Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матео Ренци: Бих направил всичко, за да накарам Мелони да падне

Матео Ренци
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият премиер на Италия и лидер на партията "Италия вива" Матео Ренци се закани на настоящето дясноцентристко правителство на Джорджа Мелони, че ако може, ще го свали, а в лявоцентристкият център да създаде силна коалиция.

Това стана на традиционните чествания на Festadell’Unità – Празник на Единството от 1945 г. , първо организиран от Италианската комунистическа партия и с годините преминал под ръководството на Демократическата партия. 

Матео Ренци участва на тържествата в Пезаро и от сцената на събитието обясни, че е там, защото смята, че лявоцентристкият център трябва да се обедини, да поеме по нов път и заяви: 

"Ако можех да сваля правителството на Джорджа Мелони, бих направил всичко, за да падне, защото смятам, че е проблем за бъдещето на моите деца“. 

Като лидер на "Италия вива", Ренци обясни значението на Демократическата партия и нейния лидер Ели Шлайн и каза: 

"Искам да съм в коалиция начело с Демократическата партия, въпреки че имам някои различни идеи, но мога да съм в коалиция с нея". 

Ренци уточни, че не би бил в коалиция с движението "Пет звезди". 

Преди да създаде "Италия вива" през 2019 година Матео Ренци бе член и лидер на Демократическата партия.


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Привърженици на ДПС се опитаха да нахлуят в "сараите на Ахмед Доган" в "Бояна"

Ескалира напрежението пред имота в столичния квартал   "Бояна" известен и като "сараите на Ахмед Доган". Около 100 привърженици на почетния председател на ДПС, които от сутринта се събраха пред къщата, която той от много години обитава, се опитват да нахлуят в имота. Сред тях са синът на Доган - Демир, съпредседателят на ДПС Джевдет..

публикувано на 30.08.24 в 15:07

Хуманитарен конвой беше поразен от израелска ракета в ивицата Газа

Хуманитарен конвой беше поразен от израелска ракета в ивицата Газа. В същото време Израел и "Хамас" се споразумяха за паузи в сраженията, по време на които да бъде извършена ваксинация срещу полиомиелит на децата в анклава. Израелска ракета е поразила конвой, превозващ медицински консумативи и гориво за болница на Обединените арабски емирства..

публикувано на 30.08.24 в 14:53

Израелската армия прекратява операцията си в южната част на Газа

Израелските отбранителни сили (IDF) обявиха в петък, че са приключили операциите си в южната част на Ивицата Газа след повече от три месеца. В публикация в социалната медия Telegram, цитирана от Ройтерс, израелските военни казаха, че по време на операциите си на юг са елиминирали над 250 "терористи" и са унищожили 6 тунела, използвани..

публикувано на 30.08.24 в 14:50

119 заподозрени за членство в "Ислямска държава" са задържани в Турция

Турските власти са задържали през последната седмица 119  души, заподозрени за членство в "Ислямска държава", съобщи "Хюриет дейли нюз", като се позовава на публикация на министъра на вътрешните работи Али Йерликая в платформата "Х". Това са поредните масови арести на предполагаеми членове на терористичната групировка, съобщава БТА. В началото на август..

публикувано на 30.08.24 в 14:28

Рязко забавяне на годишната инфлация в еврозоната през август до 2,2%

Годишна инфлация в еврозоната се забавя рязко през август, става ясно от данните на Евростат. Индексът достига 2,2% през месеца, което е с 0,4 процентни пункта по-малко спрямо предишния месец (2,6%) и се доближава все повече до целта на Европейската централна банка от 2%. Това е най-слабата инфлация в еврозоната от юли 2021 г. насам...

публикувано на 30.08.24 в 14:27

"Дейли мейл" със статия за българката Десислава Добрева, създала мултимилионен онлайн бизнес

Британският “Дейли мейл“ публикува голяма статия за 33-годишната българка Десислава Добрева, която е създала мултимилионен онлайн бизнес, докато пътувала в 40 страни по света, а сега живее в Лондон. Десислава Добрева е дигитален номад, т.е. човек, който пътува свободно, докато работи дистанционно, използвайки интернет, пише изданието. Тя е..

публикувано на 30.08.24 в 14:11
Димитър Кангалджиев

Атанас Илков: Главният секретар на МВР не е сменен

Главния секретар на МВР Димитър Кангалджиев не е освободен от поста, и на негово място не е назначен директора на ГДБОБ Явор Серафимов . Това заяви пред репортери служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков: "Господин Кангалджиев не е сменен. Той си е все още действащ заместник-главен секретар, но от вчера той е в болничен. Кказа, че..

публикувано на 30.08.24 в 14:03