Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция иска европейска помощ за изтегляне на горящ в Червено море танкер

Горящ петролен танкер след нападение на хутите, януари 2024 г.
Снимка: БТА

Йеменските хути се съгласиха да допуснат аварийни екипи и спасителни кораби до гръцкия танкер, който гори в Червено море. За това съобщиха от мисията на Иран в ООН. Гърция поиска европейска помощ за изтегляне на платформата, която превозва над 150 000 тона петрол.
Гърция поиска европейска помощ за изтегляне на горящия в Червено море танкер.

Плаващият под гръцки флаг петролен танкер "Сунион" гори и от него изтича петрол.

Той беше повреден при атака на йеменските бунтовници хуси и заплашва района от екологична катастрофа, съобщават гръцките власти.

Гръцкият министър на отбраната Дендиас разговаря с върховният представител на Европейския съюз за външната политика Жозеп Борел, информират от  правителството.

Атина настоява за европейска помощ по изтеглянето на танкера,който е блокиран в Червено море.

Гръцките медии съобщават, че е имало опит от страна извън Европейския съюз да изтегли танкера, като е изпратила два влекача, но са получили предупреждение от хусите, че ще бъдат атакувани.

Гръцки морски специалисти определят ситуацията в Червено море, като изключително опасна за пълна екологична катастрофа от изтичащия от танкера петрол.
   


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борисов: Имахме фантастичен еврокомисар, сега излъчваме най-силния кандидат

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отбеляза професионалната работа на Илияна Иванова: "Три разговора проведох с нея. Има много основателни лични причини. Може да ми повярвате, че щом се съгласих, са били достатъчно основателни! Имахме един фантастичен еврокомисар и това е мнението и на председателя на Комисията, и на всички колеги там. Затова и..

публикувано на 29.08.24 в 12:17

Пожарът под Черни връх в Рила е овладян в долната част, ситуацията се подобрява

Пожарът под Черни връх в Рила, който възникна миналия четвъртък на 2 300 м. надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица, е овладян в долната му част, ситуацията вече е по-добра в сравнение с първите дни, казаха от екипите на терена. Около 80 пожарникари, горски работници, военнослужещи, екипи от НП "Рила", доброволци се включени в..

публикувано на 29.08.24 в 12:12
Атанас Илков

Атанас Илков не изключва смени на ръководни служители в МВР

Новият министър на вътрешните работи Атанас Илков заяви, че не изключва смени на ръководни служители в системата на МВР. Това каза самият той в интервю за БНР. Илков уточни, че евентуаални промени ще бъдат правени след внимателен анализ на работата. "Искам много прецизно да бъде правена всяка такава промяна. Ще се въздържам от прибързани..

публикувано на 29.08.24 в 12:06
Жозеп Борел

Борел обсъжда санкции за "някои израелски министри" с външните министри на ЕС

 Европейският първи дипломат Жозеп Борел заяви преди срещата на външните министри, че ще обсъди с представителите на страните членки възможни санкции срещу "някои израелски министри". "Започвам процедура по допитване дали може да се приложат санкции срещу официалните представители, които проповядват омраза срещу палестинците и се стига до..

публикувано на 29.08.24 в 11:13
Светослав Александров

Космическа разходка със Светослав Александров

"Най-вероятно става въпрос за разпадащ се спътник , за някой от остарелите спътници "Старлинк" на Илон Мъск. Вероятно в бъдеще по-често ще ставаме свидетели на такива явления , защото космическите полети много се увеличиха. Голяма част от тези полети са на микроспътници." Това коментира Светослав Александър, администратор на сайта..

публикувано на 29.08.24 в 11:10

Украйна иска от страните разрешение да използва доставяните ѝ оръжия за удари в дълбочина в Русия

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба ще поиска от колегите си от страните-членки разрешение да използва доставяните от тях оръжия за удари в дълбочина по военни цели в Русия. Той каза това преди началото на заседанието на Съвет "Външни работи" в Брюксел: Външните министри на ЕС обсъждат последните данни за войната в..

публикувано на 29.08.24 в 10:47
Н. Пр. Анатол Чебук

Посланикът на Молдова Н. Пр. Анатол Чебук: България е силен поддръжник на нашата евроинтеграция

"В лицето на България имахме силен поддръжник на нашия курс към евроинтеграция ." Това казва пред БНР Н. Пр. Анатол Чебук, посланик на Молдова у нас, чийто мандат изтича. "Република Молдова иска да стане част от това голямо европейско семейство до 2030 г.", декларира той и съизмерва пълноправното членство със "сигурност и добавена..

публикувано на 29.08.24 в 10:26