Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очин дол омая италианци

| Репортаж
Снимка: Елена Шаханова

Мездренското село Очин дол е малко известно, а в Италия никак. Но съвсем случайно го откри група италиански студенти.  

Разказът на Иван Вазов "Дядо Йоцо гледа" е свързан с Очин дол и даже е преведен на италиански от Леонардо Пампури, издаден в "Antologia del racconto bulgaro" (Антология на българския разказ) от културната асоциация в Италия – България-Италия. 

Един италианец, който много обича и познава България, пътешества из нея даже с географския атлас, чете преводна българска литература на италиански, бе помолен от свои сънародници – студенти да им съдейства да стигнат до Очин дол. Какво по-забавно за него от това!? За БНР Микеле сподели:

"Тези познати, които знаят, че обичам България и да обикалям из нея, ме помолиха да ги насоча какво да видят в София и как да стигнат до Очин дол. Обясних им, казах им как да тръгнат от улица "Пиротска" и пеша да разгледат центъра на София, да видят най-интересните места, паметници и църкви. След това ги посъветвах как да стигнат до гарата и от там да вземат съответния влак до гара Левище. А от там пеша до Очин дол с тези, които ще ги посрещнат на гарата".

Оказа се, че в Очин дол италианските студенти участват по проект на програма "Еразъм +" на тема "Наръчник по оцеляване при климатична криза" с участието на младежи от България, Испания и Гърция, реализиран от сдружение "Младежда". Как точно четиримата италиански студенти, след като кацнаха в София, взеха влака до гара Левище и от там са стигнали до Очин дол, разказа за предаването "Пътувай с Хоризонт" на БНР Анна Пиа Денте от град Чериньола – област Пулия, студентка по история на изкуството в римския университет La Sapienza:

"Със сигурност най-хубавото нещо бе, че до Очин дол стигнахме пеша. Тръгнахме от гара Левище и се насладихме на пътя до Очин дол – мисля, 4-5 километра. Това бяха горски пътеки и хубавото бе, че когато оставаше малко до Очин дол – може би километър, след един завой видяхме в далечината малките му къщи. Когато пристигнахме, хвърлихме раници и сакове и тръгнахме да разглеждаме селото. Това, което ни помогна и плени от самото начало, бе чешма със студена вода. След изминатия път от изкачвания в планината, тази чиста планинска вода бе едно вълшебство".


Дали на италианците, които са големи кулинари, им харесва българската кухня? Анна Пиа с възторг отговори:

"Да, да, българската кухня много ни хареса. В хотела, където ни настаниха, има една готвачка, която готвеше само за нас. За нашето пребиваване храната бе вегетарианска. Това бе домашна кухня, приличаше на тази, която готви една майка, и готвачката се грижеше за нас като майка. Винаги ни поздравяваше, питаше ни как сме, дали сме гладни – точно както правят италианските майки. Беше хубаво след като ставахме сутрин да срещнем нея. Помнеше имената на всички нас – италианци, гърци и испанци, искаше да научи италиански думи. Но вашата кухня е удивителна! Предлага толкова вкусни неща! Влюбени сме в лютеницата!".

Готвачката, за която Анна Пиа говори с възхищение, се казва Веселка и е от екипа на сдружението "Младежда" – реализатор на програмата "Еразъм +" в Очин дол.


Със сигурност там италианските студенти са преживяли редица любопитни моменти и в тази посока Анна Пиа уточни:

"Ще помня всички тези дни, прекарани тук. Трудно е да се избере само един ден. През деня имахме занимания, но вечерта бяхме свободни. След вечеря отивахме в центъра на Очин дол, сядахме и прекарвахме там почти цялата нощ, приказвахме - едни хубави моменти, в които усещаш споделяне с другите хора около теб. Освен това, видяхме и много животни. Видяхме цяло стадо от крави, имаше и един малък бик. Беше една вечер, когато излязохме да гледаме звездното небе. Никога не бях виждала бик на живо. И хубавото бе, че всяка вечер, този малък бик с няколко крави идваше при нас. Стана като приятелство. Запознахме се и с техния пастир, който идваше да ги прибере, и бе много забавно. Красотата на Очин дол е и в това, че всяка къща е пълна с цветя и по прозорците и в градините, има овощни дръвчета. И беше хубаво, да опитваме техните вкусни, сладки плодове".


Развълнувана, Анна Пиа разкри и какво ще разкаже на своите италиански приятели:

"На всяка цена да дойдат тук. Това е едно вълшебно място. Пълно със спокойствие и мир. Забравих за всичко и както се казва "откачих контакта". В Очин дол човек може да се наслади на семплите неща - от закуската с хляб, масло и мармалад, до това да се забавлява, да пие студена планинска вода. Убедена съм, че на тръгване ще се просълзим. Прекрасно е, защото е невероятно да се събудиш на свеж въздух, да гледаш планинския пейзаж и как полека, полека слънцето се издига и лъчите му от розови стават златисти. Много е хубаво! Прекрасно и магическо!". 

Очин дол омая италианците. Или както пише Иван Вазов в разказа си "Дядо Йоцо гледа" - "за чудесии", за които в случая "те не са сънували даже в най-дивните си блянове!".


Снимки: Елена Шаханова
Репортажа на Елена Шаханова чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руската ПВО е унищожила 21 украински дрона

Руските части за противовъздушна отбрана са унищожили 21 украински дрона през нощта, съобщи руското министерство на отбраната. 12 от безпилотните летателни апарати са унищожени над Кримския полуостров, шест над района на Курск, а останалите над регионите Белгород, Брянск и Воронеж. Властите съобщават още за пожар, който е избухнал в склад за..

публикувано на 07.10.24 в 08:57
 Гергана Дилова в Африка

Гергана Дилова за третото си пътешествие в Африка

Плевенчанката Гергана Дилова се завърна от третото си пътешествие в Африка.  Нейният фото - разказ в социалните мрежи предизвиква интерес и пренася любопитните в различни страни от този  континент, който пленява с природна красота, диви животни и удивителни хора. Гергана Дилова преподава италиански език, танцува балет, а не на..

публикувано на 06.10.24 в 16:24
Професор Радка Аргирова

Влязохме в сезона на вирусите

Ние сме непрекъснато в сезона на вирусите, казва проф. Радка Аргирова. В настъпващия сезон ще бъдат смес от няколко вируса. На първо място са заболяванията с Covid, които може да наречем инфекции и се откриват при тестване.Протичат много леко. "Ако се самоизолирате в течение на пет дни, ще допринесете много за общественото..

публикувано на 06.10.24 в 09:39

Нов православен храм беше осветен в ямболското село Завой

На големия християнски  празник “Покров на Пресвета Богородица“, който православната църква отбелязва на 1 октомври, сливенският митрополит Арсений освети новоизградения църковен храм в ямболското село Завой, носещ името “Покров на Пресвета Богородица“. "Доживяхме и в Завой да имаме храм!!! Разкраси селото ни! Означава много за нас,..

публикувано на 06.10.24 в 08:07

Щъркели се връщат в монтанското село Якимово

Щъркели бяха забелязани в монтанското село Якимово. Местен жител, блогър, публикува видео в социална мрежа. Общо 9 щъркели са били в района на Якимово от понеделник до сряда. За първи път това се случва по това време на годината. Експерти: Не се завръщат щъркели от юг! Това са птици, идващи от север или неотлетели Семчо Миронов е на 77..

публикувано на 05.10.24 в 06:10
д-р Александрина Перчева

Д-р Перчева: 3D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза

Месец октомври е обявен за месец на борбата с рака на гърдата – време за осведоменост, превенция и грижа за женското здраве.  " 3D мамографията е най-прецизният начин за диагностика при плътна млечна жлеза , каза за "Хоризонт" д-р Александрина Перчева, един от водещите мамолози и специалисти по образна диагностика в България.  Тя участва  на..

публикувано на 03.10.24 в 11:48

"Данък захар"?

"Нашият метаболизъм е така устроен, че ние се храним с въглехидрати . Човек гледа да консумира храни с висока енергийна плътност – мазни и сладки храни, и оттам са съвременните заболявания." Това коментира пред БНР диетологът д-р Велислав Георгиев във връзка с предложението да се помисли за въвеждането на "данък захар". Д-р Николай..

публикувано на 03.10.24 в 10:53