Люка Шевалие. След почивката Славия се хвърли да изравнява резултата след 0:2 в първата среща, но се отвори и Едон Жегрова изравни за "песовете" в 77-ата минута. Иван Шранц отново даде преднина на Славия пет минути преди края на редовното време, а чехите удариха два пъти гредите в последните минути, но в крайна сметка отпадат от турнира.

Много драма имаше и в двубоя между Слован Братислава и Мидтиланд. Марко Толич изведе Слован напред в резултата, но Догумар Симсир и Франкулино направиха пълен обрат за датчаните, които почти до края се виждаха победители. В 86-ата минута Тигран Барсегян изравни за Слован и когато се отиваше към продължения, Кирякос Савидис донесе скъпоценната победа за тима от словашката столица - 3:2. 


Шампионска лига, плейофи

Карабах (Азербайджан) - Динамо Загреб - 0:2 (0:3)
Цървена звезда (Белград) – Бодьо Глимт (Норвегия) - 2:0 (1:2)
Славия Прага - Лил (Франция) - 2:1 (0:2)
Слован Братислава - Мидтиланд (Дания) - 3:2 (1:1)  

Общо 36 отбора са в основната схема, като всички са в една група и ще изиграят общо осем мача. Първите осем в класирането получават квота за директните елиминации. Отборите между 9-о и 24-о място ще изиграят допълнителни плейофи. Всички след 25-о място отпадат от Шампионската лига и няма да играят в другите турнири на УЕФА, както бе досега.

На жребия тази вечер отборите ще бъдат разпределени в четири урни.

Първа урна:

Реал (Мадрид), Манчестър Сити, Байерн, Пари Сен Жермен, Ливърпул, Интер, Борусия (Дортмунд), РБ (Лайцпиг), Барселона

Втора урна:

Байер (Леверкузен), Атлетико Мадрид, Аталанта, Ювентус, Бенфика, Арсенал, Брюж, Шахьтор (Донецк), Милан

Трета урна:

Фейенорд, Спортинг (Лисабон), ПСВ Айндховен, РБ Залцбург, Лил, Цървена звезда, Йънг Бойс, Селтик,

Четвърта урна:

Слован (Братислава), Монако, Спарта (Прага), Астън Вила, Болоня, Жирона, Щутгарт, Щурм (Грац), Брест.


По публикацията работи: Антони Йорданов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
С грандиозен спектакъл откриха Параолимпийските игри

С грандиозен спектакъл откриха параолимпийските игри

Грандиозен спектакъл в сърцето на френската столица Париж даде старт на параолимпийските игри, които ще приковат погледа на света в следващите 11 дни. Церемонията по откриването отново бе извън стадион, като се проведе между емблематичния булевард "Шанз-Елизе" и Плас де ла Конкорд и бе гледана на живо от 50 хиляди зрители. Голяма част от..

публикувано на 29.08.24 в 06:07
Талон Грикспор

Нидерландец е следващият съперник на Григор Димитров

Талон Грикспоfр от Нидерландия ще бъде съперник на Григор Димитров в следващата фаза на Откритото първенство на САЩ по тенис, след като съперникът му във втория кръг Себастиан Баес от Аржентина се отказа при резултат 1:6, 0:2. Гриспор поведе в първата част с 5:0, преди Баес да успее да спечели първи гейм, но това бе всичко. Във втори сет..

публикувано на 29.08.24 в 06:03
Александър Томаш

Александър Томаш е новият треньор на ЦСКА София

Александър Томаш е новият треньор на ЦСКА София, обявиха официално от клуба. По-рано днес Томаш и един от помощниците му в Спартак (Варна) Константин Мирчев посетиха базата на "червените" в Панчарево. "Александър Томаш се завърна в редиците на “армейците”, а с него у дома се завръщат и Константин Мирчев, и Тодор Кючуков! Христо Колев също е в..

публикувано на 28.08.24 в 21:18

Берое привлече капитана на ЦСКА

Баскетболният национал на България Венцислав Петков ще играе в отбора на Берое през новия сезон, обявиха от клуба. "След девет години националът Венцислав Петков се завръща в Стара Загора. Той избра офертата на Берое, след като последните два сезона беше в редиците на ЦСКА. Миналата кампания той завърши със средни показатели от 12,9 точки и..

публикувано на 28.08.24 в 18:36

Чех спечели 4-тия етап на Обиколката на България

Чехът Якуб Отруба от отбора на Ей Ти Ти Инвестмънтс спечели четвъртия етап в 71-вото издание на Колоездачната обиколка на България. Отруба финишира 207-километровия етап от Приморско до Сливен, който е най-дългият в тазгодишното издание на надпреварата, с време от 5 часа, 9 минути и 9 секунди. Той изпревари с почти две минути втория Тобиас..

публикувано на 28.08.24 в 18:34
Лъчезар Вълчев

Българин е финалист на световно по лека атлетика

Лъчезар Вълчев се класира за финал в тройния скок на световното първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 20 години в Лима, Перу. Българинът, който е европейски шампион на троен скок за юноши до 18 години от Йерусалим 2022 и бронзов медалист от Европейско първенство за юноши до 20 години в Йерусалим 2023, зае осмо място в..

публикувано на 27.08.24 в 22:21
Пирин разгроми Етър с хеттрик на Аймен Суда

Пирин разгроми Етър с хеттрик на Аймен Суда

Първенство на България по футбол срещи от 6-ти кръг във Втора лига: Пирин Благоевград - Етър Велико Търново  - 4:1 (2:0) голмайстори: 1:0 Валентин Йосков 18, 4:0 Аймен Суда 22, 88, 90, 4:1 Мартин Николов 90+3 от понеделник: ЦСКА 1948 II - Беласица  - 1:1 Марек Дупница - Ботев Пловдив II  - 4:0 от неделя: ЦСКА-София II..

публикувано на 27.08.24 в 21:24