Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да искаме помощ от чужбина за пожара в Рила

Снимка: БГНЕС

Няма да се търси помощ от чужбина за оладяването на пожара под рилския Черни връх, заяви за БНР директорът на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов.

Обхванатата територия е близо 100 декара. На терена са качени два булдозера, които проправиха път към района на пожара и това дава добър резултат.

"Буквално е къртовски труд. През последните четири дни вече видимо се усеща подобрение. Все още не можем да говорим, не сме го овладяли напълно, локализиран е, защото знаете, много тежък е терена, вятър се появява, но като цяло ситуацията е много по-добре в сравнение с предходните дни", обясни Джартов.

Попитан дали ще се наложи да търсим помощ отвън при справянето с пожара в Рила така, както наскоро беше помогнато на Гърция с френска летателна техника, Джартов отговори: "Не е необходимо. Ако не се случи нещо непредвидено, ще се справим".

 Гасенето на пожара под Черни връх в Рила  над селата Бистрица  и Самораново продължи през целия ден в сряда. На терена са качени два булдозера, които проправиха път към района на пожара и това дава добър резултат.

Гасенето продължава и днес. Ситуацията вече е по-добра отколкото първите дни според комисар Джартов. В гасенето се включват пожарникари, горски работници, от НП "Рила", доброволци. Мотористи качват вода, ползва се транспортен дрон. Вероятно ще се включи отново и хеликоптер.

"Започваме да насочваме екипи откъм страната на Бистрица, така, че да може да подсигурим през реката да не премине пожара, защото вече спуска надолу, но към момента няма опасност. Буквално се катерят всички по скали, по камъни, за да могат да достигнат да въздействат. Липсата на вода ни пречи изключително много да сме по-активни", каза още Джартов.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Еманюел Макрон по време на речта му в Сорбоната, 25 април 2024 г.

Макрон на официално посещение в Сърбия

Президентът на Франция Еманюел Макрон пристига тази вечер на официално посещение в Сърбия по покана на сръбския си колега Александър Вучич. Вучич вече съобщи, че с Макрон ще бъде подписано споразумение за купуване на 12 изтребителя "Рафал" от Франция "Това ще означава огромен напредък във военната подготвеност и военната мощ на Сърбия, в..

публикувано на 29.08.24 в 10:01
Институт по лозарство Плевен

Ден на отворените врати в Института по лозарство и винарство в Плевен

В Института по лозарство и винарство в Плевен организират Ден на отворените врати.  На традиционната изложба в Института ще бъда представени нови десертни сортове грозде. Организира се съвместно с Аграрния университет в Пловдив, Института по земеделие и семезнание "Образцов чифлик"-Русе, Института по земеделие - Кюстендил.  Посетителите ще..

публикувано на 29.08.24 в 09:58
Горящ петролен танкер след нападение на хутите, януари 2024 г.

Гърция иска европейска помощ за изтегляне на горящ в Червено море танкер

Йеменските хути се съгласиха да допуснат аварийни екипи и спасителни кораби до гръцкия танкер, който гори в Червено море. За това съобщиха от мисията на Иран в ООН. Гърция поиска европейска помощ за изтегляне на платформата, която превозва над 150 000 тона петрол. Гърция поиска европейска помощ за изтегляне на горящия в Червено море танкер...

публикувано на 29.08.24 в 09:55

Отзвук в САЩ по темата с ЛГБТ пропагандата у нас. Сънародници коментират

Промените в Закона за предучилищното и училищното образование напомниха на мерки, предприети на места в Съединените щати. Могат ли да се правят паралели между законодателствата на двете страни и как представители на българската общност в Америка разчитат случилото се в България? Лилия Хаджииванова е помощник-директор на Центъра по сексуално..

публикувано на 29.08.24 в 09:29
Ахмед Доган

Доган не е собственик на лятното имение в лесопарк "Росенец"

По документи и според официалните регистри почетният председател на ДПС Ахмед Доган не е собственик на лятното имение в лесопарк "Росенец". От справка в Имотния регистър става ясно, че собственик на имота е дружеството с ограничена отговорност "Хермес солар". Негов управител е Данаил Папазов, бивш министър на информационните технологии,..

публикувано на 29.08.24 в 09:13
Павел Дуров

Освободиха създателя на Telegram срещу 5 милиона евро

Френските власти освободиха от ареста създателя на Telegram Павел Дуров срещу гаранция от 5 милиона евро. Собственикът на "Телеграм" Павел Дуров пред френски съд след четири дни арест Милиардерът няма право да напуска Франция и два пъти седмично трябва да се явява пред полицията.  Петима френски съдии решиха да дадат ход на официалното..

публикувано на 29.08.24 в 09:12
Артьом Георганов

Артьом Георганов: Червените линии на Москва са виртуални

Русия блъфира, като плаши с ядрена война. Курската операция е демонстрация, че червените линии на Москва са виртуални. Това мнение изрази в интервю за БНР Артьом Георганов, докторант по политически науки в Софийския университет. Според него не става дума за радикално нов етап от бойните действия. Украйна завзе нови позиции в руската..

публикувано на 29.08.24 в 09:05