Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агроминистрите на 9 средиземноморски страни от ЕС обсъждат безводието

Снимка: БТА

Заплахата от суша за селското стопанство и съвместните действия в ЕС за справяне с нея са в центъра на срещата на върха на групата MED9, която се провежда в Кипър от днес до вторник. В нея участват агроминистрите от 9-те средиземноморски държави-членки на ЕС и европейският комисар по въпросите на земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски.

Тридневната среща е важен крайъгълен камък за създаването на устойчиво селскостопанство, способно да отговори на предизвикателствата в екстремните условия на климатичните промени, а също за постигането на интегрирано и устойчиво управление на водите в Средиземноморския регион, заяви кипърският министър на земеделието, околната среда и развитието на селските райони Мария Панайоту.

Дискусиите на представителите на деветте средиземноморски страни членки целят да подпомогнат разработването на обща европейска политика, която да защитифермерите, хранително-вкусовия сектор и продоволствената сигурност, а по този начин – и всички граждани на ЕС.

Срещата на земеделските министри от Средиземноморието се провежда в рамките на председателството на Кипър на групата за неформално сътрудничество MED9 през тази година.

Островът се намира в тежка водна криза, като язовирите му са пълни в момента под една трета от обема им. Продължителната суша доведе до недостиг на вода за напояване и големи загуби на селскостопанска продукция.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анджей Дуда поднася венец пред паметника на жертвите на германската бомбардировка на болницата

85 години от нахлуването на нацистка Германия в Полша

Днес се навършиха 85 години от началото на Втората световна война - сражението на полуостров Вестерплате край Гданск, с което започва нахлуването на нацистка Германия в Полша. 16 дни по-късно и съветската Червена армия нахлува от изток. На традиционната възпоменателна церемония на Вестерплате, започнала четвърт час преди 5,00 сутринта,..

публикувано на 01.09.24 в 18:18

В Тюрингия и Саксония се очаква партиите от коалицията на Олаф Шолц да претърпят значителни загуби

Само година преди федералните избори в Германия днес две източногермански провинции гласуват за местна власт. В Саксония се води ожесточена битка за първото място между Християндемократическия съюз и крайнодясната "Алтернатива за Германия". А в съседна Тюрингия се очаква крайнодесните да се поздравят с първата си изборна победа от създаването на..

публикувано на 01.09.24 в 17:45

Лоялните на Доган в ДПС зоват за "категорично дистанциране на българската политическа класа от Делян Пеевски"

От пресцентъра на ДПС се обърнаха към партиите в 50-ото Народно събрание с призив за категорично дистанциране на българската политическа класа от Делян Пеевски. "През последните месеци ДПС се оказа в нетрадиционна за дългогодишната си история ситуация, превръщайки се в заложник на болните амбиции на един от двамата легитимно избрани свои..

публикувано на 01.09.24 в 17:24
Слънчев бряг

25 - 30% отстъпка на туристическите пакети по Черноморието през септември

Българските черноморски курорти предлагат от 25 до 30 процента намаление на туристическите пакети през септември. Това съобщи в ефира на "Хоризонт" изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова. След протестите срещу туристическия поток в популярни европейски дестинации, международно американско проучване показва, че..

публикувано на 01.09.24 в 16:58

Десетки задържани на протест в Атина

Сблъсъци между полиция и демонстранти в Атина. Крайнодесни активисти протестираха срещу политиката на подчинение пред външни фактори. Организаторите на демонстрацията не се подчиниха на полицейската забрана и събраха стотици свои симпатизанти на протест пред парламента. Особено активни бяха членовете на "Общността на ветераните от..

публикувано на 01.09.24 в 16:49

Нинова: Страхуват се, уплашиха се от Конгреса

Временният председател на БСП Атанас Зафиров заяви, че Корнелия Нинова е изключена от БСП по "демократичен начин". Така той коментира днешното решение на Националния съвет на партията, прието със 105 гласа "за", 16 "против" и 4-ма въздържали си.  Пленумът на БСП задължи Нинова да упълномощи Зафиров да представлява партията пред ЦИК..

публикувано на 01.09.24 в 16:41

Десетки пострадали при руска ракетна атака в украинския град Харков

29 души са пострадали при руска ракетна атака в украинския град Харков. Двама възрастни и две деца са в тежко състояние.  Нанесени са удари в различни райони - при Двореца на спорта, в близост до търговски център и при хидропарк в Киевския район, съобщи ръководителят на военната областна администрация Олег Синегубов.  Пожар гори в енергиен обект в един..

публикувано на 01.09.24 в 16:09