Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори в германските провинции Тюрингия и Саксония

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Миграционната политика и отношението към войната в Украйна са основните теми за избирателите в източногерманските провинции Тюрингия и Саксония, които днес гласуват за регионален парламент. Увеличаващата се подкрепа за крайнодесните и крайнолевите популисти притеснява тройната коалиция на канцлера Олаф Шолц само година преди парламентарния вот.
Близо 3 милиона и 300 хиляди имат право на глас в Саксония, където днес се очаква ожесточена битка между крайнодясната "Алтернатива за Германия“ и християндемократите на министър-председателя Михаел Кречмер. Според последните проучвания двете партии са с почти изравнена подкрепа от около 30 процента. Трета политическа сила се очертава да бъде най-новата партия в Германия, левият популистки "Съюз Сара Вагекнехт“, за която се очаква да гласуват около 12 на сто от избирателите. Социалдемократите на канцлера Олаф Шолц и Зелените на вицеканцлера Роберт Хабек имат едва около 7 процента подкрепа, а третият коалиционен партньор – либералите – вероятно няма да влезе в местния парламент в Дрезден.
Патова ситуация се очертава и в съседната провинция Тюрингия, където изборната победа вероятно ще бъде за "Алтернатива за Германия“, също с около 30 процента, но едва ли крайнодесните да намерят партньори за управляваща коалиция заради отказа на останалите партии. Не е изключено левите популисти от "Съюз Сара Вагенкнехт“, които в Тюрингия вероятно ще постигнат дори по-добър резултат от Саксония, да влязат във властта, но с цената на огромен компромис, тъй като Сара Вагенкнехт се обявява категорично срещу подкрепата за Украйна и решението за разполагане на американски ракети с далечен обсег в Германия.
Първи прогнозни резултати се очакват в 19 ч. българско време.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 100 души блокираха Е-79 с протест срещу безводието в Самораново

Група от около 100 протестиращи срещу безводието от дупнишкото с.Самораново блокираха главен път Е-79 към 9.30 ч. край града. Движението в двете посоки беше спряно и се регулира от  полицията и жандармерия. До напрежение не се стигна. След 10 ч. се очаква протестът да приключи.  

публикувано на 01.09.24 в 10:23

Южното Черноморие е посрещнало 1,2 млн. туристи този сезон

1 млн.и 200 хиляди са чуждестранните туристи, пристигнали по Южното Черноморие този сезон. Няма регистриран ръст, а нивата са същите като миналата година. Те са далеч от рекордните 3-милиона туристи в най-силната за българския летен туризъм 2019-а година. Това показват данните на бургаското летище. Последният чартърен полет за сезона е..

публикувано на 01.09.24 в 10:07

Безработните младежи до 29-годишна възраст са 18 500 души

Безработните младежи до 29-годишна възраст са 18 500 души от всички 153 000 регистрирани в бюрата по труда без препитание - това сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта. Повече от половината, или над 8000 от младежите, са със средно образование. За сравнение, през същия период на миналата година регистрираните в бюрата по труда млади..

публикувано на 01.09.24 в 09:36

Започва 20-ият оперен "Фестивал на Афродита" в Кипър

В Кипър днес завесата вдига 20-ият оперен "Фестивал на Афродита“ – едно от най-забележителните културни събития в Кипър. Той се завръща в град Пафос след тригодишна пауза след пандемията.  Музикалната сцена на „Фестивала на Афродита“ се открива с операта „Севилският бръснар“ от Росини. Спектакълът е продукция на оперен театър от Италия с..

публикувано на 01.09.24 в 09:22

Продължават консултациите за състава на районните избирателни комисии

Областният управител на Стара Загора Методи Марков свиква публични консултации за определяне на състава на Районната избирателна комисия в 27-и многомандатен избирателен район Стара Загора, се съобщава в официалния сайт на Областната администрация. Консултациите ще се състоят от 10 часа утре. Покана е изпратена до ръководствата на всички парламентарно..

публикувано на 01.09.24 в 09:11

Последен оглед на пожара в Рила

Очаква се днес дежурни екипи пожарникари и горски работници да направят последен оглед на терена при пожара в Рила за евентуално възобновени огнища и доугасяване. Той възникна преди 10 дни на 2 300 м надморска височина в местността Байрямица над село Бистрица и обхвана над 60 декара площ.   Също днес кризисният щаб ще реши дали да бъде отменено..

публикувано на 01.09.24 в 08:54

Започва църковната Нова година - църквата почита Свети Симеон Стълпник

На 1 септември се отбелязва началото на Новата църковна година, наричана още „малък Господски празник“ и се свързва с паметта на свети Симеон Стълпник. В своето обръщение за празника българският патриарх Даниил пише, че като всяко ново начало, и църковното новолетие за нас е повод за равносметка и ново осъзнаване на живота ни като християни. На 1..

публикувано на 01.09.24 в 08:38