Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължава военната активност в Ивицата Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължава военната активност в Ивицата Газа на фона на планираното временно спиране на огъня заради кампания за ваксинация срещу полиомелит. Най-малко 48 души са били убити при изралески удар в анклава, съобщават палестинските здравни власти, цитирани от Франс прес. Не стихват и сблъсъците в централните и южни райони на Газа. 

Докато повече от 2000 медицински и обществени работници се подготвят за началото на ваксинационна кампанията, лекарите в Нусейрат, един от осемте бежански лагера в Ивицата Газа, съобщават, че при отделни израелски удари са убили най-малко 19 души.

Повече от 30 са жертвите при поредица от удари в други райони на Газа.

Израелската армия съобщи в изявление, че продължава да действа в централната и южната част на Газа. Съобщава се за разрушена военна инфраструктура, открити оръжия и убити въоръжени мъже в западен Рафах.

В Хан Юнис, в южната част на Ивицата Газа, семействата се върнаха в районите си, след като армията приключи 22-дневна офанзива, която според нея имаше за цел да попречи на "Хамас" да се прегрупира. Кадрите показват, че големи площи са изравнени, а сградите и инфраструктурата са унищожени.

Медиците казаха, че са извадили най-малко девет тела от района, където е действала армията.

На фона на продължаващите военни действия служители на ООН трябва да започнат ваксинацията срещу детски паралич на около 640 хил. деца, като разчитат на ежедневните осемчасови паузи в боевете между израелските сили и бойците на "Хамас" в определени райони на обсадения анклав.

Юсеф Абу Ал-Рийш, заместник-министър на здравеопазването на Газа, каза, че екипите за ваксиниране ще се опитат да стигнат до възможно най-много области, за да осигурят широко покритие, но по думите му само всеобхватно прекратяване на огъня може да гарантира достигането на достатъчно деца.

Според служители на Световната здравна организация, за да бъде успешна кампанията, трябва най-малко 90% от децата да бъдат ваксинирани два пъти, като трябва да има период от четири седмици между дозите. За момента кампанията е изправена пред огромните предизвикателства в Газа, която е до голяма степен разрушена от продължаващата близо 11 месеца война.

По данни на контролираното от "Хамас" здравно министерство в анклава жертвите от началото на конфликта вече са 40 691 души.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бдение в памет на момчето, починало след падане с електрическа тротинетка

Бдение в памет на 16-годишното момче, което почина след падане с електрическа тротинетка се състоя тази вечер в Плевен. Близки, приятели и съученици на Михаел се събраха на мястото, където на 27 август вечерта се е случил инцидентът. Те оставиха цветя, запалиха свещи и запазиха мълчание в памет на младежа. По случая се води разследване от Окръжната..

публикувано на 31.08.24 в 20:31

Ретро парад на автомобили и мотоциклети в Габрово

Ретро парад на автомобили и мотоциклети премина по улиците на Габрово. Модели от 30-те години на миналия век и соцвозила привлякоха вниманието на жителите на града. Любители на ретро коли и мотоциклети от различни краища на страната се събраха в Габрово, за да се представят с возилата си.  До подредените на централния площад..

публикувано на 31.08.24 в 20:15
Албин Курти

Мироопазващите сили на НАТО в Косово засилиха присъствието си около моста над Ибар

Мироопазващите сили на НАТО в Косово засилиха присъствието си около моста над река Ибар, която разделя албанците и сърбите в град Митровица.  Сградите на местното самоуправление в четирите общини, населени предимно със сърби, са затворени втори ден от полиция по разпореждане на Прищина. Мостът е затворен за автомобили от години, но тази сутрин бе..

публикувано на 31.08.24 в 20:06

Политическите партии на много места в страната не постигнаха съгласие за съставите на РИК

Политическите партии на много места в страната днес не постигнаха съгласие за съставите на Районните избирателни комисии, съобщава БТА.  Така ще се наложи Централната избирателна комисия да вземе решение за съставите на тези РИК-ове. В Русе спорът беше за председателското място. Спор за секретарското място и две отделни номинации, излъчени от двама..

публикувано на 31.08.24 в 19:54

Германка нападна с нож шестима души в автобус в град Зиген

32-годишна германка е нападнала с нож шестима души в автобус в германския град Зиген в петък вечерта. Трима души са ранени тежко и са с опасност за живота, други трима са пострадали по-леко.  Нападението е извършено от германка, която има психически проблеми, съобщи полицията. Не става дума за терористичен акт.  Жената е извадила нож в автобус, който е..

публикувано на 31.08.24 в 19:45
Снимката е илюстративна

26 ранени във верижна катастрофа на магистрала в Италия

Верижната катастрофа е със 7 автомобила на магистрала А 23 посока Тарвизио към границата на Италия с Австрия.  Ранените са откарани в болници в Удине и Толмецо. На още 20 шофьори е оказана помощ на място.  Поради голямата горещина доброволци на Червения кръст закараха някои от тях в селището Джемона, за да бъдат лекувани и освежени..

публикувано на 31.08.24 в 19:35

Силна буря засегна Атина, наводнени са пътища

Силна буря засегна Атина. Има наводнени пътища. Дъждове наводниха и голяма част от Пелопонес. В центъра на гръцката столица е затруднен трафикът, защото е високо нивото на водата върху платното.  В столичния квартал Калитеа повечето пътища са затворени от полицията, съобщават властите. Спряха движението на част от градските автобуси.  Властите..

публикувано на 31.08.24 в 19:25