Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ветеран от войната ще е новият ерген на Украйна


Когато снаряд избухва до 26-годишният Олександър Будко, той се оказва заровен жив и изпитващ ужасни болки от нараняванията, които ще доведат до ампутацията и на двата му крака. Две години по-късно Олександър е звезда в едно от най-популярните реалити предавания, а няколко десетки жени ще се борят за вниманието му.
  

Олександър се надява да открие любовта в украинското издание на предаването "Ергенът", след като се разделя с приятелката си през януари миналата година. Наясно е обаче, че няма да му е лесно с милионите зрители пред малкия екран.
  

Мотивите му да се запише за участие не са само романтични. Иска също така да използва възможността да привлече вниманието на обществото към проблемите на украинците с увреждания. Хората да видят, че ранените ветерани не са аутсайдери, а пълноправни членове на обществото, които могат да живеят добре.


"Този проект се гледа от милиони зрители. И, разбира се, това е възможност, огромна възможност да повлияя положително на тяхната перспектива. Искам да променя отношението към хората с увреждания и ветераните. Да покажа, че хората, и в частност военните ветерани, които получават сложни наранявания, не са някакви чужди тела в нашето общество, а са пълноправни членове на обществото, които са живели добре и са допринасяли за обществото преди раняването си и преди войната."

В моя случай животът ми стана дори по-хубав отколкото преди войната и преди да ме ранят, споделя Олександър, който постоянно е в движение и ангажиран с различни каузи. Освен това е изключително активен - кара колело, шофира, катери се по планини, изобщо живее живота на максимални обороти.


А в годините преди руската инвазия в Украйна Олександър работи като бариста в  кафене в Киев докато същевременно следва графичен дизайн. Казва, че мечтите му били общочовешки и земни. Искал да пътува, да се развие в професията и да създаде семейство.

 
"Мечтите ми бяха абсолютно земни и човешки, мечтаех за пътувания, да открия този свят, да израсна професионално. Но, за съжаление, така се случи, че започна войната и трябваше да изоставя всичките си планове, всичките си амбиции и мечти."


Животът на Олександър се обръща на 180 градуса преди две години, когато е мобилизиран в армията, подобно на стотици хиляди свои сънародници. През август 2022 частта му е разположена близо до Изюм - окупиран град на фронтовата линия в Донбас. Русия го превзема в първите дни на войната, тъй като е ключов транпортен център за доставки на силите й в района. Градът е освободен от Киев само месец след като Олександър е сериозно ранен, докато защитава украинските позиции.

 
"Усетих, че пръст пада върху мен, усетих ужасна болка в краката си. И в този момент разбрах, че това е много сериозна травма, а в последствие се наложи ампутация на краката. Като се съвзех, поисках да ми дадат протези възможно най-скоро. Отне ми около половин година да се науча да ходя с тях и след това бях реално свободен."

Военните травми като тези на Олександър стават все по-често срещани в Украйна. Макар да няма официални данни за броя на хората, ранени във войната, вероятно десетки хиляди са загубили крайници. Затова е създадено и отделно предаване, наречено "Без крака", в което Олександър е водещ и показва трудностите, с които се сблъскват хората с увреждания в повечето украински градове, включително столицата.


"Разбира се, когато нямах протези, трябваше да се придвижвам на инвалидна количка. В онзи момент усетих недостъпността и неадекватността дори в столицата Киев, в същия този исторически център. Никъде не можеш да шофираш, не можеш сам да пресечеш пътя, не можеш да влезеш в нито една институция , защото навсякъде има стълби. Тогава не се чувстваш човек, усещаш пречки навсякъде, изпитваш някакъв гняв, агресия към този свят, към хората."

В един от рекламните клипове за "Ергенът" Олександър гледа замечтано цвете, облечен в официален костюм. В друг отговаря на въпроси във военна униформа, след което прави лицеви опори във фитнес зала. Освен това ветеранът е написал книга, спечелил е няколко медала на игрите "Инвиктус", където се запознава и британския принц Хари. Дори танцува с балетна трупа в Съединените щати. И с всичко това цели само едно - да покаже, че хората с увреждания не са по-различни от всички останали и не трябва да бъдат изолирани.


 "Въпреки всички травми, трябва да се обичате още повече, да се цените още повече в тази форма. Вероятно няма да е лесно да го правите в някои моменти, но със сигурност ще ви направи по-силни като личности. Хората живеят добре и без крайници. Хората живеят добре и в инвалидни колички. Дайте възможност на хората с увреждания да живеят пълноценно."

Толкова е известен в Украйна, че малко след като обявяват, че той ще е новият ерген, порталът за записване за участие се срива от множеството желаещи.

 
"Ако този мъж е войник и е отбил военната си служба, и притежава качества, които ценя, би бил страхотен потенциален партньор за мен."

За някои украинки обаче уврежданията на Олександър са неопреодолима пречка.


"Мисля, че ще ми е доста трудно да преодолея физическите предизвикателства. Къде бихме излизали заедно като местата, които посещавам са неостъпни за инвалидна количка."


Според продуцентите изданието на предаването по време на война е възможно само с мъж като Олександър - символ на надеждата.  Ако телевизията отразява реалността,  то какъв по-подходящ кандидат за "Ергенът" от ветеран от войната, заключават те.


По публикацията работи: Лилия Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицията в Троян иззе големи количества фалшиви перилни и почистващи препарати

При мащабна акция на икономическа полиция при ОДМВР – Ловеч и Районното управление в Троян от търговски обекти в града са установени и иззети десетки килограми и митиращи (неистински) перилни и почистващи препарати от популярни марки. От общо четири търговски обекта и складово помещение служителите са иззели над 200 литра различни течни препарати,..

публикувано на 10.10.24 в 14:42

Жена загина при тежка катастрофа в София

Тежка катастрофа със загинала жена е станала този следобед в София. След удар между два автомобила на кръстовището на бул. "Владимир Вазов" с улица "Васил Кънчев".  Единият от тях е блъснал намиращата се в района жена. По първоначална информация жената е починала на място, а едната кола се обърнала след удара. Движението в района е затруднено...

публикувано на 10.10.24 в 14:29
Газа, 14.04.2024 г.

Най-малко 21 загинали при удар по училище в Ивицата Газа

Най-малко 21 души са загинали при израелски удар по училище, превърнато в убежище за разселени лица в ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес, като цитира информация, получена от палестински медици. Според свидетели ударът е бил насочен към импровизиран пост, охраняван от управляваната от "Хамас" полиция на Газа, който се е намирал в училището...

публикувано на 10.10.24 в 13:51
Джейхан Ибрямов

Джейхан Ибрямов остава в ареста

Софийският апелативен съд остави за постоянно в ареста независимия депутат Джейхан Ибрямов, който беше задържан със 100 000 предварително белязани лева.  Решението е окончателно. Ибрямов е обвинен в търговия с влияние  във връзка с обществени поръчки в Министерството на отбраната.  Съдебният състав дискутира по-скоро около спорния въпрос имало ли..

публикувано на 10.10.24 в 13:49

Плажът в Бургас е пълен: Въздухът е 27 градуса, водата - 21

Най-топлият ден за октомври отчитат по Южното Черноморие. 27 градуса е температурата на въздуха в момента, вятърът е слаб, а 20-21 градуса е температурата на морската вода. В топлия ден бургаският плаж се напълни с туристи и гости на града.  Днес морето е „тава“, както казваме ние обитателите на Черноморското крайбрежие. С привкус на..

публикувано на 10.10.24 в 13:44

По подозрения за финансиране на тероризъм: 8 сирийци арестувани в Кипър

Осем сирийски граждани бяха арестувани днес в Кипър по подозрения за финансиране на терористична организация. Според полицията няма данни те да са възнамерявали да извършат терористичен акт на територията на стрнаната. При координирана полицейска операция тази сутрин в областите Лимасол и Пафос са задържани 7 мъже и една жена, на възраст между..

публикувано на 10.10.24 в 13:41
проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: Българската политическа система е фарс

З ащо хората трябва да гласуват? Всяко действие трябва да има цел. Не може да участвате в действие, от което нямате полза. Българският среден избирател не вижда никаква полза. Така коментира очакваната избирателна активност юристът и социолог проф. Иво Христов в интервю пред БНР. "Колкото и да го агитиране, а тя агитацията е доста..

публикувано на 10.10.24 в 13:36