Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бури в Австралия, 150 000 души са без ток

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Един човек загина, училищата бяха затворени, а десетки хиляди хора останаха без ток, след като силни бури връхлетяха Австралия. Полицията съобщи, че 63-годишна жена е загинала, след като дърво е паднало върху колиба в югоизточната част на страната. „Разрушителни“ ветрове със скорост над 110 километра в час връхлитат региона. Около 150 000 души останаха без ток. 

Премиерът на щата Виктория Джасинта Алън предупреди, че отстраняването на прекъсванията на електрозахранването може да отнеме до три дни. Междувременно крайбрежните райони бяха засегнати от високи приливи, които в някои случаи погълнаха пясъчни дюни. 

Хората са предупредени да избягват ненужни пътувания, а някои училища са затворени. Властите в Нов Южен Уелс са притеснени, че силните ветрове ще увеличат опасността от пожари, като много райони са в състояние на повишена тревога. Части от Тасмания бяха наводнени, а ветровете достигнаха пориви до 150 километра в час през уикенда. 

Старши синоптикът на Бюрото по метеорология Кристи Джонсън заяви, че поредица от студени фронтове, обхващащи югоизточната част на Австралия, са станали причина за възникването на "увреждащи до разрушителни ветрове". 

Утре се очаква облекчаване на условията. Нови студени фронтове ще засегнат страната по-късно през седмицата, но не се очакват толкова екстремни условия.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Символ на борбата срещу спин

Кабинет за консултиране и изследване за ХИВ/СПИН отвори в Кюстендил

Кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН отвори в Кюстендил. Той е на подходящо място в сградата на РЗИ, чиито специалисти ще консултират желаещите да се изследват и осигуряват необходимата дискретност. Дейността на кабинета е финансирана по Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани..

публикувано на 02.09.24 в 11:05

Полицията на остров Санторини арестува четирима българи за измама

Полицията на гръцкия остров Санторини арестува четирима българи, които измамили възръстна албанка с 98 хиляди евро. Жена се обадила на потърпевшата, като се представила за висш полицай и ѝ съобщила за измислена катастрофа на сина ѝ със смъртен случей. Принудили майката да плати 98 хиляди евро в брой, за да се потули случея и синът ѝ да не бъде..

публикувано на 02.09.24 в 10:56
Кирил Петков

Кирил Петков уверява, че демократичната общност е единна

Съпредседателят на ПП ДБ Кирил Петков излезе с уверение, че има eдинство в демократичната общност. "Когато всички медии, близки до Пеевски, прокламират разцепление в нашите редици, тогава ще ги разочароваме, написа той във "Фейсбук". Съобщението идва ден, преди да изтече крайният срок- 3 септември, даден от "Да, България" на партньорите им от ПП и ДСБ..

публикувано на 02.09.24 в 10:52
Проф. Александър Кьосев

Проф. Александър Кьосев: Най-страшното е отсъствието на гражданската енергия и привикването с абсурда

" Не виждам краткосрочно решение . Нито един гениален лидер не може да изведе ситуацията от блатото, в което тя се намира. Единственото, което остава, е да заложим на културни и образователни програми , които изискват политическа воля, енергия, пари и най-вече изискват устойчивост и дълготрайност във времето. Дългосрочните усилия имат шанс,..

публикувано на 02.09.24 в 10:50
Представители на двете ДПс-та пред сградата на ЦИК

ЦИК се събира на извънредно заседание заради двете ДПС-та

Централната избирателна комисия (ЦИК) свиква извънредно заседание, на което да бъде взето решение как да процедира със създалата се ситуация с двете крила на ДПС.. Заседанието ще започне в 10:30 и преди да завърши, няма да има прием на документи. Застъпниците на почетния председател на ДПС Ахмед..

публикувано на 02.09.24 в 09:56
Асен Александров

Асен Александров: За да наложиш санкция на ученик, трябва да извървиш 23 стъпки

Санкциите в Закона за предучилищното и училищното образование са разписани както в Административно-процесуалния кодекс и за да наложиш една санкция, трябва да извървиш 23 стъпки. Това каза пред БНР Асен Александров, председател на Сдружението на директорите в средното образование, с дългогодишен опит като училищен директор. Санкции да не се..

публикувано на 02.09.24 в 09:51

Лошо време в някои части на Великобритания

За много части на Обединеното кралство и днес остават в сила предупрежденията за гръмотевични бури и проливни дъждове. Голяма част от Англия, Източен Уелс и Южна Шотландия станаха свидетели на сериозни гръмотевични бури в неделя. Метеорологичната служба заяви, че въпреки че не се очакват толкова много бури в понеделник, има вероятност от наводнения..

публикувано на 02.09.24 в 09:44