Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пленумът на БСП задължи Нинова да упълномощи Зафиров да представлява партията пред ЦИК

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Пленумът на БСП е задължил подалата оставка като председател на партията Корнелия Нинова да упълномощи Атанас Зафиров да представлява партията пред ЦИК, научи "Хоризонт".

По-рано тази седмица Нинова обяви, че е упълномощила Георги Свиленски и Иван Ченчев да ръководят процеса по регистрация на БСП за участие в изборите и регистрация на листите. 

Малко по късно, от пресцентъра на БСП беше посочено, че партията не е бащиния и не може да бъде прехвърлена чрез пълномощно.

До момента днешното заседание е на своята първа точка от дневния ред, в който са включени и дебати за евентуални наказания за Нинова и приближените й. 

Входът на партийната централа остава с охрана от полицията. На "Позитано" 20 са и симпатизанти на Нинова, които са тук от сутринта.

По-рано днес партийната централа на БСП осъмна с протест и полицейска охрана. Над 50 души от цялата страна дойдоха в подкрепа на Корнелия Нинова. Те не приемат решенията на временното ръководство. 

БСП членове твърдят, че листите вече са подредени на тъмно.  Самата Нинова пък заяви, че единственото уставно и законно решение е да се свика конгрес. Тя предложи такъв да има на 28 септември.

"Моля да се успокоите, да няма напрежение! Благодаря ви, че сте тук и то спонтанно, нито съм писала постове в социални мрежи да призовавам хората, нито някаква агресия. Благодаря ви на всички, че сте тук и искам да бъдете спокойни. Внесла съм предложение в дневния ред на Националния съвет да се свика спешно Конгрес. Този Конгрес съм предложила да бъде на 28 септември, преди кампанията. Този Конгрес може да даде енергия на партията, може да даде стимул за кампанията, може да е сигнал за единство вътре в партията, както и да констатира моята оставка, за да приключи процесът по оставката. Докато Конгресът не го констатира, той не е приключил".

Пленумът обаче отхвърли предложението на Нинова за Конгрес.
По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Десетки пострадали при руска ракетна атака в украинския град Харков

29 души са пострадали при руска ракетна атака в украинския град Харков. Двама възрастни и две деца са в тежко състояние.  Нанесени са удари в различни райони - при Двореца на спорта, в близост до търговски център и при хидропарк в Киевския район, съобщи ръководителят на военната областна администрация Олег Синегубов.  Пожар гори в енергиен обект в един..

публикувано на 01.09.24 в 16:09
Корнелия Нинова говори пред свои симпатизанти, протестиращи пред централата на БСП на 1 септември 2024 г.

Националният съвет изключи Корнелия Нинова от БСП

Националният съвет на БСП изключи Корнелия Нинова от партията. Заедно с нея са изключени Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев. Решението е прието със 105 гласа "за", 16 "против" и 4-ма въздържали се на провеждащия се в София пленум на БСП.  Пленумът на БСП задължи Нинова да упълномощи Зафиров да представлява партията пред ЦИК По-рано..

публикувано на 01.09.24 в 15:59

Ще можем да проверяваме пациентското си досие през телефона

От днес в офисите на Здравната каса, РЗИ и "Информационно обслужване" ще се издава код, чрез който здравноосигурените да проверяват пациентското си досие през мобилен телефон, без да е нужен квалифициран електронен подпис. При осигурен такъв достъп те ще получават напомнящо известие на какви профилактични прегледи имат право по линия на..

публикувано на 01.09.24 в 13:58

Засилена полицейска охрана и поддръжници на Доган в парка "Росенец" край Бургас

Поддръжници на почетния председател на ДПС Ахмед Доган четвърти ден са около обитавания от него имот в парка "Росенец" край Бургас. При Доган тази сутрин е бил депутатът Рамадан Аталай - един от първите, които Делян Пеевски изключи от парламентарната група на ДПС. Както пред имота в Росенец, така и пред използваната от Доган къща в софийския квартал..

публикувано на 01.09.24 в 13:57

И от двете крила на ДПС чакат ред пред ЦИК

Младежи от двете крила на ДПС са пред сградата, в която се помещава Централната избирателна комисия.  Те искат да бъдат първи при регистрацията за предсрочния вот, която започва в понеделник, в 9:30 ч. ЦИК се помещава в сградата на Народното събрание. Всяко едно от двете крила на ДПС днес твърди, че чрез свои представители - младежи е първо и че..

публикувано на 01.09.24 в 13:54

Млад мъж е задържан за убийството на жена си в София

22-годишна жена е била убита в столичния квартал "Факултета". Сигналът е подаден около 1.10 часа в неделя.  Към мястото са изпратени екипи на полицията и Спешна помощ, съобщиха от МВР.  Медиците са установили, че жертвата е млада жена.  След оперативно-издирвателни дейности извършителят на деянието е задържан.  Това е 23-годишен мъж, с който убитата..

публикувано на 01.09.24 в 13:39

Силен туристически сезон в Кипър въпреки проблемите в Близкия изток

Кипър изпрати август, най-туристическия месец, с висока заетост на хотелите въпреки проблемите, предизвикани от регионалните конфликти и военните действия в Близкия изток, казаха от Кипърската асоциация на хотелиерите.  Летният сезон 2024 се очаква да приключи малко по-късно от миналата година – в началото на ноември. Заетостта на хотелите..

публикувано на 01.09.24 в 13:36